Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Στην αποκάλυψη πως εκπρόσωποι της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης συμμετείχαν μυστικά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης υπαγωγής της χώρας στο 1ο Μνημόνιο με απώτερο στόχο να αποτρέψουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και έτσι να διασώσουν τις τράπεζες των χωρών τους προέβη σήμερα από τη Βουλή ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης περιγράφοντας με παραστατικό τρόπο τι συνέβη το 2010. Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη ο οποίος μιλά αυτή την ώρα στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής, δεδομένης της μεγάλης έκθεσης ύψους 76 δισεκατομμυρίων ευρώ γερμανικών και γαλλικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα , εκπρόσωπος του Ντομινίκ Στρος Καν συναντήθηκε σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον πριν από την υπαγωγή της χώρας στο 1ο Μνημόνιο με Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους προκειμένου οι γαλλογερμανικές τράπεζες να συμμετάσχουν σε αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους. Όπως περιέγραψε ο κ. Ρουμελιώτης Γάλλοι και Γερμανοί απέτρεψαν την αναδιάρθρωση την οποία επιθυμούσε το ΔΝΤ για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο προκειμένου να διασώσουν τις τράπεζές τους προκαλώντας έτσι την οργή των Αμερικανών οι οποίοι υποστήριζαν ότι η εμπλοκή των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών ήταν μέρος του προβλήματος. «Οι Αμερικανοί έλεγαν από τότε ότι από αυτή την εξέλιξη οι μόνες που θα κέρδιζαν ήταν οι γερμανικές τράπεζες» είπε ο κ. Ρουμελιώτης με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να χαρακτηρίζει όσα είπε ο κ. Ρουμελιώτης ως μεγάλη αποκάλυψη.

Ο κ. Ρουμελιώτης συνέχισε λέγοντας ότι παρά το γεγονός πως όλοι γνώριζαν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο , η ελληνική πλευρά αλλά και η Ευρωζώνη δεν ήθελαν το κούρεμα φοβούμενοι την επιμόλυνση , τη ζημία των ασφαλιστικών ταμείων και το πολιτικό κόστος. «Γερμανοί και Γάλλοι δεν ήθελαν αναδιάρθρωση προκειμένου να μην κουρευτούν τα ομόλογά τους και να έχουν χρόνο να τα ρευστοποιήσουν και να απεμπλακούν από την Ελλάδα. Θυσιάστηκαν τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών προκειμένου οι ξένες τράπεζες να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα που είχαν στη διάθεσή τους και να διασωθούν» πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης.

Ο τέως εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ χαρακτήρισε τεραστίων διαστάσεων το λάθος που διαπράχθηκε με την Ελλάδα. «Γνωρίζαμε ότι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές γιατί θα έπρεπε να ληφθούν σκληρότατα μέτρα λιτότητας που θα οδηγούσαν σε συρρίκνωση της οικονομίας και σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη ανεργίας. Ποιος θα το πληρώσει; Ο λαός το πλήρωσε. Άλλοι δεν ευθύνονται; Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ευθύνονται; Πάλι ο λαός θα πληρώσει τα λάθη; Δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί δεν έγινε αναδιάρθρωση» πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε τεράστια ανάσα στην Οικονομία από ανάσα στην .

Επαναλαμβάνοντας όσα έχει περιγράψει και στο βιβλίο του ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας κατέστη εξ αρχής προβληματικό λόγω της μη αναδιάρθρωσης του χρέους. «Αντ’ αυτού υπήρξε αναγκαστική δημοσιονομική προσαρμογή σε μικρό χρονικό διάστημα , που προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή για τη χώρα. Τεράστια έκρηξη της ανεργίας και καταστροφή του παραγωγικού ιστού» είπε ο κ. Ρουμελιώτης. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αναφορά πως οι εταίροι επιμένουν στη στρατηγική του λάθους καθώς γνωρίζουν πως σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε μέσα από άλλα fora να ζητήσει αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη.

Ο κ. Ρουμελιώτης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου λέγοντας πως η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκλειστεί από τις αγορές. «Από τη μία ο προϋπολογισμός του 2010 που αντί να είναι προϋπολογισμός μέτρων ήταν προϋπολογισμός δαπανών και από την άλλη οι δηλώσεις Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου (σ.σ Τιτανικός) που διέσυραν τη χώρα» είπε.

Αναφερόμενος στο σήμερα και στην τωρινή διαπραγμάτευση ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε κίνδυνο κραχ λέγοντας ότι αν δεν πληρωθεί δόση στο ΔΝΤ, κρίνεται ότι η χώρα είναι σε αδυναμία αποπληρωμής του δανείου και μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός με συνέπεια τη διακοπή χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Ρουμελιώτης χαρακτήρισε λάθος την επιμονή των εταίρων σε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και νέα ρύθμιση στα εργασιακά λέγοντας: «Εδώ που βρισκόμαστε προσωπικά πιστεύω ότι δεν ωφελεί απολύτως κανέναν να μην βρεθεί συμφωνία που θα περιλαμβάνει τόσο την κάλυψη δημοσιονομικού κενού για το 2016 και αναδιάρθρωση. Αυτά πάνε πακέτο. Αν δεν γίνει τώρα η αναδιάρθρωση θα είναι μεγαλύτερες οι χρηματοδοτικές ανάγκες και τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα. Αν ελαφρυνθεί το χρέος η Ελλάδα δεν θα έχει μεγάλο χρηματοδοτικό κενό. Οι συντάξεις έχουν μειωθεί 40%. Πόσο άλλο να αντέξει ο συνταξιούχος; Παντού υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη και θα πρέπει να λυθεί συνολικά. Το πρόβλημά μας είναι ότι πρέπει να γίνει τώρα η αναδιάρθρωση. Να περάσει στις αγορές το μήνυμα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει υπό ομαλές συνθήκες» κατέληξε ο κ. Ρουμελιώτης.