Άμεση ήταν η αντίδραση των Σκοπίων στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η υπουργός Πολιτισμού πρότεινε να σταλεί στην Αθήνα το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αντίστοιχα να μεταφερθεί στα Σκόπια ο «Δρομέας» από την Αθήνα.
Σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο της χώρας ΜΙΑ, κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για ανταλλαγή μνημείων».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, υπεγράφη προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Η συμφωνία προβλέπει πως μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα μνημεία που ανήκουν στην ιστορία της Ελλάδος θα επισημαίνεται ότι είναι τέτοια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη πρωτοβουλία από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει το θέμα ανταλλαγής του «Δρομέα» στην Ελλάδα παρόλο που η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά το διέψευσε κατηγορηματικά.

Ο διεθνούς φήμης Κώστας Βαρώτσος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι είναι το λιγότερο προσβλητικό να επιχειρούν να τον παρουσιάσουν ως τρελό, για την αποκάλυψη που έκανε και ότι στο ραντεβού που είχε με την υπουργό Πολιτισμού την ρώτησε ποιοι άλλοι είχαν την «ιδέα» για τη μεταφορά, και η υπουργός του απάντησε ότι δεν μπορεί να του το αποκαλύψει.

Προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στο θέμα ξεκαθάρισε πως ο «Δρομέας» δεν πάει πουθενά, καθώς ο ίδιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου.

Σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε στα δημοσιεύματα με την τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη να δηλώνει: «Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση. Το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του 'Δρομέα' των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη 'ιδέα'. Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κ. Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;».

Για το ίδιο θέμα αναφέρθηκε αργότερα και η Μαρία Σπυράκη λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση ότι ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του».