Tον χάρτη με τις Περιφέρειες, τις πρωτεύουσες νομών, καθώς και τις μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν θέσει επί τάπητος οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, προκειμένου να ανιχνεύσουν τις περιοχές όπου μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Αφενός γιατί η κατάσταση είναι πολιτικά δραματική στις Περιφέρειες, αφετέρου γιατί, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος θα μείνουν εκτός δεύτερου γύρου σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Νάσος Ηλιόπουλος στον Δήμο Αθηναίων είναι τέταρτος, με ποσοστό λίγο πάνω από το 10%, ο Νίκος Μπελαβίλας στον Δήμο Πειραιά είναι κοντά στο 5%, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης έρχεται πέμπτη, με ποσοστά που μετά δυσκολίας προσεγγίζουν διψήφια νούμερα.

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς θεωρούν ότι θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αν η κ. Δούρου βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου. Στις έως τώρα έρευνες προηγείται, σε κάποιες με σχετική διαφορά σε άλλες οριακά, του υποψηφίου του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννη Σγουρού, στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κ. Δούρου θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι στον κ. Πατούλη με ένα ποσοστό κοντά στο 20%. Από τις Περιφέρειες, στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην επανεκλογή του Θόδωρου Γαλιατσάτου στα Ιόνια, όπου, με βάση τις δημοσκοπήσεις, είναι η μοναδική Περιφέρεια που το κυβερνών κόμμα διεκδικεί με αξιώσεις. Και αυτό γιατί σε Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Θεσσαλία και Νότιο Αιγαίο «κρύφτηκε» πίσω από τους υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής, ενώ στις υπόλοιπες Περιφέρειες οι υποψήφιοί του δεν ανιχνεύονται. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του κ. Γιαννούλη στην Κεντρική Μακεδονία, όπου κινείται σε μονοψήφια ποσοστά. Αντίστοιχα χαμηλά είναι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Ηπειρο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Βόρειο Αιγαίο. Ως εκ τούτου, λοιπόν, τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τις αυτοδιοικητικές νησίδες που μπορούν να τονώσουν την αισιοδοξία στο κυβερνών κόμμα.

Στην Αττική, με βάση τις εκτιμήσεις έμπειρων κομματικών στελεχών, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με πιθανότητες την επανεκλογή του Δημήτρη Μπίρμπα στο Αιγάλεω, του Γιάννη Σταθόπουλου στην Αγία Παρασκευή, του Σίμου Ρούσου στο Χαλάνδρι, του Γιώργου Ιωακειμίδη σε Νίκαια-Ρέντη και του Γιώργου Τσουκαλά στην Ελευσίνα. Επιπλέον, σκληρή μάχη θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή της Τίνας Καφατσάκη στου Ζωγράφου και του Ηρακλή Γκότση στη Νέα Ιωνία, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Χρήστο Βρεττάκο σε Δραπετσώνα-Κερατσίνι και τον Γιάννη Λαγουδάκο στο Πέραμα, λόγω και των εσωκομματικών συγκρούσεων. Επιπλέον, οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου προεξοφλούν τις ήττες στον Βύρωνα και τη Νέα Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 είχε εκλέξει δημάρχους.

Αποκαρδιωτική

Και αν στην Αττική υπάρχουν περιοχές που αφήνουν χαραμάδα αισιοδοξίας για το κόμμα του κ. Τσίπρα, στην υπόλοιπη επικράτεια η κατάσταση εκτιμάται ως αποκαρδιωτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πάρα πολλές μεγάλες πόλεις, και ιδίως στις πρωτεύουσες νομών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να δει τους υποψηφίους του να περνούν στον δεύτερο γύρο.

Με εξαίρεση, βεβαίως, τις περιπτώσεις που έχει επιλέξει να στηρίξει υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στην Κουμουνδούρου, φαίνεται ότι καλές πιθανότητες επανεκλογής έχουν ο Απόστολος Καλογιάννης στη Λάρισα, ο Λευτέρης Ιωαννίδης στην Κοζάνη, η Γιώτα Πούλου στη Λιβαδειά, ο Φώτης Αλεξάκος στην Καρδίτσα και ο Κωνσταντίνος Νικολούζος στην Κέρκυρα. Αντιθέτως, από σχετικά χαμηλά έως δραματικά εμφανίζονται τα ποσοστά των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους Πατρέων, Ιωαννίνων, Βόλου, Κατερίνης, Σερρών, Καβάλας, Δράμας κ.α.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/4/2019