Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Ενώπιος ενωπίω με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και μάλιστα σύντομα θα βρεθεί ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καθώς πριν από λίγο, κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών η Πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε ότι εντός των επομένων ωρών θα αποστείλει τη σχετική κλήση στον κ. Στουρνάρα προκειμένου το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να δώσει εξηγήσεις για την εκ μέρους του –ως Υπουργού Οικονομικών - υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη Siemens.

            Παρά το γεγονός ότι η κλήση είχε προαναγγελθεί ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών το γεγονός ότι έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την επιστροφή ως «απαράδεκτης» της επιστολής του κ. Στουρνάρα που συνόδευε την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ «θερμαίνει» ακόμα περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και όλοι πλέον αναμένουν με ενδιαφέρον την αντίδραση του Διοικητή. Σε ερώτηση δημοσιογράφου πάντως για το τι θα πράξει η Βουλή αν ο κ. Στουρνάρας αρνηθεί να παραστεί στη συνεδρίαση η κα Κωνσταντοπούλου έσπευσε να διευκρινίσει με νόημα ότι «υπάρχουν και συνέπειες αν δεν έρθει».

Από χθες πάντως στο στόχαστρο της κ. Κωνσταντοπούλου έχει μπει και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης λόγω ενός χθεσινοβραδινού tweet της αντιπροσωπείας με φωτογραφία του κόσμου που διαδήλωνε με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη». Η κα Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε θεσμική παρέμβαση που προκαλεί πολιτειακό ζήτημα το συγκεκριμένο tweet αποδίδοντάς το μάλιστα στον κ. Καρβούνη αν και ο ίδιος δεν διατηρεί προσωπικό λογαριασμό στο twitter : «Αν δείτε ποιοι καλούσαν στη συγκέντρωση θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Ο κ. Καρβούνης είχε αναρτήσει tweet προσκαλώντας τον κόσμο να πάει στη διαδήλωση. Φυσικά και είναι θεσμική παρέμβαση που προκαλεί πολιτειακό ζήτημα όταν εν εξελίξει μιας οικονομικής διαπραγμάτευσης οι δανειστές καλούν τον κόσμο σε διαδήλωση. Γιατί σήμερα μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, αύριο θα είναι κάποιος άλλος» είπε η κα Κωνσταντοπούλου. Ερωτηθείσα δε, να κάνει ένα σχόλιο για τη χθεσινή διαδήλωση η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Βουλή «υποδέχθηκε» τους διαδηλωτές και εξέφρασε την απορία για κάποιες δηλώσεις Νεοδημοκρατών βουλευτών ότι θα έπρεπε η αστυνομία να είχε απαγορεύσει την είσοδο των διαδηλωτών στο προαύλιο της Βουλής λέγοντας πως «βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτοί που ανέβασαν τον κόσμο μέχρι την πόρτα του κτηρίου».

Απαντώντας σε ερώτηση αν μια πιθανή συμφωνία έρθει στη  Βουλή για ψήφιση το επόμενο Σαββατοκύριακο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και του ενός άρθρου η Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τα σχετικά σενάρια «όνειρα θερινής νυκτός», ενώ αναφερόμενη στο θέμα της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή προγραμματίζει να συνεχίσει τις εργασίες της για έναν ακόμα χρόνο. Προανήγγειλε ωστόσο ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νέες εξελίξεις και ειδήσεις σε ότι αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των εργαλείων αμφισβήτησης του χρέους αλλά και των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν.