Λίγη ώρα μετά τις 9 ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφιση των μέτρων που ήρθαν στη Βουλή ως προαπαιτούμενα έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα. 

Η συνεδρίαση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Η μάχη που δίνει πλέον η κυβέρνηση είναι τόσο με τον χρόνο όσο και με τις διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί από βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας.

Με μία συντριπτική ήττα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε η αποψινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τα προαπαιτούμενα μέτρα. Η Πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε επιθετικά την ομιλία της λέγοντας "για να έχουμε αίσθηση των συνεπειών ορισμένων αποφάσεων σας λέω πως μόλις έγινε η ηλεκτρονική διανομή της ημερήσιας διάταξης και αναμένεται και η διανομή της έντυπης. Η πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να ξεκινήσει η συνεδρίαση στις 8:40, αυτό όμως ηταν εκ των πραγμάτων ανέφικτο. Αν έπαιρνε η Βουλή μια τέτοια απόφαση να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις 12 αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα μιλούσαν ούτε καν οι ελάχιστοι προβλεπόμενοι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος".

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, παίρνοντας τον λόγο ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τις 12 τα μεσάνυχτα κάτι με το οποίο διαφώνησε η Πρόεδρος της Βουλής η οποία επέμεινε η διαδικασία να διαρκέσει 10 ώρες, όπως προβλέπει ο κανονισμός για τα κατεπείγοντα. Τελικά η πρότασή αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία με την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπερψηφίζεται από την ίδια, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Σκούμα, ο οποίος σήκωσε το χέρι με διστακτικότητα.

Μετά την ήττα της η Πρόεδρος της Βουλής παρέδωσε την έδρα στον Αλέξη Μητρόπουλο αλλά την ώρα που κατέβαινε από την έδρα ήρθε αντιμέτωπη με φωνές. "Άν έχετε θάρρος να παραιτηθείτε αμέσως κατόπιν αυτού. Δεν μπορείτε να μείνετε Πρόεδρος της Βουλής" φώναξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Τσακαλώτος

«Ένα πράγμα ξέρω. Αν η Αριστερά δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε τη κατάσταση» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τη συμφωνία γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί και ένας από τους λόγους θα είναι από τα ερωτήματα που θέσαμε εμείς αν σέβεται ή όχι τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και το πλουραλισμό», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ένα πράγμα ξέρω.ΓΙα να υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες για να σταματήσει η λιτότητα. Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα πως θα το διαχειριστεί», τόνισε.

Βίτσας

«Ας απαντήσουμε καθαρά. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν είναι ούτε παρένθεση, ούτε παραξενιά της περιόδου. Είναι το νέο μονοπάτι της ιστορίας» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
 
Ο κ. Βίτσας μίλησε για συμφωνία δύσκολη με μέτρα σκληρά, διευκρινίζοντας ότι υπερασπίζεται τη ψήφιση της και όχι το περιεχόμενο της: «Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα προϊόν συμφωνίας με προαπαιτούμενα μέτρα. Είναι μια συμφωνία δύσκολη που έγινε μέσα από πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν υπερασπίζομαι το περιεχόμενο της, αλλά θέλω να υπερασπιστώ την ανάγκη ψήφισης της. Τα μέτρα είναι σκληρά, υφεσιακά, όμως δεν απολογούμαι επειδή σε ένα πόλεμο κάνουμε ελιγμούς, υποχωρήσεις αλλά ο ελληνικός λαός δεν μας επιτρέπει να υποχωρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας και συνέχισε:
 
«Η δύσκολη απόφαση της συμφωνίας, αποτρέπει την κατάρρευση της χώρας, την εξαέρωση των καταθέσεων. Όμως χρειάζεται πολλή δουλειά. Χρειάζεται να δώσουμε μάχη. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να δίνει μάχες απέναντι σε πραξικοπήματα. Στις μάχες της ζωής υπάρχουν και ελιγμοί και υποχωρήσεις. Όταν μένεις ζωντανός και με δράσεις, επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς», τόνισε ο κ. Βίτσας.
 
«Καταβάλλεται προσπάθεια έξωθεν και έσωθεν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρένθεση. Η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πόλεμος που έγινε και γίνεται στην ιδέα του δημοψηφίσματος και στο ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργεί», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννηματά

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τον κάλεσε να δώσει τέλος στο θέατρο σκιών , όπως είπε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το πρωθυπουργό να εγκαταλείψει σκέψεις και να διαψεύσει σενάρια για πρόωρες εκλογές οι οποίες, όπως ανέφερε , «θα είναι καταστροφικές όπως και τα όσα λέγονται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

«Υπάρχει εθνικός σκοπός που φτάνει μέχρι το τέλος ισχύος του προγράμματος. Πάψτε , λοιπόν, να πατάτε σε δύο βάρκες », τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι «η συμφωνία φέρει τη υπογραφή του κ. Τσίπρα». «Έφτασε η ώρα να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις» και επικαλούμενη του στίχους του Δ. Σαββόπουλου από το τραγούδι του «Άγγελος Εξάγγελος», είπε ότι «... τα νέα που μας έφεραν ήταν όλα μια ψευτιά κι ακούγονταν ευχάριστα στ΄αυτί μας».

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε τέσσερα κύρια σημεία στη συμφωνία που σύναψε η κυβέρνηση που αφορούν στα μέτρα για να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός , στην ανάγκη να διεκδικήσει την αναδιάρθρωση του χρέους , καθώς και να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί.

« Θα μας βρείτε αρωγούς για το συμφέρον της χώρας . Χρειάζεται εθνική γραμμή για βιώσιμη λύση», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Θεοδωράκης

Παρά την αρχική ανακοίνωση ότι δεν θα πάρει τον λόγο, ο Σταύρος Θεοδωράκης τελικά ανέβηκε στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για συνωμότες της δραχμής και πραξικοπηματίες των τελευταίων ωρών.

Όπως εξήγησε, κάποιοι δεν μας είπαν ποτέ ανοιχτά, ότι ήθελαν τη δραχμή, αλλά συνωμοτούσαν μεθοδικά γι’ αυτήν. «Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα. Διεκδίκησαν και κάποιοι από αυτούς πήραν τις μεγάλες καρέκλες της εξουσίας» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

Σχολιάζοντας την απουσία του Αλέξη Τσίπρας από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος του Ποταμιού υποστήριξε ότι σήμερα έπρεπε να είναι όλοι εδώ.

«Είναι σημαντική στιγμή για το κοινοβούλιο, έπρεπε να έχουμε τον χρόνο αλλά κυρίως το θάρρος να μιλήσουμε για όσα έγιναν» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλουμε IOUs που προτείνει ο κ. Σόιμπλε και ορισμένοι εδώ στην Ελλάδα. Θα φανεί ποιος πραγματικά σκέφτεται τους άνεργους και τους ανασφάλιστους, από αυτήν την ψηφοφορία» συνέχισε.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. «Το Ποτάμι θα παραμείνει στη χρήσιμη αντιπολίτευση» κατέληξε.

Μεϊμαράκης

Να ψηφίσει πρώτος κατά την αποψινή ψηφοφορία, επί του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον ΕΜΣ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος ζήτησε αμέσως μετά να ψηφίσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρόλο που αρχικά είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να μιλήσει στην ολομέλεια τελικά πήρε τον λόγο ζητώντας να μιλήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα τον έπαιρνε ο ίδιος. 

"Η Βουλή να πει όχι στην πολιτική αυτοκαταστροφή του πρωθυπουργού" κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αμέσως μετά τον λόγο ζήτησε ο πρωθυπουργός, παρότι είχε ανακοινώσει πως δε θα μιλήσει, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος για τον αγώνα, όπως είπε, που έδωσε η κυβέρνηση. Απέναντι στη λογική της Προέδρου της Βουλής περί πραξικοπήματος έκανε λόγο για "παρακαταθήκη αξιοπρέπειας". "Πολύ σύντομα θα διαψευστούν όσοι αισθάνονται δικαιωμένοι" είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας. "Το παλιό έχει τελειώσει" υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτό, προσπάθησε να βρει διαφορές στα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων και το μνημόνιο 3 της δικής του κυβέρνησης (κούρεμα ομολόγων κτλ). "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, δε θα γίνουμε παρένθεση" σημείωσε και επανέλαβε ότι "δεν πιστεύουμε στα μέτρα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουμε".

"Ο μεγάλος αντίπαλος είναι εντός των τειχών, τα συμφέροντα, η διαπλοκή, τα κυκλώματα φοροδιαφυγής, η διαφθορά, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπει μια τάξη" είπε, σε μία προσπάθεια να δώσει άλλοθι στους βουλευτές του. Στο πλαίσιο αυτό, ρώτησε αν θεωρούν υπαρκτό ή πλαστό τον εκβιασμό. "Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία, δε θέλω να αναφερθώ στις συνέπειές της, η τρίτη ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, εγώ επέλεξα να στηρίξω μια συμφωνία με πολλά σημεία της οποίας διαφωνώ. Μια επιλογή ευθύνης απέναντι στα λαϊκά στρώματα" και έθεσε το δίλημμα στα μέλη της ΚΟ του κόμματός του. "Αν θεωρείτε πλαστό τον εκβιασμό να μου πείτε τις εναλλακτικές επιλογές. Αλλιώς να μοιραστούμε όλοι το βάρος της ευθύνης" τόνισε.