Mορφή χιονοστιβάδας παίρνει πλέον η υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη, ένα θέμα που ανέδειξαν τα Παραπολιτικά ήδη από το 2017. Οι αποκαλύψεις του Βήματος και του Πρώτου Θέματος προκαλούν σοκ στο Μαξίμου, το οποίο ως αντιπερισπασμό θυμήθηκε τα δάνεια των κομμάτων. Μια υπόθεση που ούτε η Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατάφερε να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο.

ΝΔ για δάνεια: Στο Μαξίμου ρύθμισαν τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και σκαρφίστηκαν σκάνδαλο

Τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αφορούν στην αποκάλυψη λογαριασμών με χρήματα που δεν δικαιολογούνται, όσο και με το ότι υπήρξε παραίτηση – «βόμβα» στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Μια όχι τυχαία παραίτηση αλλά του προϊσταμένου του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής ο οποίος συνδέει την προσπάθεια εκπαραθύρωσής του με το ότι ερευνούσε το σκάνδαλο ΔΕΠΑ- ELFE, της εταιρείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η αποκάλυψη του Βήματος

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και κάποιοι «βγάζουν στη σέντρα» τον Πετσίτη, προφανώς για να γλιτώσουν οι ίδιοι, περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Το Βήμα της Κυριακής αποκαλύπτει έγγραφο παραίτησης του προϊσταμένου του τμήματος ερευνών της Α' μονάδας, λίγο καιρό αφ’ ότου ο εν λόγω διευθυντής μετατέθηκε σε θέση-«ψυγείο».

Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο κύριος Α.Χ. έδωσε στην επικεφαλής της Αρχής κυρία Αννα Ζαΐρη και στον αναπληρωτή πρόεδρο της Αρχής Ιωάννη Αγγελή αναφορά με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση». Μέσω αυτής συνδέει ευθέως την εκπαραθύρωσή του με σειρά υποθέσεων, με πρώτη το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE – Λαυρεντιάδη.

«Κυρία Πρόεδρε», γράφει στην αναφορά του, «με κατάπληξη πληροφορήθηκα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση την αιφνίδια απόφασή σας να με απομακρύνετε από προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής, στο οποίο επί πολλά έτη υπηρετώ, και να με τοποθετήσετε στη Β' Μονάδα της Αρχής (Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων), και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου».

Μάλιστα δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών για τις προθέσεις της Προέδρου της Αρχής. «Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο με απομακρύνατε αιφνιδιαστικά από το Τμήμα Ερευνών τοποθετώντας με σε τελείως αναντίστοιχη θέση, αλλά τούτο λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση Πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή, κ.ά.) επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα.

Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α' Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής. Εσείς, ωστόσο, κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε» επισημαίνει.

ΝΔ: Δεν μπορεί πλέον να κρύβεται ο κ. Τσίπρας

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις στους πολίτες. «Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η παρέα του Μαξίμου εμπλέκεται σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που μόλις άρχισε να ξετυλίγεται. Στους λογαριασμούς του κ. Μανώλη Πετσίτη, στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά, βρέθηκαν αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά, με αποστολέα τον επίσης φίλο του κ. Παππά, Αρτέμη Αρτεμίου που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και θεωρείται γκουρού των offshore εταιρειών. Τρανταχτή απόδειξη του σκάνδαλου είναι η σημερινή αποκάλυψη ότι εκδιώχθηκε από τη θέση του το διευθυντικό στέλεχος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που διερευνούσε το σκάνδαλο ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη και εντόπισε μεταξύ άλλων τα παράνομα χρήματα στους λογαριασμούς του κ. Πετσίτη» αναφέρει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε τονίσει ότι «πρέπει πλέον να ανοίξουν οι λογαριασμοί Παππά, Τσίπρα και του περιβάλλοντός τους».