Ενας ακήρυκτος εµφύλιος από την κορυφή έως τη βάση του κόµµατος βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, µε αιχµή την αλλοπρόσαλλη στρατηγική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίµου ενόψει των επικείµενων εκλογικών αναµετρήσεων. Η επιλογή αµφιλεγόµενων υποψηφιοτήτων για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η σύναψη ευκαιριακών συνεργασιών µε εκπροσώπους πολιτικών κινήσεων από τον χώρο της «τυχοδιωκτικής» Κεντροαριστεράς στο πλαίσιο της περίφηµης «Προοδευτικής Συµµαχίας», καθώς και άλλες πρωτοβουλίες, που κατά καιρούς εκδηλώνονται µονοµερώς από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, διαµορφώνουν ένα κλίµα εσωστρέφειας µε επιµέρους διαλυτικές προεκτάσεις, παρασκηνιακούς καυγάδες και συντροφικά µαχαιρώµατα.

Με αφορµή τη διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη µέθοδο που ακολουθήθηκε για τη συγκρότηση της περίφηµης «Προοδευτικής Συµµαχίας», επανήλθε στο προσκήνιο η αντιπαράθεση ανάµεσα σε κόµµα και κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, σε Κουµουνδούρου και Μέγαρο Μαξίµου, αφού τον πρώτο λόγο τόσο για την επιλογή υποψηφίων για την ευρωλίστα όσο και για τις συνεργασίες µε κινήσεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς τον είχαν στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Στην τελευταία κεκλεισµένων των θυρών συνεδρίαση της Κ.Ε. έγιναν σοβαρές παρατηρήσεις περί παραγκωνισµού των οργάνων και υποβάθµισής τους από το «σύστηµα» του Μεγάρου Μαξίµου. Ως χαρακτηριστικά παραδείγµατα «άτυχων» επιλογών κατεγράφησαν τα όσα κωµικοτραγικά αποκαλύφθηκαν και οδήγησαν στην απόσυρση της υποψηφιότητας της Μυρσίνης Λοΐζου, την επιλογή της οποίας ο γραµµατέας της Κ.Ε. του κόµµατος, Π. Σκουρλέτης, τη χρεώνει στον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη. Επίσης, πολλά µέλη του οργάνου από την οµάδα των «53+» άφησαν υπαινιγµούς για το κατά πόσο η συµµετοχή του Π. Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συνάδει µε τις διακηρύξεις του κόµµατος για διαρκή πόλεµο µε τις δυνάµεις της ολιγαρχίας, που τα προηγούµενα χρόνια στήριζαν το παλαιό πολιτικό καθεστώς και συνέβαλλαν στη χρεοκοπία της χώρας.

Από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. που πραγµατοποιήθηκε την Τρίτη το µεσηµέρι απουσίαζε ο υπουργός Οικονοµικών και άτυπος ηγέτης της οµάδας των «53+», Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά, µε τη µη συµµετοχή του δηµιούργησε την εντύπωση πως σε ατοµικό επίπεδο δεν «νοµιµοποίησε» την όλη διαδικασία, που είχε ως αντικείµενο την έγκριση της ευρωλίστας. Την ίδια στιγµή, µε έµµεσο πλην σαφή τρόπο επιχειρούσε να κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο µε τον οποίον ο Αλ. Τσίπρας δροµολογεί τη µετεξέλιξη του κόµµατος µέσα από ευκαιριακές συµµαχίες και «αταίριαστες» επιλογές, µε πρόσχηµα την «Προοδευτική Συµµαχία» . «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στόχο να γίνει ένα κόµµασούπα. Πρέπει να παραµείνει ένα αριστερό κόµµα», ήταν το µήνυµα που έστελνε από τη Θεσσαλονίκη προς το Μέγαρο Μαξίµου.

Γκρίνια

Η επίµαχη αναφορά του «τσάρου» της ελληνικής οικονοµίας ήρθε προς επίρρωση των πληροφοριών για γκρίνια στους κόλπους της οµάδας των «53+» σχετικά µε το γεγονός ότι λίγα 24ωρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο το βράδυ, στην εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο Γαλάτσι για την παρουσίαση της «Προοδευτικής Συµµαχίας», τον ιδεολογικό τόνο για λογαριασµό του ΣΥΡΙΖΑ τον έδωσαν µε τις πρωταγωνιστικές τους εµφανίσεις πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών, οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Λούκα Κατσέλη, καθώς επίσης παλιοί «εκσυγχρονιστές» που εσχάτως έριξαν «γέφυρα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδρύοντας την οµώνυµη κίνηση, όπως οι Ν. Μπίστης και Π. Παναγιώτου.

Ωστόσο, ακόµα πιο ενδιαφέρουσες ήταν οι µπηχτές που έριξε ο Ε. Τσακαλώτος αναφορικά µε την περίπτωση του Μ. Πετσίτη, τον οποίο χρεώνεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο σχέδιο ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεµο µε την οµάδα των «53+». «∆εν θα σχολιάσω, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Υπάρχει µια φωτογραφία µαζί του, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουµουνδούρου, µετά την εκλογική νίκη του 2015, αλλά, εάν τον δω τώρα σε παράταξη µε άλλους, όπως στην Αστυνοµία, δεν θα τον αναγνωρίσω», ήταν το δηλητηριώδες σχόλιό του.

Επίσης, την εκδήλωση του περασµένου Σαββάτου στο Γαλάτσι για την «Προοδευτική Συµµαχία» δεν τίµησε µε την παρουσία του ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», Ν. Κοτζιάς, ο οποίος την ίδια µέρα θέλησε να δώσει το µήνυµα της διαφοροποίησής του προκειµένου να επισηµάνει την «αυτονοµία» της οργάνωσης της οποίας ηγείται. Συγκάλεσε λίγες ώρες νωρίτερα από την εκδήλωση του Γαλατσίου την Κ.Ε. του «Πράττω», όπου, ναι µεν, γνωστοποίησε πως θα στηρίξει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εξήγησε πως αυτό δεν σηµαίνει και λευκή επιταγή.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, τα στελέχη της κίνησης «Πράττω» δεν έχουν δει µε καλό µάτι τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας να στήσει γέφυρα συνεργασίας µε τους πάλαι ποτέ υποστηρικτές του Κ. Σηµίτη. ∆ηλαδή, τους Ν. Μπίστη, Μ. Ρεπούση, Σ. Βαλντέν, Π. Παναγιώτου, όπως και τον πρώην γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση, µε τον οποίο είχε κακές σχέσεις από την περίοδο που είχαν συνυπάρξει στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος που ο Ν. Κοτζιάς, όταν έγινε πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου, δεν ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ήταν οι αρνητικές εισηγήσεις που έκανε προς το πρόσωπό του για πολλά χρόνια ο Γ. Ραγκούσης. Η αποθεωτική υποδοχή του Γ. Ραγκούση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόχλησε και άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν εγκαταλείψει το κόµµα τους όταν ο Γ. Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στη «θανατηφόρο» αγκαλιά του ∆ΝΤ. Μεταξύ αυτών και τη βουλευτή Ν. Κασσιµάτη, η οποία κάποια µέρα στη Βουλή ακούστηκε να λέει: «Εµείς φύγαµε από το ΠΑΣΟΚ όταν ο Ραγκούσης ήταν πρώτος τη τάξει υπουργός επί Παπανδρέου και τώρα τον βρίσκουµε ξανά µπροστά µας».

Αντιδράσεις

Επίσης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουµπλής, ο οποίος µετά τη συνάντησή του µε τον µητροπολίτη Αµβρόσιο στο Αίγιο βρέθηκε στην επικίνδυνη ζώνη του αποκλεισµού από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αντιδράσει στην απόφαση του Αλ. Τσίπρα να συµπεριλάβει στον τελευταίο ανασχηµατισµό στην κυβέρνηση τους πρώην βουλευτές Θ. Μωραΐτη και Α. Τόλκα.

Με τις ενέργειές του, ο Αλ. Τσίπρας δεν κατάφερε να διχάσει µόνο τους ΠΑΣΟΚους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας έναν «πράσινο εµφύλιο» στους κόλπους της Αριστεράς, αλλά και τους ∆ΗΜΑΡίτες.

Το γεγονός ότι το περασµένο Σάββατο στο Γαλάτσι «καλωσόρισε» µετά βαΐων και κλάδων στην «Προοδευτική Συµµαχία», δίνοντάς του και βήµα να απευθύνει χαιρετισµό, τον πρόεδρο της ∆ΗΜ.ΑΡ., Θ. Θεοχαρόπουλο, ήταν κάτι που ενόχλησε τον υπουργό Εµπορικής Ναυτιλίας και πρώην πρόεδρο του κόµµατος της Ανανεωτικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, ο οποίος είδε τον «διάδοχό» του να απολαµβάνει µεγαλύτερες τιµές από τον ίδιο. Πέραν αυτού, όµως, η «προσχώρηση» του Θ. Θεοχαρόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή συνδέεται µε πληροφορίες που τον φέρουν να έχει συµφωνήσει µε τον Αλ. Τσίπρα να είναι τρίτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κυβερνώντος κόµµατος στις εθνικές εκλογές, αυτοµάτως περιορίζει τον Φ. Κουβέλη να διεκδικήσει κάτι αντίστοιχο, µε αποτέλεσµα το «πολιτικό του τέκνο» να εκκινεί από πλεονεκτική θέση ως προς τη συµµετοχή του στην επόµενη Βουλή και ο ίδιος να υποχρεωθεί στο κυνήγι του σταυρού σε κάποιον τοµέα της Β’ Αθηνών.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/4/2019