Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και οι εκδηλώσεις δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Οι αντιδράσεις αυτές τείνουν να καταστήσουν τη Βόρεια Ελλάδα «γκρίζα ζώνη» για τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίο συμβάν ήταν η αποδοκιμασία κατά του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, λίγο πριν από την έναρξη της ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης, με τίτλο «Συνταγματική αναθεώρηση: Ενίσχυση της ∆ημοκρατίας», που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του ∆ημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο της συμπρωτεύουσας, την περασμένη Τρίτη. Το κύμα των αντιδράσεων κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ειδικά μετά τον σάλο που προκλήθηκε λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης να απαγορεύσει το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή», κάτι που λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για τις διαμαρτυρίες.

Αποδέκτες αντιδράσεων έγιναν ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστος Σίμος, με τους παριστάμενους να τους φωνάζουν «προ-δότες» και την Αστυνομία να τους συνοδεύει μέχρι το αυτοκίνητο. Στις Σέρρες, η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή αποδο-κιμάστηκε εντόνως την ώρα που κλήθηκε να καταθέσει στεφάνι εκ μέρους της Βουλής, ενώ στα Γρεβενά ο Χρήστος Μπγιάλας αποχώρησε από την παρέλαση χωρίς να κάνει δηλώσεις λόγω των αποδοκιμασιών. Κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρωμένοι φώναξαν «Η Μακεδονία είναι ελληνική» παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, ενώ απετράπη διαμαρτυρία εναντίον του υφυ-πουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, στα Τρίκαλα.

Είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες κατοίκων και τοπικών φορέων του Κιλκίς στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το «ναυάγιο» της εκδήλωσης στην πόλη, την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στη Βεργίνα και την εσπευσμένη επιστροφή του στην Αθήνα. Στα τέλη Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήρθε αντιμέτωπος με αντιδράσεις στη Βέροια, ενώ στην Κατερίνη, στις 21 Φεβρουαρίου, χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να αποτραπεί η είσοδος των περίπου 200 συγκεντρωμένων στον χώρο όπου διεξαγόταν η εκδήλωση με ομιλητή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Λίγες ημέρες αργότερα, επεισόδια είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, στην Πτολεμαΐδα, όταν και έγιναν οι «προληπτικές προσαγωγές». ∆ιαμαρτυρία σημειώθηκε στον Λευκό Πύργο στις 5 Μαρτίου, με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Η εικόνα, όπως έχει διαμορφωθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, φέρνει στο μυαλό των περισσότερων τον παλιό διαχωρισμό της χώρας, που είχε ως νοητό όριο τη Λάρισα και τα Τέμπη. Ο παραλληλισμός αυτός προέκυψε από τη γεωγραφική διασπορά των διαμαρτυριών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις ίδιες περιοχές, όπως αποτυπώνεται τόσο στις δημοσιευμένες μετρήσεις, όσο και στις κρυφές που διενεργούνται με σταθερό ρυθμό και φτάνουν στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη. Ο τελευταίος, άλλωστε, έχει γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, δέκτης διαμαρτυριών από στελέχη του κόμματος, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της κυβέρνησης.

Ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η εντύπωση που είχε δημιουργήσει σε όσους στρέφουν τα βέλη τους προς το μέρος του σήμερα ότι οι αντιδράσεις του κόσμου θα ήταν ελεγχόμενες και, ακόμα περισσότερο, ότι η δυσαρέσκεια δεν θα αποτυπωθεί σε αριθμούς, δηλαδή σε δημοσκοπήσεις σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.Ο πυρήνας της σκέψης του υπουργού Επικρατείας και ιδιαίτερα έμπειρου στον χώρο της πολιτικής έρευνας και των δημοσκοπήσεων αποτυπώνεται στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News», στις 27 Ιανουαρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την ψηφοφορία- θρίλερ στη Βουλή, με την οποία κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από 153 βουλευτές.

Ο κ. Βερναρδάκης στη συνέντευξη εξέφραζε σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο ελληνικός λαός θα ήταν αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών, αν σε περίπτωση δημοψηφίσματος ετίθετο το ερώτημα: «Είστε υπέρ της μη υπογραφής της Συνθήκης και η γειτονική χώρα να εξακολουθήσει να ονομάζεται, όπως σήμερα, Μακεδονία ή είστε υπέρ της υπογραφής της Συμφωνίας και η γειτονική χώρα να αλλάξει το όνο-μά της σε Βόρεια Μακεδονία;». Γύρω από το παραπάνω δίλημμα δομήθηκε σε μεγάλο βαθμό η επιχειρηματολογία βουλευτών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το εν λόγω αφήγημα αποδείχθηκε ότι δεν έπεισε τους πολίτες και ειδικότερα τους κατοίκους των περιοχών της Μακεδονίας, όπως φάνηκε από τις διαμαρτυρίες. Η αντίθεση του εκλογικού σώματος μετρήθηκε και σε δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα αυτό έφερε τον Χρ. Βερναρδάκη στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι του χρεώνουν τη λανθασμένη στρατηγική στην προσπάθεια του επικοινωνιακού χειρισμού της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, οι κρυφές μετρήσεις που φτάνουν στον υπουργό Επικρατείας δείχνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, με κατάρρευση σε ποσοστά, που «αγγίζουν» μονοψήφια νούμερα, αλλά και σε ποιοτικούς δείκτες σε διάστημα πολύ κοντινό στην εκλογική διαδικασία.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Και στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτυπώνεται η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Τo the point», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» και διεξήχθη τον Μάρτιο στον ∆ήμο Θεσσαλονίκης είναι πλήρης η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.∆. ανέρχεται στο χαοτικό ποσοστό του 27,6%, με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσπά το 39,5% και το κυβερνών κόμμα μόλις 11,9%. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη και δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου, στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα χαμηλότερο. Με αναγωγή επί των εγκύρων, η Ν.∆. προηγείται με ποσοστό 33%, έναντι μόλις 12,7% (11,1% χωρίς αναγωγή) του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δημοσκόπηση της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Open η διαφορά ανάμεσα σε Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφωνόταν επί των εγκύρων σε 6,9%, στη Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κ. Παναγόπουλο, ανοίγει κατά 4 μονάδες, δηλαδή στο 10,9%, ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ολα τα παραπάνω συνηγορούν υπέρ του γενικού συμπεράσματος ότι η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας διαφωνεί με τη λύση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για τη Βεργίνα TV, μόλις 12,6% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.