Το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ στη γερμανική τηλεόραση μεταξύ Βέμπερ και Τίμερμανς ξεκίνησε την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Ζάππειο. Κανείς φυσικά δεν είχε υπόψη του τι είχε ειπωθεί στην Αθήνα, ούτε φυσικά απασχολούσε κανέναν, αφού άλλο ήταν το περιεχόμενο της τηλεοπτικής «μονομαχίας». Κι όμως: Μια ατάκα που είπε ο κ. Βέμπερ φέρνοντας ως παράδειγμα την οικονομική πολιτική Τσίπρα, «αξιοποιήθηκε» από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου για να ξεκινήσουν μια ταχύτατη διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news)…

«Ο Βέμπερ καταγγέλλει το πακέτο Τσίπρα», έγραψε στο twitter ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, «Ο Βέμπερ καταγγέλλει τις εξαγγελίες Τσίπρα ως ‘ανεύθυνες’» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, «Ο κ. Βεμπερ κατηγορεί την Ελληνική κυβέρνηση ως ανεύθυνη σχετικά με τα μέτρα για την οικονομία» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, «Να πως αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικογένεια της ΝΔ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα», ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα; Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανς Τίμερμανς, αναμετρήθηκαν σε ζωντανή μετάδοση από τη γερμανική τηλεόραση, σε ένα debate που ξεκίνησε στις 9:15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), όσο δηλαδή η συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ήταν σε εξέλιξη.

Σε μία από τις παρεμβάσεις του, ο κ. Βέμπερ απάντησε στην πρόταση του κ. Τίμερμανς για μια πανευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων (ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας), φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα. «Όταν ο Τσίπρας παίρνει ανεύθυνες οικονομικές αποφάσεις, οι πολίτες στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν πρέπει να πληρώνουν τις συνέπειες. Για αυτό είμαστε αντίθετοι στην πανευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων», τόνισε, με μια σαφή αναφορά στην οικονομική πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία και ιδίως το 2015 – κάτι που εξάλλου έχει επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν ο κ. Βέμπερ. Ήδη από το 2016 ο Γερμανός ευρωβουλευτής έκανε λόγο δημοσίως για «αφελή συμπεριφορά» και «πολιτική που έβλαψε την Ελλάδα» για τον Αλέξη Τσίπρα.

Πως μπορεί όμως η αλήθεια να χαλάσει ένα ωραίο «fake news» που εξυπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα των χθεσινών εξαγγελιών; Δεν μπορεί, φυσικά και το κρεσέντο της ψευδούς αυτής «είδησης» συνεχίζεται αδιάκοπα.