Παγιωμένο και μη αναστρέψιμο είναι πλέον το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, παρά τις σπασμωδικές ενέργειες και την ακατάσχετη παροχολογία της κυβέρνησης, με διορισμούς στο Δημόσιο και τα επιδόματα που βαφτίζει ως παροχές.

Όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη ενώ, το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι το εύρος της διαφορά με την ΝΔ που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλη.

Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, ενώ σε κάποιες δημοσκοπήσεις η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει ως βεβαιότητα.

Ταυτόχρονα, καταγράφουν τη μεγάλη υπεροχή της ΝΔ σε κρίσιμους δείκτες (παράσταση νίκης, καταλληλότητα πρωθυπουργού) και ξεκάθαρο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Το σκηνικό κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος»

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, διαμορφώνεται στις 10,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην ερώτηση ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,6%, το Κίνημα Αλλαγής 6,7%, η Χρυσή Αυγή 5,4% και το ΚΚΕ 4,7%.

Πιο κοντά στο 3% είναι, το ΜέΡΑ25 με 1,6%, η Ένωση Κεντρώων με 1,5% και η Ελληνική λύση 1,5%.

Το Ποτάμι συγκεντρώνει 1,1%, οι Οικολόγοι 1,0%, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,5%, λευκό ή άκυρο 2,5%. Το 4,8% λέει ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ το 17,7 δεν έχει αποφασίσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στη συσπείρωση του κόμματός του που είναι χαμηλή, καθώς και στο μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, που υπολογίζεται σε ένα ποσοστό 20%.

Ωστόσο, στις αναλύσεις τους οι δημοσκόποι δεν φαίνονται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του και εκτιμούν ότι οι αναποφάσιστοι θα μοιραστούν αναλογικά στα δυο μεγάλα κόμματα ενώ, ήδη ένα μεγάλο τμήμα του δηλώνει ότι έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και στρέφεται ήδη σε άλλα κόμματα.

Όσον αφορά τη συσπείρωση, σύμφωνα με αναλύσεις του τελευταίου διαστήματος ένα 12% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές έχει στραφεί προς τη ΝΔ

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στην τελική την τελική ευθεία για τις αποφάσεις που θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών, με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να περιμένει το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, για να ορίσει την οριστική ημερομηνία.

Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, αναμένονται το επόμενο δεκαήμερο και το μόνο που απομένει είναι διπλές εκλογές τον Μάιο, μήπως και μέσα στην γενικότερη σύγχυση και τον αλαλούμ τον πολλών καλπών περισωθεί ή εκλογές τον Οκτώβριο με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται