Τσίπρας: Εσωκομματικό δημοψήφισμα και Συνέδριο
<p>Κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να «απαιτεί» καθαρές λύσεις </p> <p> </p>
Συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενωτικός κατά την τοποθέτησή του, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος, όσο και στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές» επανέλαβε αρκετές φορές στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να απεγκλωβιστεί η χώρα από τα μνημόνια και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ωστόσο, όπως υπογράμμισε «προηγείται η διάσωση της χώρας και η συμφωνία».
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση ή θα στηριχθεί από τους αριστερούς βουλευτές ή θα πέσει από αυτούς, που εκτιμούν ότι δεν είμαστε πια αριστεροί» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι».
Κατά την τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός έστειλε ηχηρά μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Μετά από έξι μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που έχουμε ονειρευτεί και δεν είναι αυτός που είχαμε σχεδιάσει. Είναι μια δύσκολη επιλογή.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη εναλλακτική επιλογή, αυτή της εξόδου από το ευρώ και νομίζω ότι οφείλω κι εγώ κι όλα τα μέλη, να πούμε καθαρά την άποψή μας, την γνώμη μας. Η έξοδος από το ευρώ, χωρίς καμία υποστήριξη θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο νομισματικό ταμείο για την στήριξη του εθνικού νομίσματος. Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό, είτε εθελοτυφλεί, είτε κρύβει την αλήθεια.
Δεν ασπαστήκαμε ξαφνικά τον νεοφιλελευθερισμό. Είναι ακραία θέση. Ακόμη κι όσοι τα λένε αυτά δεν τα πιστεύουν και οι ίδιοι.
Φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας πάντα στο μυαλό μας, το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, τα όρια της εντολής του ελληνικού λαού και τα όρια της οικονομίας. Αναδείξαμε το ελληνικό ζήτημα παγκοσμίως διαπραγματευόμενοι συνεχώς. Επιλέγαμε το δρόμο του δύσκολου συμβιβασμού, γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία εναλλακτική.
Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας, μετά από σκληρή μάχη καταφέραμε να το φέρουμε. Κι αν κάποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, ίσως και μια άλλη κυβέρνηση, θα μπορούσε να μας το εξηγήσει με ανοιχτούς όρους. Αν επίσης κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση ή ένας άλλος πρωθυπουργός, ας το πει ανοιχτά.
Αν υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την διακυβέρνηση, επειδή δεν κατάφερε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, πρέπει να διατυπωθεί και να πάρουμε αποφάσεις πάνω σ’ αυτό. Αν υπάρχει άποψη ότι αυτή η συμφωνία, είναι η χειρότερη από τις προηγούμενες κι αυτό να το συζητήσουμε.
Κάποιοι λένε ότι το ΟΧΙ του ελληνικού λαού δεν ήταν αυτό ζητήσαμε, δηλαδή ισχυρή στήριξη του λαού μας, αλλά ότι ήταν εντολή για ρήξη. Αυτό δεν ισχύει. Αν είχαμε εντολή για ρήξη θα έπρεπε να τεθεί πριν το δημοψήφισμα στα όργανα του κόμματος.
Οι αγώνες του ελληνικού λαού και η σκληρή διαπραγμάτευση αυτού του εξαμήνου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την αναδιαμόρφωση της Ευρώπης. Σ’ αυτή τη συγκυρία η ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να απαντήσει στο εξής: Έχει ή δεν έχει λόγο να συνεχίσει να πυροδοτεί την πολιτική σύγκρουση και να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της; Αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, και με δεδομένο έναν αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, πρέπει να απαντήσουμε και πρέπει να δώσουμε θετική απάντηση. Δεν μπορεί να αποτελεί λύση η φαντασίωση ότι πρέπει να δραπετεύσουμε αυτή την ώρα.
Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς. Δεν μπορεί η απάντηση στην δημοσιονομική προσαρμογή της λιτότητας, να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης. Άποψή μου είναι ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική υποτίμηση, ούτε η νομισματική υποτίμηση. Εδώ έχουμε τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κανένα από τα δύο σχέδια δεν είναι βιώσιμα.
"Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις προεκλογικές μας δεσμέυσεις"
Ποια είναι η τακτική και οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η αριστερά; Αυτό είναι το κρίσιμο δίλημμα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Ο επανακαθορισμός του αρχικού σχεδίου στις νέες συνθήκες να μην γίνει με όρους υποτίμησης της νέας προσπάθειας και μηδενισμού, όλων όσων καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα.
Καταφέραμε μια σειρά από παρεμβάσεις αποδεικνύοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μια διαφορετική λογική και είναι αποφασισμένη να δώσει μάχες.
Με μια σειρά από νομοσχέδια ξεκινήσαμε να τηρούμε το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτές δεν πρέπει να τις ξεχάσουμε".
Στη συνέχει ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε όλα όσα επιτεύχθηκαν από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα, ενώ αναφερόμενος στα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει τόνισε:
«Η μάχη μας θα είναι σκληρή και διαρκής για η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε σημείο άρσης της εθνικής μας κυριαρχίας. Το κρίσιμο ζήτημα του χρέους αποτελεί την κύρια αιτία της σκληρής επιβολής που υπάρχει για την χώρα μας. Πρέπει να συζητήσουμε οργανωμένα και συντεταγμένα, χωρίς κραυγές».
Εσωτερικά μέτωπα
Για τα εσωτερικά μέτωπα ο κ. Τσίπρας ανέφερε
«Υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν την προσπάθεια της κυβέρνησης και την συμφωνία. Είναι όντως μια σκληρή συμφωνία. Ωστόσο θεωρώ ότι υπάρχουν δυνατότητες να βελτιωθεί. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, είναι λάθος όμως και να την δραματοποιούμε».
«Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε»
«Δεν συζητάμε αν θα γίνει, αλλά σε ποιο βάθος θα γίνει η αναδιάρθρωση προκειμένου να λυθεί το θέμα του χρέους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα ανοιχτά μέτωπα και στις μάχες που εξακολουθεί να δίνει εν όψει της διαπραγμάτευσης:
«Θέλω να δουλέψουμε και να συζητήσουμε στο πιο ακραίο σενάριο. Να δώσουμε απαντήσεις στις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Οφείλουμε να απαντήσουμε το πώς αντιδράμε στα δύσκολα. Με ποιο σχέδιο και ποια προοπτική θα παλέψουμε ως την τελευταία στιγμή. Έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε την τελευταία στιγμή από τις εξελίξεις; Να επιλέξουμε των αναχωρητισμό; Τα διλήμματα είναι δύσκολα, όπως και οι απαντήσεις. Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε εμείς το βάρος του απεγκλωβισμού της χώρας από τα μνημόνια. Δεν μας αρέσει δεν το επιλέγουμε με χαρά, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε απροστάτευτο τον ελληνικό λαό».
«Συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στα κυβερνητικά μέτωπα, αλλά και τους στόχους της νέας περιόδου για τον επανασχεδιασμό της χώρας, ενώ όπως αναμενόταν επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να οδηγηθεί το κόμμα σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο.
«Δεν έχουμε εναλλακτική αυτή την στιγμή. Δεν επιλέξαμε τις συνθήκες, αλλά μπορούμε να τις αλλάξουμε. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε συλλογικά και συντεταγμένα το σχέδιό μας σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο.Ο σχεδιασμός αυτός, προϋποθέτει σεβασμό στην διαφορετική άποψη, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ μας και την συντροφικότητα. Όχι μια αντιπαράθεση με κραυγές και αλληλοκατηγορίες.
Γι’ αυτό προτείνω την δημιουργία συνεδρίου το Σεπτέμβριο για να κάνουμε μια συζήτηση για τις πιθανές εναλλακτικές προτάσεις που θα υπάρξουν. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα μέτωπα και τα ερωτήματα. Είναι λάθος κανείς να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις».
Αναφορικά με όσους αντιδρούν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:
«Σέβομαι την άποψή τους, κι αν υπάρχουν πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες που θεωρούν ότι πρέπει να εμποδιστεί η συμφωνία, γιατί εκτιμούν ότι υπάρχει εναλλακτική κι ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός κι ότι δεν έπρεπε να υπάρξει συμφωνία, τότε προτείνω να μην υποτιμηθεί η πρόταση αυτή. Να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος και να διεξάγουμε ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα».
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί, μπορεί να διαφωνούμε για τον δρόμο, ο στόχος όμως είναι κοινός», σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν ένας μέρος της ΚΟ αναλαμβάνει να λάβει αυτή την ευθύνη και ψηφίσει και ένα άλλο μέρος της ΚΟ καταψηφίζει, δηλώνοντας ωστόσο ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αυτό είναι παραλογισμός. Πρέπει να λύσουμε με το διάλογο τις υπαρκτές μας διαφορές. Ενωμένοι όμως πραγματικά, όχι μόνο στα λόγια. Με πολλές διαφορετικές φωνές και απόψεις στο εσωτερικό μας, αλλά με μια φωνή στο κοινοβούλιο. Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική, δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Η κυβέρνησή μας, είτε θα στηριχθεί από αριστερούς βουλευτές, είτε θα πέσει από αριστερούς βουλευτές, επειδή κατά την γνώμη τους πάψαμε να είμαστε αριστεροί.
Η αλήθεια κρύβει πάντα επαναστατική δύναμη και πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις. Επιβάλλεται να λέμε ο ένας στον άλλον την αλήθεια. Πιστεύω ότι ακόμη και στην πιο μεγάλη διαφωνία θα βρούμε τις σωστές λύσεις για τον τόπο και για την αριστερά για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των λαϊκών τάξεων που εκπροσωπούμε, αλλά και την ενότητα του κόμματός μας».
Έκκληση Μητρόπουλου για ενότητα και συνεννόηση
«Να μην κάνουμε άλλο κακό στον λαό μας», κάλεσε ο Αλέξης Μητρόπουλος την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους διαφωνούντες εντός του κόμματος που σήμερα αναμένεται να ανοίξουν ξεκάθαρα τα χαρτιά τους και οι δύο πλευρές.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μητρόπουλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έστειλε μήνυμα ενότητας προς τις δύο πλευρές τονίζοντας χαρακτηριστικά:
"Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση καλείτε να εφαρμόσει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Σ’ αυτή την προσπάθεια κάποιοι σύντροφοι που κινούνται από ιδεολογικά κι όχι ταπεινά κίνητρα, αρνούνται να ακολουθήσουν την κυβέρνηση στον νέο κύκλο της φιλελεύθερης μετάλλαξής της.
Εμείς ο τρίτος πόλος που δεν μετείχαμε στην διαπραγμάτευση, καλούμε την ηγεσία σε ενότητα και συνεννόηση. Σε κάθε περίπτωση διαγραφές και εξαναγκασμός βουλευτών να παραδώσουν την έδρα τους δεν συνάδει στην κουλτούρα της Αριστεράς.
Συστήνω και στις δύο πλευρές σύνεση, συνεννόηση και ενότητα για να μην κάνουμε άλλο κακό στην λαό μας».
Γεροβασίλη: «Οι εκλογές είναι πάντα μια διέξοδος»
«Πρέπει να ακολουθήσουμε ενιαία πορεία στο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προσερχόμενη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ σημείωσε πως «πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία, με δεδομένο το συμφέρον της χώρας, και έπειτα να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες».
Η κ. Γεροβασίλη αναφερόμενη στο ενδεχόμενο των εκλογών, δεν το απέκλεισε σημειώνοντας πως οι εκλογές είναι πάντα μια διέξοδος και η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σ’ αυτές αν απαιτηθεί, συμπλήρωσε όμως πως η προσφυγή στις κάλπες δεν είναι στόχος της κυβέρνησης.
Στρατούλης: Να απεγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια
Την ανάγκη να επιτρέψει η κυβέρνηση στην ρότα των προγραμματικών της δηλώσεων και να απεγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια, επεσήμανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης προσερχόμενος στην συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.
Ο κ. Στρατούλης τόνισε: «Νομίζω ότι η συνεδρίαση αυτή ήταν απαραίτητη. Θα συζητήσουμε για όλα όσας μας αφορούν. Ωστόσο, από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι μπορώ για να απεγκλωβιστεί το ταχύτερο δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια και για να επανέλθει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση στη ρότα των προγραμματισμών δηλώσεων».
Δείτε live την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ