Το 2009 ο Τζέιμς Κάμερον με το πρωτοποριακό για την εποχή «Avatar» κατάφερε να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο, αφού η συνολική αξία των εισιτηρίων που κόπηκαν για την ταινία άγγιξε τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι και σήμερα το «Avatar» αποτελεί την πιο κερδοφόρα ταινία που έχει γυριστεί ποτέ, ξεπερνώντας τους «Avengers: Endgame» και τον «Τιτανικό». Έπειτα από μια τόσο μεγάλη επιτυχία, η συνέχεια ήταν σχεδόν δεδομένη. Γιατί, όμως, χρειάστηκε να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια για να δούμε το σίκουελ του «Avatar»;

Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται να κυκλοφορήσει το «Avatar: The Way of Water». Η ανακοίνωση της τελικής ημερομηνίας, όμως, διένυσε έναν περιπετειώδη δρόμο για αρκετά χρόνια. Αναποδιές, αναβολές και καθυστερήσεις παρέτειναν ξανά και ξανά την αναμονή των θαυμαστών του «Pandora».

Τι πραγματικά συνέβη; Γιατί χρειάστηκε να περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να φτάσει στις οθόνες μας το «Avatar 2»;

avatar
Το Avatar: The Way of Water διαδραματίζεται πάνω από 10 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας και διηγείται την ιστορία της οικογένειας των Sully.

Γιατί χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για το «Avatar 2»;

Το 2010, μόλις έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του «Avatar», ο Τζέιμς Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δύο ακόμα ταινίες που θα αποτελέσουν συνέχεια της ιστορίας του φανταστικού κόσμου που δημιούργησε. Βάσει της πρώτης ανακοίνωσης, τα σίκουελ θα κυκλοφορούσαν το 2014 και το 2015, δηλαδή τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά, γεγονός που μαρτυρά τον χρόνο που απαιτείται να αφιερωθεί για να πραγματοποιηθεί μια τόσο απαιτητική παραγωγή. Οι δυσκολίες στην παραγωγή αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση, το 2012, ο παραγωγός της ταινίας, Jon Landau, ανέβαλε την κυκλοφορία λόγω «προβλημάτων στην παραγωγή».

avatar__2_
Το «Avatar: The Way of Water» θα έχει διάρκεια περίπου τρεις ώρες και 10 λεπτά.

Οι συνεχείς αναβολές – Από το 2013 έως το 2018

Το 2013 ο Τζέιμς Κάμερον αγόρασε γη στη Νέα Ζηλανδία με σκοπό να γυριστούν εκεί τα σίκουελ του «Avatar». Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εξέφρασε την υπερηφάνειά της, επιβεβαιώνοντας το γεγονός. Η αγορά που πραγματοποίησε ο  δημιουργός της ταινίας μαρτυρά ότι οι διαδικασίες δημιουργίας βρίσκονταν σε εξέλιξη, τουλάχιστον από το 2013, ενώ η αμερικανική εταιρεία παραγωγής Fox ανακοίνωσε την ίδια περίοδο ότι το σενάριο βρισκόταν σε διαδικασία συγγραφής. Οι αναβολές συνεχίστηκαν, με τον Κάμερον να οδηγεί την πολυαναμενόμενη επιστροφή του Pandora το 2017.

Μετά την τελευταία αναβολή του, ο σεναριογράφος της ταινίας μίλησε για την πολυπλοκότητα με την οποία ερχόταν αντιμέτωπος κατά τη διάρκεια δημιουργίας, ενώ επισήμανε και το γεγονός ότι έγραφε ταυτόχρονα τρία σίκουελ, για να είναι όλοι στην ομάδα παραγωγής σε εγρήγορση.

Τον Απρίλιο του 2016, σχεδόν έναν χρόνο πριν από την έως τότε καθορισμένη κυκλοφορία του Avatar 2, ανακοινώθηκε μια ακόμα αναβολή για έναν χρόνο, ενώ στα τρία σίκουελ προστέθηκε ένα ακόμα. Οι ταινίες αναμενόταν να κυκλοφορήσουν το 2018, το 2020, το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. Ωστόσο, ο Κάμερον για άλλη μια φορά ανέβαλε την πρεμιέρα.

Η Fox, τον Μάρτιο του 2019, εξαγοράστηκε από την Disney με αποτέλεσμα να προστεθεί άλλο ένα εμπόδιο και οι ημερομηνίες να μετατεθούν για ακόμα μια φορά.

avatar__3_
Ο προϋπολογισμός των ταινιών της σειράς επιστημονικής φαντασίας του Τζέιμς Κάμερον φτάνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Πώς επηρέασαν ο Κάμερον και η τελειομανία του

Ο Κάμερον είναι γνωστός για την τελειομανία του και δεν θα επέτρεπε να κυκλοφορήσει έργο του χωρίς να το θεωρεί άρτιο. Το χαρακτηριστικό αυτό τον κάνει να εργάζεται εντατικά και να προσέχει την παραμικρή λεπτομέρεια. Έχοντας να διαχειριστεί τρεις ή και τέσσερις ομάδες (μία για κάθε σίκουελ), ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται δίπλα σε όλες τις ομάδες και να διασφαλίζει σε κάθε στιγμή ότι όλα κυλούν βάσει του οράματός του.

Συνεργάτες του Κάμερον έχουν αναφερθεί στην τελειομανία του επαινώντας την, όπως οι ηθοποιοί Μπιλ Πάξτον και Σιγκούρνι Γουίβερ. Και άλλοι αναφέρθηκαν σε αυτόν κατηγορώντας τον, όπως ο συγγραφέας Όρσον Σκοτ Καρντ, ο οποίος είχε πει ότι η συνεργασία ήταν «κόλαση πάνω σε ρόδες. Ήταν ευγενικός σ' εμένα, επειδή με έπαιρνε να σηκωθώ να φύγω. Αλλά έκανε όλους τους άλλους γύρω του δυστυχισμένους».

Διαδικτυακοί φίλοι του κινηματογράφου σχολιάζουν μεταξύ άλλων ότι «ο Τζέιμς Κάμερον είναι ένας εκκεντρικός τελειομανής, τον οποίο τα στούντιο ανέχονται επειδή είναι ο δημιουργός δύο ταινιών που βρίσκονται στην τριάδα των ταινιών με τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία, του Τιτανικού και του Avatar».

Άλλος χρήστης του διαδικτύου σχολιάζει για τον Κάμερον: «Ο Τζέιμς Κάμερον προανήγγειλε ένα έργο το 1996. Περιορίστηκε από την τεχνολογία της εποχής εκείνης. Τελικά, το ολοκλήρωσε και το κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2009. Το έργο δεν είναι άλλο από το AVATAR. Του πήρε 13 χρόνια για να κάνει το σενάριό του ταινία. Το Avatar 2 φαίνεται λοιπόν να παίρνει πολύ χρόνο τώρα; Είναι ένα άτομο που κάνει πολλή έρευνα και είναι γνωστός τελειομανής. Έχουμε παρακολουθήσει τις ταινίες του. Η προπαραγωγική δουλειά που αναλαμβάνει για τα έργα του κόβει την ανάσα».

james-cameron
Ο Τζέιμς Κάμερον έχει κερδίσει τρία Όσκαρ για την ταινία Τιτανικός. Ο Τιτανικός και το Avatar αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών με εισπράξεις 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Ο COVID-19 επιβράδυνε τις κινηματογραφικές παραγωγές

Με την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 το 2020, η κινηματογραφική βιομηχανία επιβραδύνθηκε σημαντικά. Οι ταινίες που είχαν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς αναβλήθηκαν μέχρι το 2022 και το «Avatar: The Way of Water» δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η υγειονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος παραγωγής τεσσεράμισι μηνών και να καθυστερήσει η ημερομηνία κυκλοφορίας κατά ένα ακόμα έτος.

Το γεγονός ότι ο Κάμερον γύριζε ταυτόχρονα τρεις ταινίες, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τελειότητας που επιθυμεί πάντα να αγγίζει, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του «Avatar 2» διαδραματίζεται υποβρυχίως αλλά και η πανδημία COVID-19 συνοψίζουν τους λόγους για τους οποίους το «Avatar 2» χρειάστηκε 13 χρόνια για να μας ταξιδέψει και πάλι σ' έναν φανταστικό βιότοπο.

Το «Avatar: The Way of Water» θα κυκλοφορήσει στις 16 Δεκεμβρίου 2022, ενώ τα υπόλοιπα σίκουελ θα κυκλοφορήσουν στις 20 Δεκεμβρίου 2024, 18 Δεκεμβρίου 2026 και 22 Δεκεμβρίου 2028 αντίστοιχα.

Δείτε το επίσημο trailer του «Άβαταρ 2»