Στο πόδι πολιτικό σύστημα, επιχειρήσεις και πολίτες
<p>Έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το χθεσινό ναυάγιο οι ελπίδες στρέφονται στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Πέμπτης. Φόβος για ατύχημα στο χρόνο που μεσολαβεί</p>
Δραματικές οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συζητήσεις της Ελληνικής πλευράς στην πολυαναμενόμενη συνάντηση με τους εταίρους διακόπηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ και είχε διάρκεια μόλις 45 λεπτά. Αρχικά υπήρξε η εντύπωση ότι η Ελληνική πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών κάτι που όμως διαψεύστηκε.
Οι πληροφορίες μιλούν για αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών με κοινοτικές πηγές να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου EuroWorking Group τη Δευτέρα, αλλά και ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου δεν θα συζητηθεί καν το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.
Δήλωση Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Την ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων χωρίς θετικό αποτέλεσμα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Eurogroup.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής:
«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.
O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».
Δραγασάκης: Οι λόγοι του «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις
Ο Γιάννης Δραγασάκης έδωσε την δική του εξήγηση για το λόγο του αδιεξόδου στις συζητήσεις με τους πιστωτές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης τόνισε σε δήλωση του ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ωστόσο παραμένει η επιμονή τους να καλυφθεί αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ.
Επίσης, ο κ. Δραγασάκης αφήνει αιχμές λέγοντας πως οι εταίροι μας δεν είχαν τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από τους θεσμούς για να λύσουν τα θέματα που προέκυψαν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δραγασάκη
«Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.
Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.
Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».
Οι διαρροές από το Μαξίμου που προανήγγειλαν τις εξελίξεις
Πάντως για τις εξελίξεις αυτές η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει με διαρροές από κύκλους του Μαξίμου που έλεγαν για την ευθύνη του ΔΝΤ στην ρήξη με τους εταίρους.
Όπως έλεγαν σήμερα νωρίς το απόγευμα κύκλοι του Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα (01.06.2015), όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό και επισημαίναν ότι η Ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες - δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Η διαρροή σημείωνε ότι "η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη -το πείραμα αρκετά κράτησε, και το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης".
Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές.
Συναγερμός στην Αθήνα- Σε ετοιμότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Με επιστροφή στη δραχμή απειλείται σήμερα η χώρα τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Καστοριά και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κορόϊδεψαν» τον κόσμο, τον «εξαπάτησαν», τον «παραπλάνησαν και οδήγησαν τη χώρα στη διεθνή απομόνωση».
«Όποιος έχει μέσα του τη θεωρία της δραχμής δεν θα περάσει, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν θέλει έξοδο από το ευρώ», είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως κάποιοι λένε ότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ. Οι εκλογές δεν δίνουν διέξοδο, γιατί δεν τις αντέχει η χώρα, αλλά η Ν.Δ. δεν τις φοβάται, τόνισε και αναρωτήθηκε: «Τι θα συζητήσουν από τους πολίτες, να αυτοκτονήσουν μαζί τους;».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ εξέφρασε την εκτίμηση ότι έρχεται ένα αναγκαστικό νέο Μνημόνιο, ένα τρίτο πρόγραμμα λιτότητας, που θα είναι «φοροκαταιγίδα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει προκαλέσει «ασφυξία» στην αγορά και με την «τάχα υπερήφανη» διαπραγμάτευση ο «λογαριασμός του Τσίπρα» για τον ελληνικό λαό είναι 800 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα. Παρατήρησε ότι επικρατούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, αγωνία και σύγχυση και σημείωσε: «Τη μια μέρα καθαρογράφεται η συμφωνία και την άλλη μέρα, σαν κρύο σκωτσέζικο ντους, καμιά συμφωνία. Τη μια γίνεται πολιτική διαπραγμάτευση και την άλλη στα τεχνικά κλιμάκια. Τη μια βγαίνουμε από την κρίση και την άλλη στα ευρωπαϊκά όργανα άρχισαν να συζητούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, λες και το κάνουν για να τρελάνουν τον κόσμο. Από τη μια τα νταούλια της επιτυχίας και από την άλλη ο γκρεμός».
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό σε εθνική συνεννόηση, «αν θέλει και μπορεί να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες και τα βαρίδια». Για τη Ν.Δ. είπε ότι εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την επιστροφή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με σταδιακή μείωση της φορολογίας.
Άσκησε κριτική στην πρόεδρο της Βουλής ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι επιχειρεί να επιβάλλει «ασυναρτησίες», ακόμα και για το πώς θα πηγαίνουν οι αστυνομικοί στις τουαλέτες. Αναφέρθηκε επίσης στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση και τη δήλωση του ότι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αναρχικοί και το ποινικό έγκλημα θέλουν να τον ξεκάνουν.
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ζητάει το Ποτάμι
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμη και αύριο Δεύτερα, ζητάει με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, για να συζητηθεί η κατάσταση μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλέσει το πρωί της Δευτέρας τους πολιτικούς αρχηγούς και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.
«Η χώρα πρέπει να μείνει όρθια μέσα στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Περιμένουμε την υπεύθυνη αντίδραση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας»,αναφέρει η ανακοίνωση.