Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου γιορτάζει τα σαράντα χρόνια λειτουργίας της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης –του πρώτου παραρτήματός της εκτός Αθηνών–, εγκαινιάζοντας το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19.00, την επετειακή περιοδική έκθεση «Λάκωνες καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης», σε επιμέλεια της Μόνικας Διαμαντή, που διαρκέσει ένα χρόνο.

Συγκεντρώνοντας από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης συνολικά είκοσι ένα έργα που διατρέχουν μια χρονική έκταση επτά δεκαετιών, η έκθεση προβάλλει για πρώτη φορά έντεκα καλλιτέχνες –γυναίκες και άνδρες– που γεννήθηκαν ή κατάγονται από τη Λακωνία, αναψηλαφώντας την πολυποίκιλη εικαστική δημιουργία τους.

33c9c67d-f0b5-8d78-a598-6346908705f1

Ο επισκέπτης θα έχει έτσι την ευκαιρία να απολαύσει έργα των (κατ’ αλφαβητική σειρά) Αντωνάκου Στήβεν, Χρύσας (Βαρδέα), Δεκουλάκου Ηλία, Διπλαράκου Θάλειας, Λεκάκη Μιχάλη, Νικολινάκου Μιχάλη, Ρόρρη Γιώργου, Στάμου Θεόδωρου, Φαληρέα Βάσου, Χίου Θεόδωρου και Roubos Leon.

Η έκθεση «Λάκωνες καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» αποτελεί την κορύφωση των εορτασμών της Κουμανταρείου Πινακοθήκης για τα σαράντα χρόνια παρουσίας και προσφοράς της στην πόλη της Σπάρτης. Κατά τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιείται ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τη μόνιμη συλλογή της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης, όπου συνεχίζεται, μέχρι το τέλος του έτους, η πραγματοποίηση του επετειακού προγράμματος «Φίλοι και Γείτονες», με δωρεάν εξειδικευμένες ξεναγήσεις που απευθύνονται σε ενηλίκους.

Πληροφορίες
ΛΑΚΩΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης -
Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου

Εγκαίνια: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα: 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 23.09.2023 - 22.09.2024