Έξι νέες ταινίες με διάσημους πρωταγωνιστές, βραβευμένους με Oscar ηθοποιούς και σκηνοθέτες και πολυαγαπημένους ήρωες κάνουν πρεμιέρα απόψε στις αίθουσες.

«Χτύπος στην καλύβα» («Knock at the Cabin»)

Σε ένα απομονωμένο μέρος τέσσερις οπλισμένοι άγνωστοι πιάνουν ομήρους ένα κοριτσάκι και τους γονείς του και τους ζητούν να επιλέξουν κάτι αδιανόητο για να αποτρέψουν το τέλος του κόσμου. Ο εμπνευσμένος Ινδοαμερικανός δημιουργός της «Έκτης αίσθησης», Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, σκηνοθετεί ένα αγωνιώδες θρίλερ με κεντρικό άξονα το ερώτημα «τι θα έκανες αν έπρεπε να σώσεις την οικογένειά σου ή την ανθρωπότητα και μπορούσες να επιλέξεις μόνο το ένα;». Η ταινία είναι βασισμένη στο bestseller «The cabin at the end of the world», του Πολ Τρέμπλεϊ.

Πρωταγωνιστούν οι Ντέιβ Μπαουτίστα, Μπεν Όλντριτζ, Τζόναθαν Γκροφ, Νίκι Αμούκα-Μπερντ , Άμπι Κουίν και Ρούπερτ Γκριντ.

Στην εκτέλεση παραγωγής και ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος της Faliro House.

asterix
«Αστερίξ και Οβελίξ: Στον δρόμο για την Κίνα» («Astérix & Obélix: L’ Empire du Milieu»)

Η αυτοκράτειρα της Κίνας αιχμαλωτίζεται από έναν προδότη πρίγκιπα που κάνει πραξικόπημα. Η μοναχοκόρη της, ο πιστός σωματοφύλακάς της και ένας έμπορος φτάνουν στο γαλατικό χωριό για βοήθεια και οι Αστερίξ και Οβελίξ φυσικά… σπεύδουν, ενώ ο Καίσαρας καιροφυλακτεί! Το πολυαγαπημένο θεόμουρλο δίδυμο επιστρέφει με νέα ξεκαρδιστική περιπέτεια, σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, που για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε τέσσερα χρόνια. Το all star cast με τους Γκιγιόμ Κανέ -που σκηνοθετεί επίσης την ταινία-, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Κασέλ, Ζιλ Λελούς έχει μαζί του και τον θρύλο των γηπέδων Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς!

«Η αυτοκρατορία του φωτός» («Empire οf Light»)

Στις αρχές των 80s, σε μια παραθαλάσσια πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, η Χίλαρι, υπάλληλος ενός παλιού σινεμά, που ταλαιπωρείται από
olivia2
ψυχολογικά προβλήματα, γνωρίζεται με τον νεαρό Στέφεν, ο οποίος πιάνει δουλειά εκεί. Η ανάγκη τους για ανθρώπινη επαφή γεννά μια τρυφερή σχέση, που περνάει μέσα από την κοινή τους αγάπη για το σινεμά και τη μουσική. Ο βραβευμένος με Oscar Σαμ Μέντες του «American Beauty» δίνει ακόμη ένα δείγμα του ταλέντου του, σε μια ταινία γεμάτη υπέροχα τραγούδια και νοσταλγία, η οποία εξετάζει τη δύναμη των σχέσεων που μπορούν να δημιουργήσουν «οικογένειες», ακόμη κι αν δεν υπάρχουν δεσμοί αίματος. Στην υποψήφια για Oscar φωτογραφίας (Ρότζερ Ντίκινς) ταινία πρωταγωνιστούν οι επίσης βραβευμένοι με το χρυσό αγαλματάκι Ολίβια Κόλμαν και Κόλιν Φερθ, καθώς και οι Μάικλ Ουόρντ, Τομ Μπρουκ, Τόμπι Τζόουνς και άλλοι.

«Μέρες ξηρασίας» («Kurak Günler», «Burning Days»)

Ένας νεαρός εισαγγελέας σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τουρκίας έρχεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Τα πολιτικά σκάνδαλα, η διαχείριση της ύδρευσης σε μια περιοχή που πάσχει από λειψυδρία, αλλά κι ένας βιασμός στον οποίο είναι αυτόπτης μάρτυρας, κάνουν τη διαμονή του εκεί «ασφυκτική». Ο σκηνοθέτης Εμίν Αλπέρ καταγράφει τη διαφθορά της επαρχιακής πατριαρχικής Τουρκίας σε ένα πολυβραβευμένο πολιτικό θρίλερ, το οποίο είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες και ελληνική στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστούν οι Selahatti̇n Paşali, Eki̇n Koç, Erol Babaoğlu, Erdem Şenocak και άλλοι.

«Καθαρτήριο»

Επτά ιστορίες ακραίας αγάπης στη σύγχρονη Ελλάδα: ένας μοναχός ηγείται μιας πομπής. Ένα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο κολεγιόπαιδα γίνονται δράστες βίαιων περιστατικών. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του. Μια γυναίκα εκφράζει τον θυμό της σε έναν δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απαγάγει τον καλύτερό του φίλο.
purgatory
 

Κλείνοντας την τριλογία της κρίσης που ξεκίνησε με τις «Γραμμές» και την «Εξορία», ο Βασίλης Μαζωμένος δίνει το «Καθαρτήριο», ένα σουρεαλιστικό δράμα με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, όπου «όλοι οι ήρωες των ιστοριών αναζητούν, σαν ένα καταφύγιο, την αγάπη», όπως λέει ο ίδιος. Η ταινία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας του φετινού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και άλλα βραβεία και υποψηφιότητες σε διεθνή φεστιβάλ. Παίζουν οι Μαρία Ζορμπά, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιάννης Κοκιασμένος, Κώστας Μπάρας, Νεφέλη Κουρή, Βαγγέλης Ψωμάς, Ανδρέας Νάτσιος, Αγγελική Καρυστινού, Adrian Frieling, Μαρία Καρακίτσου, Χρήστος Ζαχάρωφ, Δημήτρης Φουρλής, Natalie Pawloff και άλλοι.

«Δύο φίλοι και ένας ασβούλης»

Ο Τούτσον, ο Λούντιγουντ και ο Ασβός περνάνε όμορφα στο τούνελ τους, μέχρι τη στιγμή που μια υπάλληλος του τρένου αποφασίζει να τους διώξει. Ο αγαπημένος παππούς και θρυλικός πειρατής Καπετάν Τούτσον μπορεί να τους σώσει, αρκεί να μπορέσουν να τον βρουν ταξιδεύοντας σε απίθανα μέρη. Όμως τελικά ανακαλύπτουν ότι η βοήθεια βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ' ό,τι νόμιζαν…

Ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Νορβηγία, γεμάτη χιούμορ και όμορφα τραγούδια, από τους σκηνοθέτες Ρουν Σπάανς και Γκάνχιλντ Ένγκερ.

Στην ελληνική μεταγλώττιση οι Άγγελος Λιάγκος, Αποστόλης Ψυχράμης, Λητώ Αμπατζή, Φώτης Πετρίδης και άλλοι.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή