Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι προεκλογικές παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει και τη λεγόμενη «13η σύνταξη», η οποία -όπως έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι υπουργοί- θα χορηγηθεί λίγες μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες: Στις 20 Μαΐου. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και την ενέργεια.

Ωστόσο, το πακέτο Τσίπρα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στι Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας. Μπορεί ο Τσίπρας να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν αντιρρήσεις, αφού η κυβέρνηση θα βάλει ως εγγύηση σε ειδικό λογαρισμό 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, όμως όπως αναφέρει το Bloomberg από το Βερολίνο υπάρχουν αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «οι πιστωτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα για δυνητική παραβίαση των υποχρεώσεών της ως προς το χρέος».

Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η παραβίαση συνίσταται στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ.

Στις κυρώσεις, πάντα κατά το Bloomberg, ενδεχομένως να είναι η διακράτηση του μεριδίου της Ελλάδας από τα κέρδη από ομόλογα της ΕΚΤ.

Κατά πληροφορίες των Νέων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί ήδη να πείσει τους Ευρωπαίους στο Eurogroup ότι το σχήμα των εγγυήσεων έναντι ενδεχόμενων απωλειών των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να είναι ένα πακέτο win win για όλους.

Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, έστω και σε επίπεδο ερωτήσεων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Πάντως, φαίνεται ότι και εντός της κυβέρνησης υπάρχουν ενστάσεις από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος εσχάτως έχει εξαφανιστεί.