Ακριβώς στα σύνορα της Αθήνας και του Πειραιά, στην οδό Πειραιώς 52, θα δημιουργηθεί σε περίπου έναν μήνα ένα ολοκαίνουργιο, θερινό θέατρο 1200 θέσεων, όπως ανακοίνωσε εχτές ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θέατρου Δημήτρης Λιγνάδης.

Πρόκειται για την πίσω αυλή του "Σχολείου" της Ειρήνης Παππά, ένός κλειστού συγκροτήματος κτιρίων, το οποίο είχε χτιστεί σαν νοσοκομείο στις πρώτες δεκαετίες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Το συγκρότημα που ήταν κλειστό για πολλά χρόνια, λειτούργησε κάποια περίοδο με παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών για να ξανακλείσει και να περάσει από το 2014 στα χέρια του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο εγκατέστησε εκεί τη Δραματική Σχολή του.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, που εχθές Πέμπτη 4 Ιουνίου παραχώρησε στους δημοσιογράφους Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις δύο Καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, ανέφερε πως οι εργασίες για το νέο θέατρο έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουλίου με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση.

Το νέο θέατρο θα εγκαινιάσει η παράσταση "Λυσιστράτη" σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου που αμέσως μετά την παρουσίαση της στην Επίδαυρο στις αρχές Αυγούστου, στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί εκεί όλο το υπόλοιπο Καλοκαίρι.

OI ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΠΕΡΣΕΣ του Αιχύλου

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα σκηνοθετήσει τους "Περσες" του Αισχύλου, που θα παρουσιαστούν στις 24, 25 και 26 Ιουλίου στην Επίδαυρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι Πέρσες (472 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια από τις πιο καθοριστικές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν.Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία. Η νίκη στεφανώνει εκείνους που ακολουθούν τη σύνεση, ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον, με οδηγό την αλαζονεία, ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας, με την έπαρσή του, θεούς και ανθρώπους.
ΠΑΙΖΟΥΝ: Βασίλης Αθανασόπουλος, Γιάννης Βογιατζής, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Λυδία Κονιόρδου, Αναστάσης Λαουλάκος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημητρης Παπανικολάου

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο με μια αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη, τη "Λυσιστράτη", η οποία θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 31 Ιουλίου και 1,2 Αυγούστου.
ΠΑΙΖΟΥΝ: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Μάνος Βαβαδάκης, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη
Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Ελευθερία Παγκάλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πατσιάνη, Βίκυ Σταυροπούλου, Αναστασία Σφενδυλάκη, Νίκος Ψαρράς