Τα... γλυκίσματα του ΔΝΤ
<p>Το ταμείο δέχεται ελάχιστες αλλαγές γιά την συμφωνία</p>
Του Γιάννη Χρηστάκου
Με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν όσο μπορούν γιά την επίτευξη συμφωνίας, στο ίδιο βέβαια, σκληρό πλαίσιο όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Υπο τις οδηγίες της Κριστίν Λαγκάρντ που έχει συζητήσει διεξοδικά στην Ουάσιγκτον τις ανοχές που μπορεί να επιδείξει το ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, υπάρχει από χθες μία νέα ανοιχτή πόρτα γιά μεγαλύτερη ευελιξία στην άρση του αδιεξόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έχουν ενημερωθεί γιά τα «γλυκίσματα» όπως τα χαρακτήρισαν στην δική τους γλώσσα που μπορούν να δώσουν από την πλευρά τους γιά να μπορέσει να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία και στην συνέχεια να φτάσει το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής.
Οπως εξηγεί η ίδια πηγή, αυτά μπορεί να είναι ορισμένες μετακινήσεις στο θέμα του ΦΠΑ όπου μπορεί να εξεταστεί με περισσότερη ευαισθησία γιά το ρεύμα και ίσως άλλα είδη , ακόμα και γιά την περικοπή των κύριων συντάξεων , αφού μάλιστα προωθείται και μία έμμεση κατάσταση μέσω της αύξησης των εισφορών των συνταξιούχων γιά την υγεία. Επίσης μπορεί να καλυφθεί η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό κοντύτερα προς τις ελληνικές θέσεις.
Το πιό σημαντικό όμως είναι οτι το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, και προς την ελληνική πλευρά οτι τα χρήματα που θα καλύψουν το κενό του πουπολογισμού του 2014 και τα επόμενα του 2015 θα πρέπει να είναι «εγγυημένης απόδοσης». Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι δεν θα δίδεται μεγάλη σημασία σε προβλέψεις στόχων, ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι και στόχοι που διαχρονικά θεωρούνται αμφιλεγόμενοι από το ΔΝΤ αλλά σε μέτρα που αποδίδουν με σιγουριά, όπως γιά παράδειγμα οι παντός είδους περικοπές!!
Η κυβέρνηση πάντως γνωρίζει αυτές τις θέσεις και ήδη με την δική της προταση έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης, γνωρίζοντας οτι θα πιεστεί ακόμη περισσότερο γιά αυτά τα περίφημα μέτρα «εγγυημένης απόδοσης» όπως επίσης οτι γιά να κερδίσει έναν οδικό χάρτη απομείωσης του δημόσιου χρέους θα πρέπει να ετοιμαστεί γιά πολύ μεγάλη μάχη.