Θεαµατική καθίζηση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας καταγράφουν οι µυστικές δηµοσκοπήσεις που διενεργούνται για λογαριασµό του Μαξίµου, µε αποτέλεσµα να έχει σηµάνει «κόκκινος συναγερµός» στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Το κλίµα επιβαρύνθηκε ακόµη περισσότερο τις τελευταίες ηµέρες εξαιτίας των σοβαρών διαστάσεων που πήραν οι αποκαλύψεις γύρω από τις µυστικές διακοπές του Αλ. Τσίπρα πέρυσι το καλοκαίρι στην πολυτελή θαλαµηγό της οικογένειας Παναγόπουλου. Θέµα που «ταξίδεψε» και εκτός συνόρων. Μόλις χθες ο «Economist» είχε εκτενές ρεπορτάζ για τον πολιτικό σάλο που ξέσπασε στην Ελλάδα µε αφορµή τις περυσινές διακοπές του πρωθυπουργού.

Ο Αλ. Τσίπρας, σε µια απεγνωσµένη προσπάθεια να βελτιώσει την προσωπική του εικόνα έναντι του Κ. Μητσοτάκη και κατ᾽ επέκταση να πετύχει την ενδυνάµωση της κοινωνικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της επόµενης Κυριακής καταφεύγει στην ακραία πόλωση και την τεχνητή ένταση. Με τον τρόπο αυτόν εκτιµά ότι θα κερδίσει προεκλογικούς πόντους σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα µηνύµατα από τις έως τώρα σφυγµοµετρήσεις που διενεργούνται σε πανελλαδικό επίπεδο από τις συνεργαζόµενες µε το Μαξίµου εταιρείες δηµοσκοπήσεων είναι εξόχως αποθαρρυντικά. Η κατάσταση που διαµορφώνεται σε επίπεδο εκλογικής οπισθοχώρησης για τον ΣΥΡΙΖΑ τείνει να καταστεί µη αναστρέψιµη. Σε πολλές περιφέρειες της χώρας οι δυνάµεις της «Αριστεράς» δεν καταγράφουν ποσοστά άνω του 15%.

Ειδικότερα, σε νοµούς της Μακεδονίας η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα όρια της απόλυτης απαξίωσης, καθώς σε όλες τις µετρήσεις που έχει στη διάθεσή του το επιτελείο του πρωθυπουργού καταγράφεται η εντυπωσιακή µεταστροφή της κοινής γνώµης υπέρ της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε αιχµή τη Συµφωνία των Πρεσπών. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, όπως στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Ηπειρο, τη Θράκη και τα ∆ωδεκάνησα, όπου, πέραν της ανάδειξης της Ν.∆. σε κυρίαρχη πολιτική δύναµη, σηµαντική άνοδο καταγράφει και το Κίνηµα Αλλαγής της Φ. Γεννηµατά. Στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη εκτιµούν πως µέχρι τις εθνικές εκλογές θα έχει υπάρξει θεαµατική ενίσχυση της εκλογικής επιρροής του ΚΙΝ.ΑΛ. στον χώρο της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς, ενώ στη µάχη των ευρωεκλογών και στην αναµέτρηση για τις περιφέρειες θα σταλεί ισχυρό µήνυµα κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση µε το ποιος εκφράζει µε γνήσιο τρόπο την προοδευτική παράταξη.

Με κάθε τρόπο

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας πασχίζει µε κάθε τρόπο να βγάλει από το προεκλογικό κάδρο το Κίνηµα Αλλαγής, για να φέρει την πολιτική αντιπαράθεση στα µέτρα της στρατηγικής του. ∆ηλαδή να εδραιώσει στην αντίληψη της κοινής γνώµης πως οι επικείµενες αναµετρήσεις είναι υπόθεση δύο µονοµάχων και δύο παρατάξεων: του ιδίου µε τον Κ. Μητσοτάκη και του ΣΥΡΙΖΑ µε τη Ν.∆.

Υπό το βάρος των αρνητικών προγνωστικών που λαµβάνει το Μαξίµου για τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς κάλπες, µε βάση πάντα τις απόρρητες µετρήσεις που στέλνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού συγκεκριµένες εταιρείες δηµοσκοπήσεων, σε δυσχερή θέση έως και αποµόνωση βρίσκεται ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης. Ο τελευταίος, σε αντίθεση µε τους «επιστηµονικούς συνεργάτες» του επιτελείου του Αλ. Τσίπρα επί των δηµοσκοπήσεων, όλο το προηγούµενο διάστηµα επιχειρούσε µέσα από αµφιβόλου αξιοπιστίας µετρήσεις (διαδικτυακές δηµοσκοπήσεις) να «ωραιοποιήσει» την κατάσταση, διαµορφώνοντας µε στοχευµένες διαρροές σε συγκεκριµένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ένα κλίµα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των υποψηφίων του.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 18/5/2019