Η Αθηνά Μπερδέκα, μια ταλαντούχα ηθοποιός και εμπνευσμένη εμψυχώτρια θεατρικών ομάδων παιδιών σε σχολεία, παρουσιάζει το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Αυγούστου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας την παράσταση «Το παγάκι που δακρύζει» του εκπαιδευτικού προγράμματος του οργανισμού MeWe «Μικροί Ήρωες σε Κρίση», με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα παιδιά σκηνοθετούν την παράσταση που θέλουν, όπως τη θέλουν, έχοντας στα χέρια μια ιστορία συγκινητική, ποιητική, χαμογελαστή, στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, μια ηθοποιό, έναν μουσικό, ένα πιάνο, κρουστά και ηλιακά φώτα, απολύτως χωρίς κανένα καλώδιο και πρίζα, με σκοπό να δημιουργήσουν ελεύθερα τον δικό τους σκηνικό κόσμο και να τον παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους.

MEWE_photo

Η υπόθεση του έργου


Ένα θερμό, όπως όλα τώρα τα τελευταία, καλοκαίρι δυο αδέρφια σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας αρχίζουν να ακούνε και να βλέπουν. Ο Πέτρος παρασυρμένος από την αδερφή του Παυλίνα, που όντας στο φάσμα επικοινωνεί με όλο το φάσμα της φύσης, αποφασίζει να κάνει κάτι. Τα εναύσματα κι οι αφορμές πολλές για δυο μικρά παιδιά. Το μπαζωμένο ποτάμι, ένας μοναχικός πλάτανος, το τελευταίο του είδους του μικρό ζώο. Κι ένα παγάκι που λιώνει δακρύζοντας. Αλλά μερικές φορές γίνονται και θαύματα. Όσο -και αν- υπάρχει αγάπη.

Εξάλλου το «μειονέκτημα» που μπορεί να προσάπτει η κοινωνία σε έναν άνθρωπο και που αυτό μπορεί να είναι τελικά το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός παιδιού που θα σώσει τον κόσμο.



Η κ. Αθηνά Μπερδέκα μιλώντας στα parapolitika.gr μας δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την προετοιμασία αυτής της πολύ πρωτότυπης παράστασης.

thumbnail_FF_01352


Πώς εμπνευστήκατε αυτήν την παράσταση; Ποια τα βασικά της σημεία;


Το παγάκι που δακρύζει είναι ένα πρωτότυπο κείμενο που έγραψε ο ηθοποιός Στράτος Σωπύλης, που έχει γράψει και πολλά άλλα κείμενα για την ομάδα μας MeWe. Στην παράσταση έχουμε ένα κείμενο που μιλά για το περιβάλλον και την ανάγκη που υπάρχει να το προστατέψουμε μέσα από μία ιστορία που τα παιδιά εντοπίζουν το πρόβλημα και δίνουν και τη λύση. Σε αυτήν την παράσταση σκηνοθετούν τα παιδιά. Αυτή ήταν η δική μου έμπνευση. Να τους δώσω αυτόν τον ρόλο. Ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που φαίνεται ότι τελικά θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Τα βασικά σημεία της παράστασης ξεκινούν και τελειώνουν από τα ερωτήματα των παιδιών. Γιατί καταστρέφουμε το περιβάλλον; Γιατί βάζουν οι άνθρωποι φωτιές; Η κλωστή που ενώνει τα παιδιά που βοήθησαν στη δημιουργία της παράστασης και τα παιδιά που θα τη δουν είναι η αγάπη τους για το περιβάλλον και τον άνθρωπο και η αισιοδοξία τους ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

Κατά πόσο τα παιδιά αντιλαμβάνονται την κλιματική κρίση σήμερα;


Τα παιδιά που ακούν ότι και για φέτος το καλοκαίρι καίγονται στρέμματα σε όλη την Ελλάδα και πεθαίνουν ζώα αβοήθητα που δεν μπορούν να ξεφύγουν μπορούν άραγε να μην αντιλαμβάνονται την κρίση που υπάρχει; Δεν μπορούν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις, νιώθουν όμως ότι είμαστε σε λάθος δρόμο. Το λένε πια χωρίς δισταγμό.

Ευαισθητοποιούνται ώστε να αποκτήσουν έναν τρόπο ζωής με σεβασμό προς το περιβάλλον;


Τα παιδιά σέβονται το περιβάλλον. Έχουν μια πηγαία αγάπη προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δυστυχώς δεν ακούν τι τους λέμε, αλλά βλέπουν τι κάνουμε. Και είναι σαφές ότι οι ενήλικες λειτουργούμε σαν το χειρότερο παράδειγμα. Μακάρι να μη μας μιμηθούν και να συνεχίσουν να βλέπουν τα πάντα γύρω τους με περιέργεια και να αντιδρούν σε αυτά που νιώθουν ότι είναι κόντρα στη φύση.

Καθώς ασχολείστε με το θέατρο για παιδιά, τι έχετε μάθει από τα σημερινά παιδιά;


Προσπαθώ να μάθω από τον αυθορμητισμό τους και την αγάπη τους για την ομάδα. Στα σχολεία μας δεν παλεύουμε για να γίνουν τα παιδιά ομάδα και να αγαπήσουν την ελευθερία, τον σεβασμό για τον διπλανό τους και το περιβάλλον. Αντίθετα προάγονται ο ανταγωνισμός και ο ατομικισμός. Τα σημερινά παιδιά όμως αντιδρούν σε αυτό και σιγά σιγά θα το αρθρώσουν. Τα πιστεύω και τα θαυμάζω για αυτό.

thumbnail_FF_01388

Σε μια παράσταση, τι εντυπωσιάζει πιο πολύ τα παιδιά; 


Η ιστορία. Ο λόγος. Η γλώσσα. Όλα τα άλλα είναι στολίδια. Τα παιδιά αγαπούν το ωραίο, αλλά δεν θέλουν το ψέμα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»;


Είναι πολύ ωραίο που μέσα από αυτόν τον θεσμό ζωντανεύουν θέατρα, μουσεία και πολλοί χώροι σε όλη την Ελλάδα. Είναι και για τους καλλιτέχνες μία πρόκληση να δημιουργήσουν και να ταξιδέψουν το έργο τους σε σημεία σε όλη τη χώρα. Για τη MeWe, την ομάδα μας, ήταν μία ευκαιρία να γίνει μία ιδέα που είχαμε χρόνια πραγματικότητα και μία υπέροχη συγκυρία να συνομιλήσουμε με παιδιά, μεγάλους και μεγαλύτερους στη Λάρισα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος: Αθηνά Μπερδέκα
Κείμενο: Στράτος Σωπύλης
Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Σκηνικό-Κοστούμι: Χάρης Σουλιώτης

Επί σκηνής η ηθοποιός Αθηνά Μπερδέκα και ο μουσικός Δημήτρης Παπαλάμπρου

Παραστάσεις
5 Αυγούστου & 6 Αυγούστου 2023
Ώρα έναρξης 20:00
Διάρκεια παράστασης 50 λεπτά
Λάρισα – Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας