Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου  πέρασε πριν από λίγο, για δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα,(ζήτησε σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών)  ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγιναν δηλώσεις όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση λέγοντας: "Εντολή του ελληνικού  λαού είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Θα φτάσω μέχρι τα έσχατα όρια του συντάγματος προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση. Όσο πιο αρραγές είναι το εσωτερικό μέτωπο τόσο καλύτερα θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Οι όποιες πολιτικές διαφορές δεν μπορούν να μειώνουν τον εθνικό στόχο". 

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο αναγνώρισε ότι είναι περιορισμένες οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η σύγκλιση γίνεται με εντολή του πρωθυπουργού.

Ο κ. Θεοδωράκης κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε πως «αυτή η Βουλή πρέπει να δώσει λύση», ζήτησε να υπάρξει"εθνική συνεννόηση των ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει πειστική πρόταση", απορρίπτοντας τα σενάρια εκλογών και δημοψηφίσματος. 

Οι πρωτοβουλίες του Προκόπη Παυλόπουλου, ωστόσο, είχαν ξεκινήσει απο όταν ανέλαβε το πρώτο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" και του Παναγιώτη Τζένου, το τηλεφώνημα του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγες μέρες μετά την εκλογή του πρώτου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, όχι όμως για όσους ξέρουν την περίπου δεκαετή γνωριμία των δύο ανδρών - από την περίοδο που αμφότεροι ήταν υπουργοί Εσωτερικών. Στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ο κ. Παυλόπουλος και στην πρώτη κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής επικαιρότητας και καθορίζει εν πολλοίς την τύχη της Ελλάδας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

 Η πρώτη τους συνάντηση έγινε στις Βρυξέλλες το 2005, όταν ο Β. Σόιμπλε είχε το μάλλον υποβαθμισμένο για τα γερμανικά δεδομένα χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο κ. Παυλόπουλος ήταν πρώτος τη τάξει υπουργός. Για αρκετά χρόνια (καθώς αμφότεροι έμειναν στο ίδιο υπουργείο μέχρι το 2009) διατήρησαν μια προσωπική σχέση που είχε σκαμπανεβάσματα. Αλλωστε, ο «δόκτωρ Σόιμπλε», όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, είναι ένας μάλλον δύσκολος άνθρωπος. Μάλιστα, οι σχέσεις του και με άλλους ομολόγους του εκείνη την περίοδο, όπως ο Νικολά Σαρκοζί (που επίσης διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών), δεν ήταν σε «ευθεία γραμμή». Ο Β. Σόιμπλε, που έμεινε ανάπηρος, και μάλιστα σε καροτσάκι, έπειτα από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, γεγονός που του στέρησε και την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατίας στη Γερμανία, δεν συγχώρησε στην Αγκελα Μέρκελ ότι δεν τον πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία διακαώς επιθυμούσε. Την υποχρέωσε, όμως, πριν από έξι χρόνια να του αναθέσει το κομβικής σημασίας υπουργείο Οικονομικών. Τα... βάσανα της Ελλάδας άρχισαν περίπου την ίδια περίοδο, με την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Παπανδρέου και την είσοδο στο πρώτο Μνημόνιο.

«Ο Β. Σόιμπλε αντιπαθεί τη λέξη “χρέος”. Δεν είναι τυχαίο ότι η αντίστοιχη γερμανική λέξη (σ.σ.: schuld) χρησιμοποιείται για να αποδώσει και την “ενοχή”. Είναι επίσης δογματικός στην τήρηση των συμφωνιών, ακόμα και αν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, γιατί είναι σε λάθος κατεύθυνση». Αυτό λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» συνομιλητής του κ. Παυλόπουλου που γνωρίζει τη σχέση του με τον κ. Σόιμπλε, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έδειξε αποφασισμένος να αξιοποιήσει, για να βοηθήσει τη χώρα να ξεφύγει από τον βρόχο της κρίσης.

ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ

 Ο «προτεσταντικός» τρόπος με τον οποίο συνηθίζει να κινείται ο Γερμανός υπουργός κάμφθηκε για ένα διάστημα, έστω και λίγων εβδομάδων. Η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρ. Παυλόπουλο, που έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, απέδωσε άμεσα. Από την επόμενη ημέρα χαμήλωσε τους τόνους και σταμάτησε τις συνεντεύξεις και τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας. Ολα αυτά μέχρι το περίφημο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, όπου η στάση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, εξόργισε σχεδόν όλους τους συναδέλφους του, με πρώτο τον Γερμανό, που από την ίδια μέρα ξανάρχισε τη γνωστή επιθετική τακτική του. Οι θέσεις που επανειλημμένα διατύπωσε και συνεχίζει να διατυπώνει κάθε άλλο παρά βοηθούν την προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, ο κ. Παυλόπουλος ετοιμάζεται για επίσημη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Εκεί θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γιοακίμ Γκάουκ, ο οποίος τον έχει προσκαλέσει, ενώ θεωρείται βέβαιο -χωρίς να έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής- ότι θα έχει επαφές με την Αγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εως τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουν καταλήξει οι ατέρμονες συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο. Κατά συνέπεια, η επίσκεψη αυτή ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να μπουν σε νέες βάσεις οι σχέσεις των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις κινήθηκαν σε τεντωμένο σχοινί.

ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, πέραν της επικοινωνίας του με τον παλαιό του γνώριμο, έχει κάνει και μια σειρά ακόμα από κινήσεις, που έστειλαν μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Η επιμονή του στη δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της χώρας μας και η παρουσία του στις εκδηλώσεις στο μαρτυρικό Δίστομο αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν από όλους. Ταυτόχρονα, στο πλευρό του βρισκόταν και ο Γερμανός πρέσβης, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει σε πολύ καλό κλίμα, εξηγώντας για άλλη μία φορά πως είναι άλλο θέμα τα απαράγραπτα ελληνικά δικαιώματα σε ζητήματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο και άλλο η διατήρηση των καλών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με μια μεγάλη και σημαντική χώρα, όπως η Γερμανία.

“Δεν πρέπει να γυρίσουμε σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου με τη Γερμανία”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δείχνει αποφασισμένος, κινούμενος ακόμα και στα όρια των αρμοδιοτήτων του, να συμβάλει στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Το μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές. «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Γερμανία, μια χώρα στην οποία υπάρχουν έντονα φιλελληνικές φωνές, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον πολιτικό κόσμο. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ είναι ένας από αυτούς, όμως και η ίδια η Μέρκελ έχει πολλούς και καλούς Ελληνες φίλους και επιθυμεί να υπάρξει μια επωφελής λύση για τη χώρα μας», λέει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του.