Οι εξελίξεις που αφορούν την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν απασχολούν μόνο τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα και ειδικά το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στον όμορο χώρο της Κεντροαριστεράς. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συγκρούονται ουσιαστικά δύο σχολές πολιτικής σκέψης, η πλειοψηφία που θέλει την αυτόνομη πορεία του κόμματος, με στόχο τον εμβολισμό του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Υπάρχει όμως και μια διαφορετική προσέγγιση, μειοψηφική αλλά υπαρκτή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ που εκφράζεται κυρίως από στελέχη του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς, που επιθυμούν τη συμπόρευση των δύο κομμάτων και βλέπουν ως αφετηρία γι' αυτή τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα, θεωρούν ότι οι συνθήκες ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και η μείωση των ποσοστών του λειτουργούν θετικά για να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των δύο κομμάτων επί ίσοις όροις. Τα συγκεκριμένα στελέχη δεν είναι αρνητικά και στη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της Αριστεράς σε αυτή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Το σενάριο αυτό βρίσκει αντίθετο τον Νίκο Ανδρουλάκη, που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ μέσω χρισμάτων στις μεγάλες περιφέρειες να κυριαρχήσει επί του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δεύτερη θέση στις αυτοδιοικητικές και κυρίως στις ευρωεκλογές, ώστε να γίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα αυτά «βατήρας» για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν χαιρόταν καθόλου με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το ακριβώς αντίθετο. Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να τεθεί εκτός του πυρήνα της ευρωομάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέση που θα ισχύει και για τον νέο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπορεί η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και η ηγετική ομάδα του κόμματος να κινούνται σε μια συγκρουσιακή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι προς τη συνεργασία, ωστόσο η ύπαρξη της άλλης άποψης είναι υπαρκτή και μάλιστα με τα στελέχη που την εκφράζουν να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμούν επίσης τη συνεργασία των δύο κομμάτων και σε κεντρικό επίπεδο.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικά οι διεργασίες στον Δήμο της Αθήνας, καθώς έχει προταθεί ήδη από τον Θόδωρο Μαργαρίτη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσουν από κοινού υποψήφιο, θα δείξουν τις κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας…