Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταύρος Νικολαΐδης, ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να βοηθήσει στον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας στις φετινές εκλογές, πήρε τη μεγάλη απόφαση να θέσει υποψηφιότητα στον Β3 Νότιο Τομέα της Αθήνας, στον οποίο ανήκει και ο Βύρωνας, όπου ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο Σταύρος Νικολαϊδης, στα 52 του χρόνια σήμερα και έχοντας στο ενεργητικό του μεγάλες τηλεοπτικές και θεατρικές επιτυχίες, δεν επιθυμεί να αλλάξει καριέρα, καθώς όπως ο ίδιος λέει, αν εκλεγεί βουλευτής, δεν θα αφήσει τη δουλειά του. Στόχος της υποψηφιότητάς του είναι να μπορέσει να ασχοληθεί εκ των έσω με όλα όσα απασχολούν τον κλάδο των ηθοποιών σήμερα.
xardalias

Για πολλούς η υποψηφιότητά του ήταν έκπληξη, αλλά όχι για τους πολίτες του Βύρωνα. Στην κάθοδο του με τη Νέα Δημοκρατία, κομβικό ρόλο έχει παίξει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ο Σταύρος Νικολαΐδης υπήρξε υποψήφιος μαζί του για το Δήμο του Βύρωνα το 2012. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, που τον γνωρίζει 20 χρόνια και διατηρούν προσωπική φιλία επί σειρά ετών, ήταν εκείνος που τον πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε ο γνωστός ηθοποιός είναι γέννημα – θρέμμα του Βύρωνα και στο παρελθόν είχε δραστηριοποιηθεί και επιχειρηματικά διατηρώντας επί μια 15ετία κατάστημα οπτικών σε κεντρικό δρόμο του Βύρωνα, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται.

331557499_522838263292537_5372817427075104370_n

Σήμερα μιλώντας στα parapolitika.gr και τη Μαριάνθη Κουνιά ο Σταύρος Νικολαϊδης δίνει ο ίδιος το στίγμα της υποψηφιότητάς του.

Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την πολιτική;


Θέλω πολύ να το κάνω, αν και είναι λίγο τολμηρό γιατί η πολιτική είναι ένα πεδίο που δεν το ξέρω. Αλλά είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσουν οι προκλήσεις. Και όταν ήρθε η πρόταση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, το θεώρησα πολύ τιμητικό. Δεν μπορούσα να αρνηθώ.

Πως προέκυψε η υποψηφιότητά σου;


Είχα ασχοληθεί ξανά με την πολιτική παλιά, αλλά σε τοπικό επίπεδο, όταν ήμουν υποψήφιος στο Δήμο Βύρωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά το 2012. Στη συνέχεια πρόσφερα και τις υπηρεσίες μου και στο Δ.Σ του Φεστιβάλ Βράχων. Τώρα ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά η πρόταση ήταν πολύ τιμητική. Θεώρησα ότι δεν έχω δικαίωμα να αρνηθώ όταν σου ζητάει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να βοηθήσεις στον αγώνα των εκλογών. Αλλά θεώρησα σωστό να εμπλακώ με την πολιτική και χρονικά τώρα που η κατάσταση με τους ηθοποιούς είναι αρκετά δύσκολη.

stayros2

Σε φοβίζει το γεγονός ότι ως καλλιτέχνης χρωματίζεσαι με την πολιτική;


Όχι, γιατί υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που το έχουν κάνει αυτό, όπως ο Μάριος Αθανασίου, ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Πάνος Ορκόπολος, η Ελένη Γερασιμίδου κ.α. Όλοι κάπου ανήκουμε. Και για αυτό το λόγο πιστεύω πως η υποψηφιότητά μου με τη Ν.Δ έχει κάποιο συμβολισμό. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε πάντα όλοι απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κάποιοι θεωρούν ότι πολεμάει τον Πολιτισμό. Εγώ θέλω να είμαι ένας άνθρωπος του συναφιού των καλλιτεχνών που να παλέψω από μέσα για όλα αυτά που παλεύουν από έξω οι υπόλοιποι καλλιτέχνες.

Για να κλείσει η υποψηφιότητά σου, συναντήθηκες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ναι βέβαια κάναμε μια μικρή, ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή τον Φεβρουάριο και τα είπαμε. Όταν τον γνώρισα είδα έναν άνθρωπο που ξέρει τι θέλει και που πατάει. Ήταν πολύ φιλικός και προσιτός μαζί μου και είχε πολύ χιούμορ. Με έχει δει παλιότερα και στο θέατρο. Ο Μητσοτάκης έχει φοβερές ηγετικές ικανότητες. Ότι προφίλ προσπαθούν να του περάσουν από την απέναντι πλευρά, είναι αλήθεια ότι ο Μητσοτάκης αυτήν την τετραετία έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις στην πλάτη του με πολιτικό και προσωπικό κόστος. Και για να αλλάξουν κάποια πράγματα που ταλανίζουν τη χώρα πολλά χρόνια, πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις πολύ σημαντικές.

Τι συζητήσατε;


Είπαμε κάποια πράγματα για τους στόχους της υποψηφιότητάς μου και του απάντησα ότι με ενδιαφέρει η πρότασή του και ότι θα το σκεφτώ. Τα υπόλοιπα έγιναν τηλεφωνικά με τον στενό συνεργάτη του τον Θανάζη Νέζη.
gios

Με τι θέλεις να ασχοληθείς αν βγεις βουλευτής;


Είναι δεδομένο ότι θα ασχοληθώ με τον Πολιτισμό αλλά και με τα σημαντικά κοινωνικά θέματα, όπως οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και κυρίως με την κακοποίηση αδύναμων ανθρώπων. Μακάρι να μπορέσω να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι ώστε να λυθούν χρόνια προβλήματα στην εκπαίδευση των ηθοποιών. Και από την άλλη θέλω να ασχοληθώ και με θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς μας. Με αγγίζουν πολύ τα προβλήματα κακοποίησης γυναικών, παιδιών και ζώων. Είναι καλό μέσα στη βουλή να υπάρχουν άνθρωποι από όλους τους τομείς. Και όχι η Βουλή να γεμίζει μόνο από δικηγόρους και δημοσιογράφους. Όπως δεν μπορώ να ασχοληθώ εγώ με την οικονομία, έτσι και ένας οικονομολόγος δεν μπορεί να ασχοληθεί με τον πολιτισμό. Ο καθένας στον τομέα του. Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες τον περασμένο Φεβρουάριο, βοήθησα πολύ. Μαζί με μια συνάδελφο ηθοποιό, πολύ φίλη μου και μέλος του Δ.Σ του ΣΕΗ, παρακινήσαμε τους καλλιτέχνες να κάνουμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια μιλήσαμε με το γραφείο του Πρωθυπουργού, στο οποίο στείλαμε επίσημα το αίτημά μας και μετά από 2-3 μέρες έκλεισε η συνάντηση.

Στις κινητοποιήσεις με τα κλειστά θέατρα, υπήρχαν φωνές φιλοκυβερνητικές που έλεγαν ότι δεν είναι σωστό να κλείνουν τα θέατρα;


Υπήρχαν, αλλά δεν τις χαρακτηρίζω φιλοκυβερνητικές. Απλά ήταν φωνές πιο νηφάλιες, που έλεγαν ότι δεν είναι ανάγκη να είμαστε συνέχεια στα κάγκελα. Δυσανασχέτησαν και οι θεατρικοί επιχειρηματίες που πέρασαν κι αυτοί δύο πολύ δύσκολα χρόνια την περίοδο του κορονοϊού. Και μην ξεχνάμε ότι αυτό το Π.Δ αφορά 205 ειδικότητες και μόνο μία ήταν στους δρόμους. Και βέβαια πρέπει να βλέπουμε και τα θετικά. Τώρα δόθηκε η διαπερατότητα, δηλαδή οι τελειόφοιτοι μιας Δραματικής Σχολής μπορούν να δώσουν κατατακτήριες και να εισαχθούν στο 3ο εξάμηνο μιας πανεπιστημιακής σχολής. Και δόθηκε και η μισθολογική εξίσωση σε καλλιτεχνικές θέσεις στο δημόσιο. Και βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε και έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση Πανεπιστημίου Τεχνών.

Το επίπεδο των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών πραγματικά συνάδει με ανθρώπους του πολιτισμού. Με θύμωσε πάρα πολύ η εικόνα των ΜΑΤ έξω από το Εθνικό Θέατρο. Πίστεψε ποτέ κάποιος ότι οι ηθοποιοί θα έκαναν ντου και θα έκαναν κακό στο κτήριο του Εθνικού θεάτρου, το οποίο ήδη τελούσε υπό κατάληψη; Αυτές είναι πρόχειρες αποφάσεις, που δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους να λένε ότι η Κυβέρνηση εχθρεύεται τους καλλιτέχνες.

Ποιοι περιοχές ανήκουν στον Β3 Νότιο Τομέα που θα είσαι υποψήφιος;


Ο Νότιος Τομέας Αθηνών περιλαμβάνει τις περιοχές Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισιαριανή, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ταύρος, Παλαιό Φάληρο, Ηλιούπολη, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Άλιμο, Γλυφάδα και Αγιο Δημήτριο. Εγώ είμαι γέννημα – θρέμμα Βυρωνιώτης.

Η προεκλογική σου εκστρατεία πώς γίνεται;


Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να ανοίξω γραφείο ή να κάνω μεγάλες συγκεντρώσεις. Επικοινωνώ την υποψηφιότητά μου μέσα από την τηλεόραση και με την προσωπική επαφή με τον κόσμο κάτω στις πλατείες και σε διάφορες εκδηλώσεις. Θα ήθελα να ξέρει ο κόσμος ότι δεν είμαι από καμία πλούσια οικογένεια, ούτε προέρχομαι από κάποιον κομματικό σωλήνα. Είμαι ένας αυτοδημιούργητος καλλιτέχνης που πολεμάει χρόνια για το μεροκάματο και κοιτάει το καλό της οικογένειάς του. Νιώθω απόλυτα τη δύσκολη καθημερινότητα και τα προβλήματα του μέσου Έλληνα γιατί είμαι κι εγώ ένας από αυτούς. Μένω στο ενοίκιο, παίρνω και εγώ το επίδομα θέρμανσης γιατί το έχω ανάγκη και εννοείται ότι κάνω κι εγώ στο σπίτι μου οικονομία στο ρεύμα.

Ο Νίκος ο Χαρδαλιάς που είναι ο πολιτικός σου "πατέρας" θα σε βοηθήσει;


Ναι μου υποσχέθηκε πως θα είναι δίπλα μου και τον ευχαριστώ για τη στήριξή του.

stayros1

Αν βγεις βουλευτής θα σταματήσεις τη δουλειά σου στο θέατρο;


Όχι δεν θα σταματήσω τη δουλειά μου, θα συνεχίσω να είμαι ηθοποιός. Ίσως να κάνω μια μικρή παύση. Και ήδη ετοιμάζω μια παραγωγή για το Καλοκαίρι με την οποία θα πάω περιοδεία για 15-20 παραστάσεις. Ένα έργο με δική μου σκηνοθεσία και παραγωγή, με τέσσερις ηθοποιούς.

Πώς είναι σήμερα το κλίμα στους ηθοποιούς μετά τον κορονοϊό και το Μe too;


Περάσαμε δύσκολη εποχή. Ήταν μεγάλο πλήγμα να είναι κλειστά τα θέατρα σχεδόν δύο χρόνια. Αλλά ήταν ένα πρόβλημα παγκόσμιο. Όλοι ταλαιπωρηθήκαμε. Δυσκολευτήκαμε, αλλά τα καταφέραμε. Βγήκαμε όρθιοι από αυτό. Πρέπει όμως τώρα αυτή τη δύσκολη περίοδο να την αφήσουμε πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά με αισιοδοξία.


Είσαι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο να δεχτείς χτυπήματα κάτω από τη μέση, κάτι που συμβαίνει συχνά σε προεκλογικές περιόδους;


Είμαι απολύτως καθαρός και δεν μπορούν να πουν τίποτα για μένα. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση κυρίως νέων ανθρώπων μέσα από τα social media που έχουν μεγάλο φανατισμό και συντηρούν ένα κλίμα φιλοπολεμικό. Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα μου, ένα μικρό μερίδιο ανθρώπων μπήκε στο facebook σε παλιές φωτογραφίες μου και έκανε υβριστικά σχόλια. Πόσο εμμονικοί μπορεί να είναι κάποιοι; Και πόσο άδεια μπορεί να είναι η ζωή τους για να μπαίνουν σε μια οικογενειακή φωτογραφία με το παιδί μου και να γράφουν αισχρόλογα; Και υποτίθεται ότι αυτοί οι τύποι προέρχονται από κάποια κόμματα που μάχονται για την ελευθερία της σκέψης. Αυτό είναι ένα διαδικτυακό μπούλινγκ. Αλλά προσπαθώ να τα ξεπερνάω. Αυτό με κάνει να πεισμώνω περισσότερο για να υποστηρίξω αυτό που πιστεύω. Αλλά είμαι ένας ευαίσθητος άνθρωπος επειδή μικρός έχω υποστεί και μπούλινγκ και σεξουαλική παρενόχληση. Και με στεναχωρούν λίγο αυτές οι επιθέσεις. Γενικά τα social media έχουν κάνει αυτό το κακό στους καλλιτέχνες. Στην αρχή νομίζαμε ότι χρησιμοποιώντας τα, προωθούμε την δουλειά μας, αλλά δεν είναι έτσι. Έχει χαθεί λίγο αυτή η απόσταση του κοινού από τους καλλιτέχνες, αυτός ο μύθος που είχε παλιά ο κόσμος να πάει στο θέατρο να δει τους αγαπημένους του ηθοποιούς και να ζητήσει αυτόγραφο. Έχει χαθεί αυτή μαγεία. Αλλά όσο και να αντιμετωπίζω αυτές τις επιθέσεις στα social, δεν τα κλείνω. Γιατί ποτέ δεν φώναξα τους παπαράτσι για προβολή, ούτε προκαλώ. Διατηρώ ένα χαμηλό προφίλ.

stavros_nikolaidis__1_

Ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης


Ο Σταύρος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στον Βύρωνα. Αποφοίτησε από την δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1994, έχοντας όμως ήδη κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά θεατρικά βήματα από το 1987, τελειώνοντας την Γ ́ Λυκείου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συμμετείχε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων "Φόβος και Πάθος", "Οι Αγνοημένοι" "Δίωξη Εγκλήματος" κ.ά. έχοντας μικρούς ρόλους. Τη σεζόν 1997-1998 συμμετείχε στο βασικό καστ της δραματικής σειράς "Έκπτωτος Άγγελος" που προβλήθηκε από τον ANT1.

de2cf565-186a-45d0-9332-9959ce680c10

Τις σεζόν 1998-2000 είχε ταυτόχρονη συμμετοχή στις σειρές "Απαγορευμένη Αγάπη" και "Εγκλήματα. Μέσω της συμμετοχής του σε αυτές έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ενώ μετά από αυτές ακολούθησαν κι άλλες δουλειές τα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα τη σεζόν 2000-2001 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά "Άνω Κάτω" ενώ τη σεζόν 2003-2004 είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σειρά "Με Θέα στο πέλαγος". Ακολουθεί "Η απλή μέθοδος των τριών" τη σεζόν 2004-2005 όπου έπαιξε μαζί με τους Σπύρο Παπαδόπουλο και την Κατερίνα Παπουτσάκη. Τη σεζόν 2008-2009 παίζει στις σειρές Λόλα και "Ιατρικό Απόρρητο".

EGKLIMATA

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εμφανίσεις ως guest στις σειρές "Το αμάρτημα της μητρός μου", "Μοντέρνα Οικογένεια", "Δικαίωση", "Μάλιστα, Σεφ!", "Η Επιστροφή" και «Έλα στη θέση μου».

Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο του το 2002 στη ταινία "Sun of the beach". Ακολουθεί η ταινία "Οι γενναίοι της Σαμοθράκης" την επόμενη χρονιά. Το 2010 πρωταγωνίστησε μαζί με τον Κώστα Αποστολάκη στην κωμωδία του Στράτου Μαρκίδη "I Love Karditsa". Ακολουθούν οι ταινίες "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα 4" (2011), "Λάρισα Εμπιστευτικό" (2012) και "Μαζί τα φάγαμε" (2018).

Ωστόσο έγινε ευρύτερα γνωστός από την σειρά «Εγκλήματα» του ΑΝΤ1, η οποία κατατάσσεται στις 5 δημοφιλέστερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Έκτοτε, εκτός από τις τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, δουλεύει ανελλιπώς στο θέατρο, έχοντας συνεργαστεί με τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές της χώρας, όπως Μ. Θεοδωράκης, Ν. Κούνδουρος, Μ. Ντενίση, Χ. Ρώμας, Γ. Βαλτινός, Γ. Μπέζος, Τ. Χαλκιάς, Αλ. Ρήγας, Σ. Φασουλής, Γ. Κακλέας, Κ. Τσιάνος, Θ. Τερζόπουλος κ.α.

lif-gamos-nikolaidis3

Το 2000 απέσπασε το βραβείο καλύτερου νέου ηθοποιού του περιοδικού OUT, ενώ το 2010 πήρε τιμητική διάκριση από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα για την προσφορά του στο πολιτισμό. Το 2013 βραβεύτηκε από το περιοδικό WISH ως ο καλύτερος Θεσσαλός ηθοποιός και το 2019 η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης του απένειμε το βραβείο της καλύτερης ερμηνείας σε κωμωδία για τον ρόλο του Ενομωτάρχη Καρακώστα στην παράσταση «Η Νεράιδα & το Παληκάρι».

7887_STAYROS_NIKOLAIDIS_29102019

Την περίοδο 2020-2022 πρωταγωνιστούσε στις σειρές « Έρωτας με διαφορά» (Star) και «Super Mammy» (ΑΝΤ1). 

Εκτός από ηθοποιός έχει κάνει σκηνοθεσία και παραγωγή θεατρικών παραστάσεων. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός γιου 6 ετών.