Την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Την κατάθεση πρόταση μόμφης είχε προαναγγείλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αήθη επίθεση του κ. Πολάκη κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου.  

Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε όχι μόνο το ύφος, αλλά κυρίως το ήθος του κ. Πολάκη, ο οποίος ταυτίζεται απόλυτα πια με τον Πρωθυπουργό, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήττει και διαβρώνει τη Δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Τι σχέση έχει η κρητική λεβεντιά και περηφάνια με ένα θρασύδειλο πολιτικό τραμπούκο;»

Ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στην επίθεση που δέχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και σημείωσε: 

«Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη γιατί με την πολιτική του συμπεριφορά έχει υπερβεί κάθε πολιτικό και δημοκρατικό όριο… γιατί προσωποποιεί  τον κυνισμό και τη χυδαιότητα στη δημόσια ζωή. Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν, τις λέξεις. Ο Πολακισμός είναι φασισμός. Γι’ αυτό και μια δημοκρατική Βουλή οφείλει να τον καταδικάσει».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Αιχμηρή και εκρηκτική ήταν η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, για την αήθη επίθεση προς τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο.  

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ: 

Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα γεγονός που απασχολεί εδώ και μέρες την ελληνική κοινωνία. Είναι στο δικό της θυμό που ανταποκρινόμαστε. Όχι μόνο από δημοκρατικό καθήκον αλλά κι από ανθρώπινη ευαισθησία.

Γιατί η χυδαία επίθεση ενός υπουργού της κυβέρνησης απέναντι σε έναν μαχητή της ζωής προκάλεσε, δικαίως, την οργή των πολιτών.

Η απάνθρωπη στάση ενός υπουργού Υγείας απέναντι σε έναν νέο επιστήμονα με αναπηρία, δεν έχει προηγούμενο.

Η αυταρχική συμπεριφορά ενός βουλευτή που, αντί να απολογείται και να ζητάει συγνώμη, καταφεύγει σε ύβρεις, ξεσηκώνει το φιλότιμο των Ελλήνων.

Κι όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σπεύδει να τα καλύψει όλα αυτά και μάλιστα με απόλυτο τρόπο - τότε το ζήτημα αποκτά άλλη διάσταση.

Αφορά συνολικά το ύφος και το ήθος της εξουσίας, όπως την ασκούν αυτοί που την έχουν σήμερα.

Είναι υποχρέωση μας να ενεργοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά μας όπλα για να αναδείξουμε το θέμα αυτό. Υποχρέωση μας όχι μόνο απέναντι στο Στέλιο.

Αλλά και απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία. Η οποία πλήττεται από τέτοιες συμπεριφορές και διαβρώνεται όταν αυτές επαναλαμβάνονται και γίνονται πολιτική πρακτική.

Για αυτά θα μιλήσουμε σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες.

Θυμίζω τα γεγονότα που μας έφεραν εδώ:

Στις 20 Απριλίου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σε μία δημόσια ανάρτησή του, δηλώνει το αυτονόητο: ότι ο ίδιος ως γιατρός και ως άτομο με κινητικά προβλήματα, από τη θέση του ευρωβουλευτή, δεν θα διεκδικήσει φιλανθρωπίες και χάρες.

Αλλά ίσες ευκαιρίες.


Ότι τα μόρια και επιδόματα δεν αρκούν, καθώς αποτελούν αμυντικά μέτρα. Και ότι οι άνθρωποι με δυσκολίες σαν τις δικές του, χρειάζονται κοινές αφετηρίες με τους υπολοίπους, αλλά και κοινές ευκαιρίες σε όλη τη ζωή τους.

«Διεκδικώ το αδύνατο» έγραψε ο Στέλιος με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Και τότε, εντελώς απρόκλητα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δημοσιεύει το ΦΕΚ του νόμιμου διορισμού Κυμπουρόπουλου ως ψυχιάτρου. Και τι τού ζητά σε αγοραίο ύφος;

«Αφού δεν θέλεις χάρες, ας στεκόσουν και εσύ στην ουρά για το ΕΣΥ όπως οι άλλοι γιατροί». Είχε το θράσος μάλιστα ο κ. Πολάκης να πει στο Στέλιο ότι θα έπρεπε να ντρέπεται.

Αποσιωπώντας, μάλιστα, ότι αυτός ο αριστούχος της Ιατρικής πέρασε 7 αξιολογήσεις πριν ασκήσει το δικαίωμά του στην εργασία ως ΑΜΕΑ, διαστρεβλώνει ταυτόχρονα την ουσία της θέσης του.


Γιατί άλλο έλεγε ο Στέλιος: έλεγε ότι δεν αρκούν οι θετικές διακρίσεις. Αλλά ότι χρειάζεται μία συνολική αλλαγή κουλτούρας απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

Το θέμα, φυσικά, προκαλεί θύελλα: Η κοινωνία εξεγείρεται.

Ο Ιατρικός Σύλλογος καταδικάζει τον Πολάκη.

Η Ομοσπονδία ΑΜΕΑ καταγγέλλει τον ρατσισμό.

Ακόμη και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Ρέλλας τάσσεται στο πλευρό του Στέλιου.

Την άμεση αντίδραση της Ν.Δ ακολούθησε σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση. Βουλευτές και ανάμεσα τους και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Φίλης, καταγγέλλουν «έλλειψη δημοκρατικού ήθους».

Και άλλοι πολλοί διαχωρίζουν την θέση τους από τον Πολάκη, κάνοντας λόγο πότε για λάθος ή ολίσθημα, πότε για ωμό και ακραίο κυνισμό και πότε για ωμή έλλειψη ανθρωπιάς.

Η υπόθεση φτάνει έτσι στη Βουλή, όπου η Ν.Δ ανακοινώνει ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του συγκεκριμένου υπουργού.

Εννοείται, ότι οπουδήποτε στον πολιτισμένο κόσμο αυτή η διαδικασία θα ήταν περιττή.

Γιατί από την πρώτη στιγμή ένας τέτοιος πολιτικός θα είχε πάει στο σπίτι του.

Εδώ όμως, Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό. Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δικαιολόγησε τον υπουργό του, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα και συνειδητά μαζί του.

«Αυτά τα κάνει γιατί είναι αψύς και Σφακιανός», μας είπε. «Και την μομφή εναντίον του, εγώ την θεωρώ μομφή κατά της κυβέρνησης».

Πρόσβαλε, έτσι, όλους τους Κρητικούς.

Πηγαίνω στα Σφακιά από μικρός. Ποιος σας είπε ότι οι Σφακιανοί, οι Χανιώτες, οι Κρητικοί είναι σαν τον Πολάκη;

Τι σχέση έχει η κρητική λεβεντιά και περηφάνια με ένα θρασύδειλο πολιτικό τραμπούκο;
Πάνω από όλα, η επιλογή του κ. Τσίπρα να πάρει στην πλάτη του τον κ. Πολάκη βάζει ξανά, εσάς -τους βουλευτές της συμπολίτευσης- να αναμετρηθείτε με την πολιτική αλλά και την προσωπική σας αξιοπρέπεια.

Έτσι όμως, ο Πρωθυπουργός έδειξε ξανά το αληθινό του πρόσωπο. Και επιβεβαίωσε πλήρως όσους λέμε εδώ και καιρό ότι ο Τσίπρας είναι Πολάκης.

Δεν υπάρχει ύφος Πολάκη. Υπάρχει ήθος Τσίπρα.

Το είπα και προχθές. Ο κ. Τσίπρας μου θυμίζει κάτι ρωσικές κούκλες, τις μπάμπουσκες.

Τις ανοίγεις και όλο πέφτεις πάνω σε νέες μεταμφιέσεις. Μόνο που καταλήγεις κάποια στιγμή στην τελευταία κούκλα και αυτή δεν ανοίγει άλλο.

Και η κούκλα αυτή έχει το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη. Αυτόν, άλλωστε, επέλεξε -ανάμεσα σε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- για να περάσει ακόμη και τις πασχαλινές διακοπές μαζί ο Πρωθυπουργός.

Το ερώτημα λοιπόν αφορά και εσάς, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αν είστε κι εσείς Πολάκηδες.

Γιατί αυτό τελικά θα φανεί από την κοινοβουλευτική διαδικασία που αρχίζει σήμερα.

Αν είστε, δηλαδή, με τους πολλούς ή με τους Πολάκηδες.

Αν είστε με την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την αξιοσύνη ή με τον αυταρχισμό και τη φασίζουσα αλαζονεία.

Θα σας το πω όπως το αισθάνομαι, κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Νομίζω ότι και εσείς αξίζετε καλύτερα...

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη γιατί με την πολιτική του συμπεριφορά έχει υπερβεί κάθε πολιτικό και δημοκρατικό όριο.

Στην αρχή, μπορεί κάποιοι να τον θεώρησαν απλώς γραφικό, όταν φωτογραφιζόταν με τα πιστόλια του.

Μερικοί ίσως να τον ανέχτηκαν κι όταν ομολογούσε ότι εξαπατούσε την εφορία ως δήμαρχος. Και άλλοι μπορεί να γέλασαν μαζί του με τις ανορθόγραφες μαντινάδες ή με τα «κόπι πάστε» που εκστόμιζε.

Όμως το ποτήρι γέμισε και ξεχείλισε. Το παράδειγμά του είναι πια τοξικό και επικίνδυνο. Και η δημόσια συμπεριφορά του δεν είναι πια θέμα αισθητικής, αλλά δημοκρατικής τάξης.


Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη, όχι μόνο γιατί είναι ανάξιος υπουργός.

Που απέτυχε στην Υγεία, όπως αποδεικνύουν τα διαλυμένα νοσοκομεία, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και οι διορισμοί των κομματικών του φίλων παντού.

Θυμίζω, είναι αυτός που τοποθέτησε ως διευθυντή νοσοκομείου, ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων. Κι εκείνος που εξέθεσε τη χώρα, επιτιθέμενος με αναίδεια στον Ευρωπαίο Επίτροπο, επειδή τον κατήγγειλε γιατί κυκλοφορούσε καπνίζοντας παράνομα.

Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη γιατί προσωποποιεί τον κυνισμό και τη χυδαιότητα στη δημόσια ζωή.

Είναι ο πολιτικός που παρανομεί, πυροβολώντας, κρατώντας διπλά βιβλία ή ακυρώνοντας διαγωνισμούς με το έτσι θέλω.


Που συνεχίζει δικαστικές μάχες ακόμη και με ανθρώπους που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Που απέκρυψε μαζί με τον κύριο Τσίπρα τα θύματα που ήξερε ότι υπήρχαν στο Μάτι.

Και που τώρα έβαλε στο στόχαστρο έναν αγωνιστή της ζωής. Έναν άνθρωπο που το παράδειγμά του, η μαχητικότητά του από τότε που ήταν μαθητής στο σχολείο, εμψυχώνει όχι μόνο αυτούς που έχουν τις ίδιες δυσκολίες, αλλά και όλους μας.

Το μάθημα που μας δίνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ότι δεν το βάζουμε ποτέ κάτω. Και πως όλα μπορούν να νικηθούν αν υπάρχει θέληση.

Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη γιατί ενσαρκώνει την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό.

Δεν υπάρχει προηγούμενο υπουργού που να απειλεί δικαστές για να φυλακίσουν αντιπάλους του ώστε να μείνει ο ίδιος στην εξουσία.

Ούτε υπάρχει άλλος πολιτικός που απείλησε ότι θα θάψει «τρία μέτρα κάτω απ’ τη γη» εκπροσώπους του Τύπου.

Όπως είναι ο μόνος που είχε την πρωτοβουλία να καταγράψει παράνομα στο τηλέφωνό του τη συνομιλία του με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται ούτε με προσχηματικές θρασύδειλες ανασκευές ούτε καταφεύγοντας θρασύδειλα με καταφύγιο στη βουλευτική ασυλία. Της οποίας γίνεται, στην περίπτωση Πολάκη, σαφώς κατάχρηση με την πολιτική συνενοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας..

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Όταν ο «νταής» Πολάκης επιτίθεται στον γιατρό Στέλιο Κυμπουρόπουλο είναι χυδαίος και άξεστος. Όταν προσβάλλει έναν ήρωα της ζωής που κινείται πάνω σε καροτσάκι, τότε είναι άθλιος και άνανδρος.

Κι όταν μία τέτοια πρωτοφανής συμπεριφορά την ενστερνίζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η απειλή υπερβαίνει την κομματική αντιπαράθεση.

Τότε έχουμε μπροστά μας το «τέρας» για το οποίο μιλούσε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Δηλαδή το πρόσωπο του φασισμού, με το οποίο η κοινωνία δεν πρέπει ποτέ να συμβιβαστεί.

Γι΄ αυτό καταθέτουμε την πρόταση μομφής: Γιατί ο Πολακισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα. Και σαν Έλληνες είμαστε καλύτεροι – οι συμπεριφορές αυτές δεν μας εκφράζουν.

Ο συγκεκριμένος υπουργός ενσαρκώνει, σε όλη του την πολιτική διαδρομή, το ανατριχιαστικό σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» και «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Στα μάτια του, ο Στέλιος δεν είναι ένας πολιτικός αντίπαλος.

Αλλά κάτι χειρότερο: Ένας διαφορετικός άνθρωπος. Κάποιος που δεν είναι μαζί του.

Και, το κυριότερο, ένας άξιος άνθρωπος. Δηλαδή, ένας διαφορετικός από τον ίδιο –άρα ένας εχθρός.

Όμως ακριβώς αυτή η οχύρωση στη μετριότητα, η παρερμηνεία του ωμού ως λαϊκού και η προβολή της παρανομίας ως αυθεντικότητας είναι συστατικά αυταρχισμού, συντήρησης και υστέρησης.

Γιατί η ταύτιση της αξιοσύνης με τον ελιτισμό εμποδίζει την πρόοδο.

Κι όπως η βία αποτελεί το όριο που χωρίζει την άγρια ζούγκλα από την οργανωμένη κοινωνία, έτσι και ο αυταρχισμός του Πολάκη είναι το σύνορο με την Δημοκρατία.

Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν, τις λέξεις.

Ο Πολακισμός είναι φασισμός.

Γι’ αυτό και μια δημοκρατική Βουλή οφείλει να τον καταδικάσει. Για λόγους αρχής και ουσίας.

Στο άθλιο αυτό τελευταίο επεισόδιο, συμπυκνώνεται ή μάλλον συρρικνώνεται όλη η αντιδημοκρατική διχαστική αντίληψη αυτών που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ.

Και θέλουν να διαχέεται το πολιτικό μίσος στην κοινωνία διότι το αντιλαμβάνονται ως μέσο επιβολής των επιδιώξεών τους.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

«Αρχή άνδρα δείκνυσι». Ισχύει για τον Παύλο Πολάκη, όπως ισχύει και για τον Πρωθυποργό.

Το πρόβλημα μεταφέρεται, τώρα, σε σας –σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Θα προστατεύσετε την πολιτική και την προσωπική σας αξιοπρέπεια;

Όσοι καταδικάσατε την άθλια συμπεριφορά του υπουργού, θα καταπιείτε εδώ μέσα τα λόγια που είπατε;

Και όσοι προσχωρήσατε πρόσφατα σε μια πλειοψηφία-κουρελού δεσμεύεστε πάντα από εκείνη τη δήλωση που έχετε υπογράψει;

Θα δεχθείτε τώρα να γίνετε αχθοφόροι και της κυβερνητικής καρέκλας του Πολάκη για λίγο καιρό ακόμη;

Κάθε άνθρωπος και κάθε πολιτικός γράφει τη δική του ιστορία. Μην το ξεχνάτε. Ο καθένας μας πορεύεται στη ζωή και με τα δικά του μεγάλα ναι και τα δικά του μεγάλα όχι.

Και επειδή είναι η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής με την κυβέρνηση σε νέα σύνθεση, οφείλω να συγχαρώ και τον νέο υπουργό Τουρισμού.

Κύριε Θεοχαρόπουλε, σας εύχομαι να απολαύσετε τις λίγες εβδομάδες που θα μείνετε στο πόστο σας.

Χαρείτε το, γιατί για να φτάσατε εκεί κάνατε πολλά: Ως αρχηγός ενός κόμματος διοριστήκατε βουλευτής άλλου κόμματος για να προσχωρήσετε τελικά στη δύναμη ενός τρίτου κόμματος.

Κι είστε ο μόνος υπουργός κυβέρνησης την οποία προ μηνών εσείς ο ίδιος είχατε καταψηφίσει.

Συγχαρητήρια και στον κ.Τσίπρα, για τις τελευταίες επιλογές του.

Είναι φανερό ότι είστε πια σε μια κυνική λογική διαχείρισης της ήττας σας.

Μετά τους ενοικιαζόμενους βουλευτές, καταφεύγετε τώρα και σε υπουργούς με χρονομίσθωση. Κάνατε τον ΣΥΡΙΖΑ Airbnb.

Ένα μόνο μην ξεχνάτε. Το συμβόλαιό σας λήγει στις 26 Μαΐου.

Και η απομάκρυνσή σας από την εξουσία δεν είναι απλά προϋπόθεση για να πάει μπροστά η χώρα και να γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων.

Είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Είναι προϋπόθεση για να γίνει ξανά η Ελλάδα μια κανονική χώρα.


Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ,

Οι εκλογές κρίνονται συχνά στα στοιχειώδη.

Όσο πιο απλό είναι το δίλημμα τόσο πιο καθαρό.

Και σε τέτοια διλήμματα είχατε ομολογουμένως εξειδίκευση. Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν.

Με τις ελίτ ή με τον λαό. Με το παλιό ή με το νέο. Με την πρόοδο ή με τη συντήρηση.

Τώρα που όλα αυτά τα διλήμματα κατέρρευσαν έμεινε ένα άλλο απλό δίλημμα με το οποίο οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη.

Με την Ελλάδα των πολλών ή με τον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων.

Την απάντηση θα την δώσουν οι πολίτες το βράδυ της 26ης Μαΐου.