Λίγο πιο κοντά, λίγο πιο μακριά Ελλάδα και εταίροι
<p>Τι ζητάει και τι δίνει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση - Τι γίνεται με την εννιάμηνη παράταση του προγράμματος</p>
Μετά την ανταλλαγή πυρών και απειλών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί το κείμενο το όποιο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στο Eurogroup προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση μετά . Αθήνα και Βρυξέλλες βρεθήκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα χαρακώματα με σκοπό να διαμορφώσουν – θέτοντας η κάθε πλευρά τις δικές της κόκκινες γραμμές -το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνει η τελική συζήτηση προκειμένου να τελειώσει το «μαρτύριο της συμφωνίας»…
Η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες δεν κομίζει συγκλονιστικές αλλαγές στο κείμενο αφού ο πρόεδρος της Κομισόν έχει διαμηνύσει με τον πιο σαφή τρόπο ότι οι οποίες νέες προτάσεις γίνουν θα πρέπει είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Έτσι οι πληροφορίες λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει να μπουν ακόμα περισσότερα προϊόντα στον μεγάλο ΦΠΑ προκειμένου να μην γίνει δεκτή η πρόταση των δανειστών για αύξηση 10% του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας στην ενέργεια ενώ παράλληλα θα αποδεχθεί την πρόταση για αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% από το 0,75% που ήταν η δεύτερη αντιπρόταση της κυβέρνησης.
Αυτό που δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ όπως επίσης και οι μειώσεις σε μισθούς και σύνταξης. Η νέα ελληνική πρόταση, αναφέρει ακόμα το θέμα της διευθέτησης του χρέους το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα καταγράφεται ως βασική επιδίωξη και των δυο πλευρών στο απώτερο μέλλον.
Σε ότι αφορά το κομμάτι της παράτασης της δανειακής σύμβασης που ζήτησε η κυβέρνηση οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα γίνει δεκτό το αίτημα για εννέα μήνες αλλά για λιγότερους ίσως τρείς η τέσσερεις μήνες
Ο πρωθυπουργός πάντως χθες προσπάθησε να σταματήσει τα σενάρια για εκλογές και δημοψήφισμα στέλνοντας ταυτόχρονα δυο μηνύματα. Ένα προς το εσωτερικό του κόμματος του λέγοντας ότι θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί όσο και βαρύ να είναι το τίμημα και το άλλο προς τους δανειστές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλο την ταπείνωση της Ελλάδας.