Τον περασμένο Νοέμβριο η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Αθήνα υπό τον τίτλο «Ψάρεμα ψήφων αλά ελληνικά - Ετσι θέλει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες εκλογές» επιχειρούσε να σκιαγραφήσει τους τακτικισμούς του Ελληνα πρωθυπουργού με προσλήψεις, στην προσπάθειά του να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Λίγους μήνες μετά, η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη «βεντάλια» των στοχευμένων προσλήψεων σε τομείς του Δημοσίου, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική ιστορία.
Οτι κάθε κυβέρνηση που αισθάνεται ότι ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει επιχειρεί να κάνει όσες προσλήψεις μπορεί, για να παραμείνει στην εξουσία, αλλά και να δημιουργήσει την προσδοκία της πρόσληψης στο ελληνικό εκλογικό σώμα.

Επειδή, όμως, οι εποχές έχουν αλλάξει, οι «τακτικιστικές προσλήψεις» έχουν εμπλουτιστεί και με αυξήσεις μισθών και άλλες διευκολύνσεις. Τη μέθοδο των προσλήψεων με 18μηνες συμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τον οργανισμό που αποτέλεσε το μεγάλο όπλο στη σκανδαλολογία της κυβέρνησης, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ ότι ακολούθησε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε προκηρύξει 1.575 θέσεις εργασίας με 18μηνες Συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου (...), θέσεις για διοικητικούς υπαλλήλους, επαγγελματίες Υγείας, πληρώματα ασθενοφόρων, μεταφραστές κ.ά. Η όλη διαδικασία, όμως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για την υπόθεση, είχε σοβαρά κενά.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, «εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες και αρκετοί υποψήφιοι καταγγέλλουν ότι δεν υπολογίστηκαν τα μόρια με βάση τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν». Οταν, δε, ζήτησαν να μάθουν τι έγινε, «η απάντηση που πήραν ήταν σε μια κόλλα Α4 να εγγράψουν την ένστασή τους και με παράβολο 20 ευρώ να την αποστείλουν στο ΑΣΕΠ», αναφέρει η ανακοίνωση. Και αν για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ η ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσε ντόρο, σε ένα άλλο υπουργείο, εκείνο της Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η αρμόδια πολιτική προϊσταμένη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «προσπάθησε ουσιαστικά να ανασυγκροτήσει τον κρατικοδίαιτο κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρουν έμπειροι δημόσιοι λειτουργοί.

Κι αυτό, επειδή η διάταξη που πέρασε η υπουργός μέσω «εξαιρετικά επείγουσας εγκυκλίου» που έστειλε στις δημόσιες υπηρεσίες δεν φαινόταν ύποπτη εκ πρώτης όψεως. Αλλάζοντας, όμως, τους όρους επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, μέσω της αλλαγής της διαδικασίας μοριοδότησης, θεωρώντας ως επιπλέον προσόν των υποψηφίων να έχουν θητεύσει σε διοικητικά συμβούλια Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η αντίστοιχη διαδικασία ουσιαστικά πριμοδοτεί όσους έχουν διοριστεί τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στον χορό των προεκλογικών διευθετήσεων μπήκε και το υπουργείο Οικονομίας, με τη συνδρομή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην απόφαση του Γιάννη Δραγασάκη, αυξάνοντας εμμέσως τους μισθούς στους υπαλλήλους του υπουργείου, μέσω της χορήγησης της περίφημης προσωπικής διαφοράς. Οπως αναφέρει το σχετικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας: «Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 θα χορηγείται η προσωπική διαφορά που είχε προκύψει από την εφαρμογή των ενιαίων μισθολογίων των ετών 2011 και 2015 σε όλους τους υπαλλήλους όλων των οργανικών μονάδων του υπουργείου».

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η κυβέρνηση «ξηλώνει» το Ενιαίο Μισθολόγιο αφού ανάλογη απόφαση για τους υπαλλήλους του υπουργείου του είχε πάρει και ο
Ευκλείδης Τσακαλώτος το 2018.

Ενα παραδοσιακό ψηφοθηρικό μέσο ήταν πάντα οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, κάτι που δεν απέφυγε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας, μάλιστα, ως ορίζοντα των αλλαγών τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο οποίος είναι και ο μήνας-όριο για εθνικές εκλογές. Οπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, «εξισώνεται η διάρκεια της θητείας των αντιρρησιών συνείδησης με αυτήν της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, καταργώντας τη σημερινή εκ του νόμου επαύξησή της κατά δύο μήνες.

Επίσης, εισάγεται ρύθμιση για μεγάλο αριθμό ανυπότακτων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να τακτοποιηθούν για την ανυποταξία τους μέχρι και το τέλος του 2020, και μειώνεται η στρατιωτική θητεία για όλα τα τέκνα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών».

Στο μικροσκόπιο για προεκλογικές διευθετήσεις μπήκε και το υπουργείο Εσωτερικών, με τη Νέα Δημοκρατία και την ΚΕΔΕ να βάλλουν εναντίον του. Από τη μια, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντάς κατήγγειλε ότι ο Αλ. Χαρίτσης άφησε παραθυράκι για προσλήψεις με την απόφασή του να εξαιρέσει από την αναστολή των προσλήψεων λόγω εκλογών τις προσλήψεις στους δήμους. Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, σε επιστολή του προς τους βουλευτές ανέφερε ότι οι διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο σε σημαντικό βαθμό αποτελούν έναν «κατάλογο διευθετήσεων ενόψει εκλογών».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί και σήμερα σε όλα τα περίπτερα