Ανακοίνωση εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σχετικά με τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία. Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν.

Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Την ίδια ώρα όπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ της Ελένης Καλογεροπούλου το Σαββατοκύριακο για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι καυτό καθώς θα υπάρξουν αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές, προκειμένου να πετύχει η Σύνοδος Κορυφής. 

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ: 

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Σε θερμοκρασίες καύσωνα αναμένεται να κινηθεί το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται η Ελληνική κυβέρνηση εν όψη της συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Ο Πρωθυπουργός από το Σάββατο το πρωί αναμένεται να έχει διαδοχικές τηλεδιασκέψεις τόσο με τον πρόεδρο της Κομισίον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ όσο και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ αλλά και τον Φρανσουά Ολαντ προκειμένου οι δυο πλευρές να φτάσουν κοντά  στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Μετά και την κατάθεση νέων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση  -όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης- η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά . Μια συμφωνία που όπως λένε κυβερνητικές πηγές θα είναι δύσκολη αλλά θα έχει και λογικά χαρακτηριστικά . Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι και η πλευρά των δανειστών θα πρέπει να αποσύρει  κάποιες από  τις σκληρές προτάσεις προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup τα στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι δεν περίμεναν ότι θα υπήρχε κάτι εντυπωσιακό μετά από αυτή την διαδικασία επεσήμαιναν ωστόσο ότι και μόνο που συμφωνήθηκε η έκτακτη  σύνοδος κορυφής της Δευτέρας δείχνει ότι πλέον και οι δανειστές επισπεύδουν προκειμένου να δρομολογηθούν κάποιες εξελίξεις. « Κάθε πρωτοβουλία είναι καλοδεχούμενη από την Ελληνική πλευρά έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Κυβέρνησης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Το Σαββατοκύριακο θα καταβάλουμε όλες μας τις προσπαθείς προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές που μας χωρίζουν με τους δανειστές ώστε τη Δευτέρα να έχουμε εξελίξεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Παρά τα ψήγματα αισιοδοξίας πάντως τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να πουν εάν η κυβέρνηση είναι κοντά σε μια συμφωνία δεδομένου ότι και άλλες φορές έχουν κάνει παρόμοιες εκτιμήσεις και έχουν πέσει έξω. Έτσι κρατούν μικρό καλάθι αν και ελπίζουν να φτάσουν στο τέλος της ιστορίας.