Στην πόλωση και στην σκανδαλολογία επενδύει η κυβέρνηση προκειμένου να βάλει φρένο στην δημοσκοπική κατάρρευση, αλλά και να περιορίσει το μέγεθος της ενδεχόμενης εκλογικής ήττας της στις Ευρωεκλογές.

Το «μέγα σκάνδαλο» της Novartis όπως το παρουσίασε η κυβέρνηση, αντί για «βόμβα μεγατόνων» αποδείχθηκε… νεροπίστολο και  είναι πια δεδομένο και για την ίδια ότι δεν μπορεί να στηρίξει το εκλογικό της αφήγημα πάνω στο φιάσκο- σκευωρία της Novartis.

Ωστόσο,  θα επιχειρήσει ακολουθώντας την τακτική αυτή, να ξεπεράσει το σκόπελο των ευρωεκλογών όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και να φτάσει μέχρι τις εθνικές εκλογές με τις λιγότερες απώλειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να βουτήξει ξανά τη χώρα σε ό,τι απομεινάρι σκανδάλου υπάρχει και θα το τραβήξει απελπισμένα, μέχρι τις εκλογές, ρίχνοντας βορρά στην πολιτική αρένα πολιτικούς του αντιπάλους.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα οδηγήσει την αντιπολίτευση σε οξεία αντιπαράθεση σε μια προσπάθεια πόλωσης του κλίματος, ώστε να περιορίσει στο βαθμό που μπορεί το ενδεχόμενο ήττας στις ευρωεκλογές. Οι πιο αισιόδοξοι ωστόσο στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε ένα στραπάτσο στις ευρωεκλογές, θα λειτουργήσει και ως εκτόνωση μιας μεγάλης πλειοψηφίας συμπαθούντων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο όμως, το οποίο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες είναι η εκλογική ήττα στις Ευρωεκλογές να πολλαπλασιαστεί στις εθνικές. Είναι γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου επενδύσει επικοινωνιακά στο «δόγμα Πολάκη», προκειμένου να πετύχει την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό αλλά και ταυτόχρονα την συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα με στόχο να σταματήσει την δημοσκοπική του κατάρρευση.

Η σκανδαλολογία άλλωστε είναι μια τακτική στην οποία συχνά «επιστρέφει» το Μαξίμου όταν επιθυμεί να αλλάξει η πολιτική ατζέντα.

Είναι σαφές ότι για το επόμενο διάστημα θα στηθεί ένα εκλογικό σκηνικό με αμφιλεγόμενα σκάνδαλα με σκοπό να λειτουργήσουν ως «πολιτικός αντιπερισπασμός» από την πολιτική επικαιρότητα. Μάλιστα, στελέχη της Πειραιώς δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα να  ανασυρθούν υποθέσεις που φέρουν οσμή σκανδάλου και που φυσικά εστιάζουν για άλλη μια φορά σε πρόσωπα που αποτελούν τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει την προεκλογική μάχη και μέσα από τη Δικαιοσύνη, δημιουργώντας συνθήκες ακραίας πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό» αναφέρει χαρακτηριστικά «γαλάζιο» στέλεχος, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για βιομηχανία διώξεων μέχρι τις εκλογές με στόχο, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη της, να έχει σε ομηρία κεντρικούς πολιτικούς αντιπάλους.

Την ίδια ώρα ωστόσο διακρίνεται η αμηχανία αλλά και ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου μπροστά στα πραγματικά σκάνδαλα που «σκάνε» στα χέρια του. Σκάνδαλα και υποθέσεις που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως τις αφαιρούν το ηθικό της πλεονέκτημα, γι’ αυτό και δεν θέλει να αγγίξει, ή δεν αντιμετωπίζει με την διάθεση, όπως το σκάνδαλο Πετσίτη ή η υπόθεση της γενικής γραμματέως κ. Ξεπαπαδέα.   

«Νεροπίστολο» Novartis

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει νέα  «επιχείρηση» προκειμένου να βάλει ξανά στην αντιπολιτευτική της φαρέτρα, την σκανδαλολογία, με κατεύθυνση σαφώς τις  εκλογές, επιχειρώντας να αναμοχλεύσει το θυμικό της ελληνικής κοινωνίας, την στιγμή που βλέπει ότι χαμηλώνει επικίνδυνα ο πήχης των προσδοκιών της σχετικά με την Novartis.

Όσο ξεφτίζει το θέμα της Novartis, υπόθεση για την οποία έχει σχεδόν αποκλειστεί το θέμα της δωροδοκίας, η κυβέρνηση θα αναζητήσει νέα σκάνδαλα και μέσω της Δικαιοσύνης, όπως θέλει το «δόγμα Πολάκη» θα επιχειρήσει να ρίξει σκιές σε ενεχόμενους ή εμπλεκόμενους πολιτικούς αντιπάλους του.  Ενδιαφέρον θα έχει φυσικά στις όποιες εξελίξεις και η απόφαση για την παράταση της θητείας της Επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφασίσει αν θα ανανεώσει ή όχι για μία ακόμα διετία τη θητείας της, με την ίδια να επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Η διετής θητεία της κυρίας Τουλουπάκη ολοκληρώνεται σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία για την έρευνα της Novartis καθώς αναμένεται η ποινική αποτίμηση της εμπλοκής στην υπόθεση των υπολοίπων πέντε πολιτικών προσώπων που βρίσκονται «υπό έρευνα».