Μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την «Ομπρέλα», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται σήμερα να καταθέσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δίπλα του θα βρεθούν ο Ανδρέας Ξανθός, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Χάρης Μαμουλάκης. Τον πρώην υπουργό στηρίζουν ακόμα ο Νίκος Συρμαλένιος, ο Δημήτρης Γαζής, ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη που βρίσκονται στην ομάδα στήριξης της κίνησής του, «η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι υποψηφιότητα πλατιάς απεύθυνσης στο κόμμα και στην κοινωνία, υποψηφιότητα ενότητας και ανανέωσης, υποψηφιότητα για τη διατύπωση αντιπαραθετικής προς τη ΝΔ κυβερνητικής πρότασης», ως προς το πολιτικό της στίγμα.

Εν τω μεταξύ, σε εσωκομματικό επίπεδο συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «μετά το 2019 έγιναν επιλογές που δοκιμάστηκαν, διαμορφώθηκαν πλειοψηφίες και μειοψηφίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργήθηκε μια εικόνα του κόμματός μας η οποία, όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων, δεν συνέβαλε στην οικοδόμηση νέων σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία». Αντίστοιχα, σε ερώτηση αν αισθάνεται μέρος της «κομματικής γραφειοκρατίας», για την οποία έκανε λόγο πρόσφατα, αφήνοντας αιχμές, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, απάντησε ότι «κατ’ αρχάς, τα λίγα κιλά που έχω πάρει τα τελευταία χρόνια δεν με καθιστούν ‘‘βαρίδι’’».

Χθές μίλησε για τις προθέσεις του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα θέσει υποψηφιότητα. Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά, με αφορμή τις εξελίξεις στο κόμμα μετά τις εθνικές εκλογές και την επικείμενη εκλογή ηγεσίας, ανέφερε: «Σκέφτηκα πολύ αν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν του αρέσει η χρήση των όρων «φαβορί» και «αουτσάιντερ» και επισήμανε ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις στο κόμμα «πάρα πολύ γρήγορα».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν προτάσεις και ιδέες και προγραμματικές θέσεις, οι οποίες ακριβώς εκκινούν όλες από την ίδια αφετηρία. Την αγωνία που έχουμε για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, για την πορεία της Αριστεράς, για την πορεία της προοδευτικής παράταξης και για την πορεία της χώρας συνολικά. Γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία.

Εκφράζουμε συγκεκριμένες βαθιές κοινωνικές ανάγκες μέσα από το κόμμα μας. Δεν είναι, ξέρετε, ένα κόμμα το οποίο λειτουργεί με όρους αυτοαναφορικότητας. Δεν είμαστε μεγάλοι ή οι μικροί μεγάλοι ή μεσαίοι για τις δικές μας τις ανάγκες είναι οι κοινωνικές ανάγκες οι οποίες εκφράζουμε. Και εδώ λοιπόν αυτό το οποίο για εμάς είναι το πολύ κρίσιμο, είναι ακριβώς το επόμενο διάστημα να μπορέσουμε και βεβαίως να κάνουμε και την αυτοκριτική μας και να συζητήσουμε ενδελεχώς για το τι έγινε και πώς φτάσαμε σε αυτή την πολύ μεγάλη, τη συντριπτική ήττα των διπλών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου, αλλά και το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που συνεχώς αλλάζει», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία τού να «μπει νέο αίμα» στην παράταξη.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή