Οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ώρα της απόλυτης σύγκρουσης είναι πλέον παρούσα. The final countdown, όπως έλεγε και εκείνο το μνημειώδες μουσικό τραγούδι που δονούσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όταν η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ κατακτούσε το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Και φυσικά στην πολιτική δεν υπάρχουν συγκρίσιμα μεγέθη. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι και υπό προϋποθέσεις ο... Νίκος Γκάλης, αφού μόνος του θα επιδιώξει να αλλάξει τα δεδομένα και των δημοσκοπήσεων, να ανατρέψει τις διαφορές και να σηκώσει το τρόπαιο της πρώτης θέσης. Αν όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ αποδειχθούν η αντίστοιχη ομάδα της «μεγάλης γιουγκοσλαβικής σχολής», τότε ο τελικός που ονειρεύονται μπορεί να έχει μια γλυκόπικρη γεύση.

Ο διαιτητής

Όλα τα παραπάνω συζητούσαν μερικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εραστές του μπάσκετ, που εν μέσω εδεσμάτων και καλών ελληνικών κρασιών η κουβέντα είχε στοιχεία πολιτικής και μπάσκετ. Οι παλαιότεροι, που γνωρίζουν ακόμη και αμερικανικές στρατηγικές του αθλήματος, επαναλάμβαναν τη γνωστή ρήση «τίποτα δεν τελειώνει αν δεν τελειώσει», όπως λένε οι Αμερικανοί και στο μπάσκετ και στην... πολιτική. Αναφέρονταν σε μια μπασκετική διάλεκτο που ορίζει και το τέλος του παιχνιδιού, που παίζεται μέχρι ακριβώς ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη.

Στην πολιτική το... τέλος είναι το βράδυ των εκλογών της πρώτης αναμέτρησης. Εκεί που οι αριθμοί θα ανταποκρίνονται στην αμείλικτη πραγματικότητα της λαϊκής ψήφου. Το ζητούμενο για πολλούς είναι αν η επόμενη μέρα θα δημιουργήσει κυβέρνηση έστω... ηττημένων και δεν θα χρειαστεί να «υπάρξει και δεύτερο ματς, στην έδρα του αντιπάλου, με άγνωστο κοινό», έλεγαν οι μπασκετικοί Συριζαίοι...

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέτει προσώρας ανάλογο ζήτημα. Αν και οπαδός της Μπαρτσελόνα, που έχει συνηθίσει το αθλητικό κοινό σε ανατροπές, δεν υποστηρίζει κυβέρνηση ηττημένων. Ο πολιτικός στόχος, όπως συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, είναι η πρώτη θέση στις 21 Μαΐου. Αν και δεν είναι λίγοι, εντός και εκτός κόμματος, που του εισηγούνται διαφορετικές αντιδράσεις. Θέτουν το ζήτημα της αριθμητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεύτερου, τρίτου και τέταρτου ή πέμπτου ενδεχομένως κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι σε ανάλογη περίπτωση το μεγάλο δίλημμα δεν θα το έχει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αφού το ζητούμενο, όπως είπε προσφάτως και ο πρόεδρος του κόμματος, δεν είναι το πρόσωπο αλλά οι πολιτικές.
«Ούτε στον πάγκο δεν θα καθόταν ο Νίκος», έλεγαν στη συγκεκριμένη παρέα, σημειώνοντας με αθλητικό υπονοούμενο πως «στα δύσκολα τρέμουν τα χέρια του». Όταν όμως κληθεί να λάβει τη δύσκολη απόφαση, θα αποδειχθεί αν θα είναι «buzzer beater ή χαμένες βολές»...

Οι δημοσκοπήσεις

Στην Κουμουνδούρου η πορεία μέχρι την τελική αναμέτρηση έχει αρκετό δρόμο. Οι επόμενες ημέρες, μέχρι δηλαδή την τυπική ανακήρυξη των εκλογών, χαρακτηρίζονται ως «βαρόμετρο».

Οι δημοσκοπήσεις θα είναι πιο συγκεκριμένες και ενδεχομένως περισσότερο θα προσομοιάζουν με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, οι πολίτες θα αρχίζουν να ασχολούνται με τις εκλογές, οι νέοι θα εκφράζονται πιο ανοιχτά. Το μείζον όμως ζήτημα είναι ο τρόπος διαχείρισης όλων των παραπάνω και όχι μόνο.
Στο κρίσιμο αυτό δεκαπενθήμερο ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με το οικονομικό επιτελείο του σε συνέντευξη Τύπου θα παρουσιάσει την πρόταση για την πρώτη κατοικία. Πρόταση που θα συνδέεται απολύτως με το ευρύτερο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος για τις εκλογές. Ίσως θα είναι και η πρώτη φορά ύστερα από χρόνια που θα εμφανιστεί στο πλευρό του ο Γιώργος Χουλιαράκης. Όχι πως είχαν διακόψει τις επικοινωνίες, αφού εκτός από σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος είναι και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Σε δύο ταμπλό παίζει η Κουμουνδούρου

► Επικοινωνιακή επίθεση με συγκρουσιακά στοιχεία, με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη να σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος.
► Πρωταγωνιστικός ρόλος για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρωθεί στη σύγκρουση μεταξύ των δύο ηγετών. Όλη η προεκλογική τακτική θα σηματοδοτεί τη μονομαχία. Μέχρι και την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου θα επιμένουν στον απευθείας τηλεοπτικό διάλογο χωρίς όρους.
«Σε οποιοδήποτε Μέσο, ανεξαρτήτως χώρου, προσώπων, θέσεων. Να γίνει ένας ελεύθερος διάλογος μεταξύ των δύο», σημειώνουν με δηκτικό τρόπο.
Στα ισχυρά χαρτιά της προεκλογικής περιόδου, επίσης, θα είναι και οι προσωπικότητες που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ισχυροί υποψήφιοι θα είναι και η Πόπη Τσαπανίδου και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Φημολογείται ότι θα υπάρξουν και ονόματα-εκπλήξεις, που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ασχοληθεί με την κομματική πραγματικότητα και δεν έχουν σχέση με τη ριζοσπαστική Αριστερά. Θρυλείται πως με τις επιλογές των ονομάτων ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να σηματοδοτήσει την επόμενη κυβερ- νητική στάση αλλά και στην οποιαδήποτε περίπτωση την επόμενη πολιτική μέρα για τη νέα Προοδευτική Συμμαχία...
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο. Όπως και το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος. Η ανάγκη των υποψηφίων να γνωρίζουν πριν από το ψήσιμο του οβελία, έτσι ώστε να έχουν μια χρονική ευχέρεια να υποστηρίξουν την εκλογή τους, υπερβαίνει τις όποιες αντικειμενικές κομματικές δυσκολίες έχουν προκύψει.
Εξάλλου ο δρόμος μέχρι τις εκλογές είναι ανηφορικός και η απόσταση ανάμεσα στο «ωσαννά» και το «σταύρωσον» δεν είναι μεγάλη...

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής