Το μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Της Καρδιάς και του Νου» είναι μία συρραφή μουσικών έργων του Μανώλη Καλομοίρη, μερικών αποσπασμάτων από τον «Δωδεκάλογο του γύφτου» του Κωστή Παλαμά, καθώς και στοιχείων από την αυτοβιογραφία του Καλομοίρη.

Μέσα από την αφήγηση του Καλομοίρη, ξεδιπλώνεται το πορτρέτο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Οι αναμνήσεις του σπουδαίου μουσουργού έρχονται στο προσκήνιο, όπως επίσης και η καρμική συνάντησή του με τον Κωστή Παλαμά.

Εκτός από τη φιλία τους, οι δύο δημιουργοί συνδέονται με τις κοινές τους θεωρήσεις και τους προβληματισμούς τους για τις προοπτικές της νεοελληνικής τέχνης. Ο Δημοτικισμός αποτελεί σταθερή αξία τους και διαδραματίζει δομικό ρόλο για την αρραγή σχέση τους, μία σχέση της καρδιάς και του νου.

Η επιρροή του Κωστή Παλαμά στο έργο του Καλομοίρη είναι συνεχής μέσα στο χρόνο. Άλλωστε όνειρο του συνθέτη ήταν μια μέρα να γίνει ο μουσικός γλωσσοπλάστης της Ελλάδας, ο Παλαμάς της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής.

Η διακεκριμένη ερμηνεύτρια και πολυβραβευμένη καλλιτέχνις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Νένα Βενετσάνου, υπογράφει την καλλιτεχνική διεύθυνση και την επεξεργασία των κειμένων της παράστασης με πολύτιμο αρωγό την εξαιρετική πιανίστρια Τίνα Μαλικούτη, η οποία ολοκλήρωσε τις σπουδές πιάνου στο Εθνικό Ωδείο, στις τάξεις της μητέρας της, Μαρίας Μαλικούτη, και της Χαράς Καλομοίρη, εγγονής του Μανώλη Καλομοίρη.

Με σεβασμό και υπευθυνότητα, η Νένα και η Τίνα εισέδυσαν στον κόσμο του Παλαμά και του Καλομοίρη, με αποτέλεσμα να βγει στην επιφάνεια μία νέα ολοκληρωμένη μελέτη που θα βοηθήσει να διαπιστώσουμε την πραγματικά μεγάλη αξία των δύο αυτών τεράστιων πνευματικών ταγών μας.

Αισθάνομαι συγκίνηση, που συμμετέχω σε αυτό το εγχείρημα τόσο ως ηθοποιός, απαγγέλλοντας τα αποσπάσματα από τον «Δωδεκάλογο του γύφτου», όσο και ως ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Αλεξάνδρεια, που υλοποιεί τη συγκεκριμένη πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μετά την παρουσίαση του μουσικοθεατρικού μας αναλογίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών στις 22 και 23 Ιουλίου 2022, στόχος μας είναι αυτή η παράσταση να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές να μυηθούν στα ιδεώδη και στα οράματα των δύο αυτών κορυφαίων δημιουργών.



Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση

Στο Μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Της Καρδιάς και του Νου» εμφανίζεται η Νένα Βενατσιάνου - Τίνα Μαλικούτη και ο Βασίλης Βλάχος - Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 στις 21:15 Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών υποδέχεται στον αύλειο χώρο του μία μοναδική και εξαιρετικού ενδιαφέροντος μουσική παράσταση που ετοίμασε η Νένα Βενετσάνου, σε συνεργασία με την κλασική πιανίστα Τίνα Μαλικούτη, η οποία και ερμηνεύει έργα για πιάνο του Μεγάλου Συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη.

Θεμελιωτής της Ελληνικής Μουσικής ο Μανώλης Καλομοίρης, που γεννήθηκε στη Σμύρνη και σπούδασε στην Πόλη και «εις τας Ευρώπας», εκτός από τα μουσικά έργα του άφησε και μια σεμνή αυτοβιογραφία, με φόντο τη Μικρά Ασία. Εκεί βασίστηκε η Νένα Βενετσάνου και διάλεξε αποσπάσματα για να αφηγηθεί την περιπέτεια της ζωής του, τη βαθιά του φιλία με τον Κωστή Παλαμά, καθώς και αποσπάσματα από τον πολυσήμαντο «Δωδεκάλογο του Γύφτου» που ερμηνεύει ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος.



“Για τα Ελληνόπουλα”, “Πατινάδα”, “Ανατολική Ζωγραφιά”, “Νυχτιάτικο”, “Πέντε Πρελούδια για πιάνο”, “Μπαλάντα αρ.2.” είναι τα έργα του Καλομοίρη που ερμηνεύει η Τίνα Μαλικούτη στο πιάνο. Με αυτή την ζεύξη της μουσικής και του λόγου, αποκαλύπτεται από πού πηγάζει η θεϊκή μουσική και η τεράστια εκπαιδευτική προσφορά του Μανώλη Καλομοίρη, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος εξήντα χρόνια.

Η αυτοβιογραφική αφήγηση του Μανώλη Καλομοίρη εμπλουτίζεται και με προβολή οπτικού υλικού, το οποίο έχουν επιμεληθεί η Τίνα Μαλικούτη και η Μυρτώ Οικονομίδου.

Με αφορμή την επέτειο μνήμης των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, θυμόμαστε και τιμούμε δύο δημιουργούς που άνοιξαν «την Καρδιά και το Νου» της Νέο-Ελληνικής Ψυχής, πετώντας με τα μεγάλα φτερά της Τέχνης σε δυσθεώρητα καλλιτεχνικά ύψη και σε πολυτάραχους καιρούς έγιναν οι Αθάνατοι και Ωραίοι του γένους τους.



Μανώλης Καλομοίρης – Κωστής Παλαμάς

Οι δύο δημιουργοί συνδέονται εκτός από φιλία και με τις κοινές θεωρήσεις και τους προβληματισμούς τους για τις προοπτικές της νεοελληνικής τέχνης. Έχοντας ανδρωθεί στην εποχή των μεγάλων συμβολισμών, των αισθητικών αναζητήσεων για την ελληνικότητα και της ανάγκης για την εδραίωση μιας ισχυρής εθνικής συνείδησης, ασπάζονται την αντίληψη για την καλλιτεχνική συνέχεια του παρελθόντος με το παρόν και συστρατεύονται καλλιτεχνικά προς την κατεύθυνση του συγκερασμού των τότε νεωτερικών δυτικών προτύπων με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Η σταθερή αξία τους είναι ο Δημοτικισμός, ο οποίος διαδραμάτισε δομικό ρόλο για την αρραγή σχέση τους -μια σχέση «Της Καρδιάς και του Νου».



«Της Καρδιάς και του Νου» Μουσικοθεατρικό Αναλόγιο

Επί σκηνής:

ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ
ΤΙΝΑ ΜΑΛΙΚΟΥΤΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

Συντελεστές

Επεξεργασία κειμένων – σκηνική επιμέλεια: Νένα Βενετσάνου
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου - κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Επιμέλεια οπτικού υλικού: Τίνα Μαλικούτη, Μυρτώ Οικονομίδου
Φωτογραφίες: Κωστής Λέπουρης
Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ αμκε

Άδεια χρήσης έργων και οπτικοακουστικού υλικού: Χαρά Καλομοίρη
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη: Μυρτώ Οικονομίδου
Ίδρυμα Παλαμά: Σοφία Μούστου
Άδεια χρήσης της αυτοβιογραφίας: Εκδόσεις Νεφέλη

Διάρκεια: 70 λεπτά

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ημερομηνίες:

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 στις 21:15
Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 στις 21:15

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Θρεψιάδου 1, Πλ. Κεραμοπούλου, 32200, Θήβα https://www.mthv.gr

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.