Οριστική ρήξη με Ζωή - Λαφαζάνης: Τρομοκρατία το δίλημμα "Μνημόνιο-καταστροφή"
<p>«Να πούμε όχι στο εκβιασμό» είπε η Πρόεδρος της Βουλής ζητώντας από τη Βουλή να μην δεχθεί το κατεπείγον.</p> <p>Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας χρησιμοποίησε σκληρή ρητορική, για να δικαιολογήσει το “όχι” στη συμφωνία</p> <p> </p>
του Γιώργου Λυκουρέντζου
Την οριστική της ρήξη με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά επιβεβαίωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία με αιφνιδιαστική της παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής προσπάθησε ξανά να μπλοκάρει τη διαδικασία, «άδειασε» τον Πρωθυπουργό και κάλεσε τους βουλευτές να απορρίψουν τον «εκβιασμό των εταίρων» και να πουν ΟΧΙ στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου.
«Η Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες οι οποίες θέτουν σε διακύβευση την ποιότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε η κα Κωνσταντοπούλου εν μέσω διαμαρτυριών από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι φώναζαν ότι η Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να πάρει τον λόγο κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών. «Αισθάνθηκα αγανάκτηση όταν άκουσα την κα Μέρκελ , αρχηγό ενός άλλου κράτους να ανακοινώνει πότε και πως θα ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων. Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης εισαγωγής και ψήφισης. Η στάση του Πρωθυπουργού έχει την διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας. Η Βουλή όμως δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, να μην αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση. Εδώ υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος μέσα από αυτό τον εκβιασμό να δημιουργηθούν τετελεσμένα τα οποία θα αποκρουστούν με την καταγραφή του εκβιασμού» είπε. Αναφερόμενη στη νέα έκθεση του ΔΝΤ η Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι ήδη υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία η Βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να έχουν υπ’όψιν και κυρίως οι αναφορές στο μη βιώσιμο χρέος, την πρόταση για 30ετή αναστολή αποπληρωμών και κούρεμα χρέους.
«Ως Πρόεδρος της Βουλής και με πλήρη επίγνωση της σημασίας και της κρισιμότητας των στιγμών είναι υποχρέωση των θεσμικών εγγυητών να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός να ολοκληρωθεί. Οφείλουμε συγκροτημένα να ζητήσουμε από τους λεγόμενους εταίρους να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους και να σεβαστούν τη δημοκρατία και την κοινοβουλευτική διαδικασία» κατέληξε η Πρόεδρος . Η πρότασή της για να μη γίνει αποδεκτός ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος δεν έγινε δεκτός από την Επιτροπή με τη συζήτηση να συνεχίζεται κανονικά.
Λαφαζάνης: Τρομοκρατία το δίλημμα "Μνημόνιο-καταστροφή”
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προσερχόμενος στη Βουλή, προκειμένου να δικαιολογήσει το ηχηρό “όχι” του στη συμφωνία.
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, υποστήριξε ότι το δίλημμα “Μνημόνιο-καταστροφή” συνιστά τρομοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πηγαίνει μπροστά με τη συνέχιση των Μνημονίων, την ώρα που ο ελληνικός λαός τα έχει καταδικάσει.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει πολιτική βούληση, ώστε να διεκδικηθούν οι “άλλοι δρόμοι”, που σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν, και είναι προοδευτικοί.
Ο Βαρουφάκης κινδυνολογεί και... υπερασπίζεται Αντενάουερ, Καραμανλή και Παπανδρέου
Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή, συγκέντρωσε όπως αναμενόταν το ενδιαφέρον όλων.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τον χαρακτηρισμό “νέα Συνθήκη των Βερσαλιών” για τη συμφωνία του 3ου Μνημονίου, και δεν δίστασε να κινδυνολογήσει, αναφορικά με το κατά πόσο τα μέτρα που ψηφίζει σήμερα η ελληνική Βουλή θα είναι αρκετά για να ανάψουν οι εταίροι το “πράσινο φως”.
Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ελλοχεύει η απειλή να μην υπάρξει συμφωνία με τον μηχανισμό στήριξης του ESM, καθώς το ΔΝΤ συσχετίζει τη συμμετοχή του με την αναδιάρθρωση ή όχι του ελληνικού χρέους, ενώ χαρακτήρισε το Ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας “Ταμείο εκποίησης”, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη.
“Η πρόβλεψη της συμφωνίας για την ΕΛΣΤΑΤ είναι επαίσχυντη. Είναι αρκετά τα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία;”, αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Αίσθηση και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το κλείσιμο της ομιλίας του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι “αποδομήθηκε το όραμα των Αντενάουερ, Καραμανλή και Παπανδρέου για την Ενωμένη Ευρώπη”.