Θέση για τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Λιγνάδη πήρε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας πως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δεν ήταν ποτέ φίλος της και πως πρόκειται για έναν επικίνδυνο άνθρωπο. Αλλά όπως είπε, «το μάθαμε τώρα, δεν το γνωρίζαμε πριν...».

Με έντονους τόνους και χαρακτηρισμούς μίλησε η Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τυπου για τον Δημήτρη Λιγνάδη,  εξηγώντας ότι θέτει στη διάθεση της δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του και αυτομάτως και τον εαυτό της, όταν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε η υπουργός η οποία κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά - υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο, από τη Δικαιοσύνη.

Ο Λιγνάδης δεν ήταν ούτε φίλος του πρωθυπουργού, ούτε δικός μου

Όπως σημείωσε επίσης η κ. Μενδώνη ο πρωθυπουργός «δεν ήταν προσωπικός φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη, τον γνώριζε όπως όλοι από το σανίδι. Όπως και εγώ», ενώ υποστήριξε ότι κατασκευάζονται fake news.

Η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι προσωπικός της φίλος και ότι δεν γνώριζε για τις φήμες που υπήρχαν για την προσωπική του ζωή. «Προσωπικός μου φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λγινάδης έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο. Η πρωταγωνίστρια του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αυτό όμως προκύπτει τώρα. Αν ήταν και το γνώριζε και η υπουργός Πολιτισμού γιατί δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο το 2018 να χρησιμοποιήσει τον Λιγνάδη και γιατί η Λυδία Κονιόρδου, πρώην υπουργός Πολιτισμού συμπρωταγωνίστησε μαζί του στον Οιδίποδα; Γνώριζε και δέχθηκε να παίξει; Αν ναι οι ευθύνες είναι αλλού».

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι ο όταν τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης στο Εθνικό Θέατρο βγήκε προκήρυξη.

«Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή» τόνισε η ίδια.

Τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια

«Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Εδώ αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη. Προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ηταν η σταθερή στάση του ότι δεν έχει σχέση με τις φήμες, ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Αυτό ας το δούμε ως μια προσωπική μαρτυρία. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ».

Επίθεση Μενδώνη προς τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είδα να κάνει κάτι, η αντιπολίτευση όταν ήταν Κυβέρνηση, για να πει αυτό που έκανε σήμερα», είπε η κ. Μενδώνη αναφερόμενη στη θητεία της πρώην υπ. Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, το 2018. «Αν γνώριζε και δεν έκανε κάτι τότε οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού… και όχι εδώ».

Ακόμη, αναφέρθηκε και στον ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη που επίσης απασχολεί την επικαιρότητα καθώς αντιμετωπίζει σωρεία καταγγελιών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρησιμοποίησε πουθενά ως επιχείρημα τη συμπεριφορά του Παύλου Χαϊκάλη», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι η Σοφία Μπεκατώρου που κίνησε και το όλο κίνημα ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βιασμούς, μίλησε σήμερα. «Μίλησε σήμερα, επειδή ξέρει πως ένα κράτος δεν θα το κρύψει το πρόβλημα που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.

Στο θέμα της παραίτησης Λιγνάδη, και τα όσα είχε ανακοινώσει σχετικά το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα συμβούλιο που όρισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπ. Πολιτισμού είπε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο βιαστής και ο βιασμός δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταύτιση και δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει», τόνισε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως προκάλεσε κομματικοποίηση. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί τη συναίνεση όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μη μας κάνετε μαθήματα κύριε Σκουρολιάκο!»

Σχετικά με τις έντονες διαμαρτυρίες καλλιτεχνών για τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και την ερώτηση που είχε θέσει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος η κ. Μενδώνη διάβασε τα όσα ορίζει η νομοθεσία που διέπει το ΥΠΠΟΑ βάσει της οποίας το σύνολο των καλλιτεχνικών διευθυντών των φορέων. Για την κατάρτιση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού, τις επιλογές και τη διαχείριση του χρήματος, στο πλαίσιο του εγκριθέντος από το ΥΠΠΟΑ προϋπολογισμού.

«Έχουν το αδιαμφισβήτητο κύρος να αναθέτουν νόμιμα σύμφωνα με τα προσωπικά τους κριτήρια την παραγωγή καλλιτεχνικών έργων. Όμως για φέτος, επελέγη η διαδικασία που θα εξασφάλιζε η απαιτουμένη διαφάνεια και νομιμότητα, δηλαδή τη συνεργασία με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων για ένα πολιτιστικό καλοκαίρι. Εκτός, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κι εσείς κύριε Σκουρολιάκο, αμφισβητείτε όχι μόνο τις ικανότητες αλλά και το ήθος των Λιγνάδη, Κουμεντάκη, Βακαρέλλη, Τσιάρα, Κολοβού, κ.α. Να μου το πείτε ευθέως. Είναι τουλάχιστον αστείο να δεχόμαστε ηθικοπλαστικού τύπου συμβουλές διότι αν ανατρέξουμε στην επικαιρότητα τότε είχαν βγει οι άκρως αποκαλυπτικές συνομιλίες Παππά-Μιωνή. Μη μας κάνετε λοιπόν μαθήματα κ. Σκουρολιάκο όταν υπάρχει η υπόθεση Πάππα -Μιωνή», ανεφερε χαρακτηριστικα.

Στο σημείο αυτό η κ. Μενδώνη ρώτησε: «Ο κ. Σκουρολιάκος ήξερε για τον Λιγνάδη; Είναι συνάδελφος του, ηθοποιός καταξιωμένος. Λογικά θα ξέρει περισσότερα κουτσομπολιά και φήμες από κάποιον που δεν είναι στο σινάφι. Ο κ. Σκουρολιάκος αγνοούσε ή συγκάλυπτε; Αν αγνοούσε ο Σκουρολιάκος γιατί να μην αγνοούμε κι εμείς; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συγκάλυπτε».

Κατέθεσε μήνυση η Μενδώνη, ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες

Εντεωμεταξύ, νωρίτερα, η Λίνα Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά-υπόμνημα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η Λίνα Μενδώνη ζητά να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος από τη δικαιοσύνη. Η αναφορά της διαβιβάζεται αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κατατέθηκε και δεύτερη μήνυση για βιασμό ανηλίκου σε βάρους γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού του θεάτρου. Αφορά το ίδιο πρόσωπο-θεατράνθρωπο κατά του οποίου κατατέθηκε και η πρώτη μήνυση από τον 40χρονο σήμερα Βασίλη για βιασμό από την ηλικία των 15 ετών και για τέσσερα χρόνια.

Μητσοτάκης: Να αποδοθεί Δικαιοσύνη

Στο ελληνικό #metoo αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με την ΠτΔ.

«Τα φαινόμενα εξουσιαστικής βίας μας συγκλόνισαν όλους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ήρθε η ώρα με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια στις καταγγελίες, ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και την κοινωνία. Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι η πιο απεχθής εκδοχή αυτού του φαινομένου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, είναι πιο σύνθετο», επισήμανε και πρόσθεσε: «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. Στον δημόσιο διάλογο, που ευτυχώς άνοιξε, πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα θύματα να μιλήσουν και όπως είπε ο καλύτερος τρόπος είναι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη. «Τώρα είναι η ώρα να σπάσει η σιωπή», κατέληξε.