Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο πολυσυλλεκτικό άλμπουμ του τραγουδοποιού, τραγουδιστή και συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη με τον τίτλο «Το μέσα μου φως», από την FM Records.

Θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ερμηνεύουν πολύ γνωστές φωνές του πενταγράμμου όπως: Γιώργος Νταλάρας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ηρώ Σαΐα, Πέννυ Μπαλτατζή, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο ίδιο ο δημιουργός, Δημήτρης Κάσσαρης.



01 Ιπτάμενο Χαλί - Ηρώ Σαϊα
02 Το μέσα μου Φως - Πέννυ Μπαλτατζή
03 Γυναίκα - Δημήτρης Κάσσαρης
04 Ίμβρος - Γιώργος Νταλάρας
05 Μαζί - Ρίτα Αντωνοπούλου
06Το Ταξίδι - Νίκος Ανδρουλάκης
07 Προσοχή Όνειρα - Νίκος Ανδρουλάκης
08 Νανούρισμα - Ρίτα Αντωνοπούλου

Ακούτε όλο το δίσκο στο YouTube και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες

Ο Δημήτρης Κάσσαρης για το νεο του άλμπουμ «Το μέσα μας φως»

Όπως γράφει ο ίδιος ο δημιουργός Δημήτρης Κάσσαρης για το νέο του δίσκο, αυτός είναι ένα «φως αλληλεγγύης, καλοσύνης, συντροφικότητας και ανθρωπιάς.

«Οκτώ τραγούδια μου σαν κεράκια που τα ανάβω ένα - ένα στη σωστή ώρα για να φωτίσουν "Το μέσα μας φως". Εκείνο το φως που μέσα "σε άγρια μαύρη εποχή" αν καταφέρεις να το διατηρείς αναμμένο, χαμογελάς στη ζωή με ευγνωμοσύνη».


Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τέσσερα από τα τραγούδια του δίσκου είναι σε στίχους του ίδιου του Δημήτρη Κάσσαρη ενώ τα υπόλοιπα είναι των Ηλία Μαστόρη, Εύης Τσιτιρίδου και Γιάννη Παπουτσάκη.


Ποιος είναι ο τραγουδοποιός Δημήτρης Κάσσαρης

Ο Δημήτρης Κάσσαρης κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Είναι τραγουδοποιός, τραγουδιστής και συγγραφέας. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής και κλασικό τραγούδι.

Ως τραγουδιστής συνεργάσθηκε με σπουδαίους συνθέτες σε συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό και εργάσθηκε ως βαρύτονος στην χορωδία της Εθνική Λυρικής Σκηνής και ως πρωταγωνιστής.

Ως συνθέτης έχει κυκλοφορήσει δίσκους και τραγούδια. Τελευταία του δισκογραφική δουλειά «Το μέσα μου φως» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2023 ψηφιακά από την FM Records.

Ως συγγραφέας έχουν εκδοθεί 8 βιβλία για παιδιά και μία ποιητική συλλογή, και αναμένεται το νέο του παιδικό και εικονογραφημένο βιβλίο με ένθετο cd.


Ο Δημήτρης Κάσσαρης μίλησε στα parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλος για την πρόσφατη δισκογραφική κυκλοφορία δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την δουλειά του.


Τι σε κάνει σε καιρούς δύσκολους να κυκλοφορείς ολοκληρωμένους δίσκους;

Έχω κυκλοφορήσει και μεμονωμένα τραγούδια εκτός από ολοκληρωμένους δίσκους. Ο νέος δίσκος μου ξεκίνησε να φτιάχνεται πριν από την πανδημία, όταν ακόμα δεν ξέραμε τι έρχεται, και ολοκληρώθηκε το φετινό καλοκαίρι. Ένα έργο με αρκετά τραγούδια μένει στο χρόνο, και θέλει τον χρόνο του για να ακουστεί. Άλλωστε, ύστερα κι από το κλείσιμο των δισκογραφικών εταιρειών και την υποβάθμιση του cd, αναπτύχθηκε η διαδικτυακή προώθηση και τα social media όπου μία δουλειά μπορεί να μαθευτεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα.




Ποια η σχέση σου με τον Γιώργο Νταλάρα, και πως τον προσέγγισες για να ερμηνεύσει τραγούδια σου;

Ήμουν τυχερός γιατί βρέθηκα την κατάλληλη στιγμή με τα κατάλληλα πρόσωπα και κυρίως με το κατάλληλο τραγούδι μου ώστε να δημιουργηθεί η συγκυρία να αρέσει στον Γιώργο Νταλάρα, τόσο, ώστε να το ερμηνεύσει αλλά και να το ενορχηστρώσει ο ίδιος. Έχουμε μια ζεστή σχέση με τον Γιώργο Νταλάρα και όποτε βρεθούμε με τιμά με την φιλία και την εκτίμησή του.



Από το βιογραφικό σου είδα πολλούς τίτλους, ερμηνευτής, συγγραφέας, τραγουδοποιός... Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλλιτέχνης στις μέρες μας;

Είτε είναι δύσκολο είτε εύκολο ο καλλιτέχνης δεν σταματάει παρά μόνο αν απογοητευθεί και αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο καλλιτέχνης ειδικά μέσα σε δύσκολες συνθήκες όπως η πανδημία εμπνέεται από τον πόνο αλλά και σε κάθε δύσκολη εποχή μέσα σε δύσκολες καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί αριστουργήματα τέχνης. Και επειδή παρεμπιπτόντως σε ποιητική μου συλλογή τον έχω περιγράψει το παραθέτω:

Με τη γραφή, με τη φωνή, την ομορφιά σμιλεύει
Τον έρωτα, την άβυσσο, τραγουδιστά αφηγείται
Το λίγο πούχει διάρκεια, ευαίσθητα ερμηνεύει
Από ψυχής πορεύεται κι επί σκηνής δονείται
Με το γιατί, με την αφή, τον κόσμο ψηλαφίζει
Βοούν μες στο τραγούδι του έρωτες κι ερωτήσεις
Τη γλώσσα και τη θάλασσα τα βράδια συλλαβίζει
Με όνειρα ανταμείβεται κι ωραίες ψευδαισθήσεις



Τελικά η τροφή του καλλιτέχνη είναι το χειροκρότημα ή πρέπει να κάνει και μια άλλη δουλειά για να ζήσει;

Σίγουρα αν περιμένει από το χειροκρότημα θα μένει νηστικός. Προσωπικά είχα πάντα μια σταθερή δουλειά και πορευόμουν παράλληλα με την τραγουδοποιεία και την συγγραφή. Το ευτύχημα ήταν ότι κάθε δουλειά είχε να κάνει με τη μουσική. Έκανα διαφημιστικά για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έχω διδάξει σε ωδεία και μουσικά σχολεία, συναυλίες σε όλο τον κόσμο ως τραγουδιστής σε συνεργασία με μεγάλους μας συνθέτες, ώσπου ύστερα από ακρόαση έγινα μόνιμο μέλος της χορωδίας της Εθνικής λυρικής σκηνής όπου και εργάσθηκα για πολλά χρόνια.



Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα; Ποια τα επόμενα σχέδιά σου;

Ύστερα από το πολυσυλλεκτικό μου άλμπουμ "Το μέσα μου φως", έρχεται προς τα Χριστούγεννα το νέο μου παιδικό βιβλίο, εικονογραφημένο και με ένθετο cd. Και επίσης δύο νέα τραγούδια μου που θα ερμηνεύουν δύο άλλοι δημοφιλείς και αγαπημένοι τραγουδιστές.



Συνήθως κλείνουμε τις συνεντεύξεις με ευχές. Ποιες είναι οι δικές σου;

Ένας καλύτερος κόσμος δίχως βία και πολέμους. Υγεία σε σώμα, πνεύμα, ψυχή, καθώς και εσωτερική γαλήνη για όλους τους ανθρώπους.