Όποια και αν είναι η οπτική που προσεγγίζει κάποιος τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη, το βέβαιο είναι πως ο πρώτος – τουλάχιστον για την ώρα – στηρίζει απόλυτα τον δεύτερο. Ακόμη και η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στις οικογενειακές διακοπές του πρωθυπουργού υποδηλώνει ξεκάθαρα την πολιτική στήριξη του στον Πολάκη.

Φυσικά όλα αυτά ήταν τα αποτελέσματα της απρόκλητης επίθεσης του Παύλου Πολάκη προς τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει τα ηνία και να προαναγγέλλει πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη. Υπενθυμίζεται πως αυτή την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας «μετέτρεψε» ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, προφανώς φοβούμενος τους τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος.

Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα αναμένεται η… πρόωρη έναρξη των πολιτικών συγκρούσεων για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, με τις κοινές τους διακοπές στο Ροδάκινο της Κρήτης με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδεινώνουν την κατάσταση. Η κοινή εμφάνιση Τσίπρα – Πολάκη ερμηνεύτηκε και μάλλον ορθώς, ως σαφής πολιτική στήριξη από τον πρωθυπουργό στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, με ξεκάθαρο μήνυμα προς την αντιπολίτευση, αλλά και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και βουλευτές του οποίου είχαν επικρίνει την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο «αψύς Σφακιανός», κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, εναντίον του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κιμπουρόπουλου. Έτσι εξηγείται και επιβεβαιώνεται πάντως γιατί ο κ. Τσίπρας θα μετατρέψει, όπως επίσης έχει διαμηνύσει, την πρόταση μομφής της ΝΔ σε διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης συνολικά για την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένη πηγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει άμεσα από την πρόθεση στην πράξη και δηλώνει σε συνομιλητές του πως δεν προτίθεται να χάσει χρόνο σχετικά με το πότε θα καταθέσει την πρόταση μομφής, στέλνοντας μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μόλις η βουλή ανοίξει τις εργασίες της από τις πασχαλινές διακοπές θα προχωρήσει στην κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει. Αυτό σημαίνει ότι την προσεχή Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει την κίνηση και άρα πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο θα συζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, στην οποία θα μετατρέψει την πρόταση μομφής ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ο κ. Τσίπρας έχει προφανώς χάσει κάθε επαφή με το κοινό αίσθημα. Διότι μόνο έτσι εξηγείται ότι δεν κατάλαβε καν το πόσο απάνθρωπη φάνηκε σε όλους τους Έλληνες η επίθεση του κ. Πολάκη στο Στέλιο Κυμπουρόπουλο” τόνιζε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, μετά την επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην πλήρη κάλυψη του υπουργού του. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός μετατρέποντας την πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης για όλη την κυβέρνησή του, επί της ουσίας καθιστά όλους τους υπουργούς του όμοιους του κ. Πολάκη. Είναι σαν να λέει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι “αυτό που έκανε ο Πολάκης, θα μπορούσε να το κάνει οποιοσδήποτε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό πρέπει όλοι να τον στηρίξουν”. Με αυτά τα λόγια συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη περιέγραψε το σκεπτικό πίσω από την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η περίοδος πάντως που αρχίζει μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει ένα κεντρικό χαρακτηριστικό. Την αποστολή του μηνύματος ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις (κυρίως οι ευρωπαικές εκλογές) έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα και απαιτούν απόλυτη εγρήγορση από την ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πως η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη για την προσφυγή και σε εθνικές κάλπες, όποτε και αν αυτό συμβεί, γιαυτό και στο τέλος της εβδομάδας προχωρά σε δύο κινήσεις με έντονο προεκλογικό “χρώμα”, που μπορεί πρωτίστως να έχουν ορίζοντα ευρωπαϊκών και περιφερειακών καλπών, σε δεύτερο επίπεδο όμως έχουν και χρώμα εθνικών εκλογών:

- Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Μητσοτάκης συγκαλεί το ανώτερο κομματικό όργανο της ΝΔ, την πολιτική της επιτροπή. Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής στη χώρα, θα παρουσιάσει τα κεντρικά διλήμματα των επερχόμενων αναμετρήσεων και θα καλέσει σε συστράτευση και ετοιμότητα, ασκώντας παράλληλα κριτική στον κ. Τσίπρα για τους χειρισμούς και στο θέμα Πολάκη.

-Την επόμενη μέρα, Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στην Καβάλα και Δράμα, ενώ την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται επίσκεψη και στη Χαλκίδα.

Την ώρα λοιπόν που τα σενάρια θέλουν τον πρωθυπουργό να μην έχει αποκλείσει τον εκλογικό αιφνιδιασμό αναλόγως του αποτελέσματος της ευρωκάλπης, οι επόμενες 25 μέρες προμηνύονται “καυτές”.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης σε χθεσινές δηλώσεις του έκανε λόγο για ανεξήγητη συμπεριφορά και για πλήρη ταύτιση του κ. Τσίπρα με το «δόγμα» Πολάκη. Τόνισε χαρακτηριστικά (στον ΑΝΤ1) ότι «η κάλυψη την οποία παρέχει ο κ. Τσίπρας στον κ. Πολάκη είναι μία κάλυψη παντελώς ανεξήγητη. Ο όλος πολιτικός βίος του είναι χυδαίος, προσβλητικός και τολμώ να πω φασιστικός. Διότι ο φασισμός δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας είναι και στάση ζωής και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει κανείς τους πολιτικούς αντιπάλους του».

Αλλά και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης διευκρίνισε ότι «δεν συναντιέμαι με τους κώδικες πολιτικής συμπεριφοράς του Παύλου Πολάκη».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι ο κ. Πολάκης πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ σαν κομήτης. «Στις τελευταίες εκλογές εμφανίστηκε ο Πολάκης. Καταστρέφει όλη την πολιτική ζωή με τη συμπεριφορά του, με την νοοτροπία του, με αυτές τις άθλιες παρεμβάσεις του. Δεν μπορεί εύκολα ο Τσίπρας να μιμηθεί τον Πολάκη αυτό δεν εμποδίζει να είναι ούλα δόντια», είπε ο κ. Λαφαζάνης.