Η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το ζητούµενο της επανένωσής τους µε το µνηµείο άνοιξε ξανά, έπειτα από την πολύκροτη υπόθεση κλοπής χιλιάδων αντικειµένων -πέρυσι τον Αύγουστο- από το Βρετανικό Μουσείο. Μία υπόθεση η οποία όλα δείχνουν ότι έχει πολλά ακόµα επεισόδια. ∆ικαστήριο του Λονδίνου διέταξε προχθές έναν πρώην έφορο του Βρετανικού Μουσείου ο οποίος φέρεται ότι έκλεψε εκατοντάδες αρχαιότητες να παραδώσει στο ίδρυµα έναν κατάλογο µε όλα τα αντικείµενα που πιστεύεται ότι πήρε και να επιστρέψει όσα είναι ακόµη στην κατοχή του.

Βρετανικό Μουσείο: Πιστεύεται ότι περισσότερα από 1.800 αντικείµενα κλάπηκαν ή καταστράφηκαν  

Το µουσείο ανέφερε τον Αύγουστο ότι εκατοντάδες αντικείµενα της συλλογής του κλάπηκαν ή αγνοείται η τύχη τους, ένα γεγονός που υπογράµµιζε τις εσωτερικές οργανωτικές αστοχίες του και οδήγησε στην «έξοδο» τον διευθυντή του. Για την ακρίβεια, ο Πίτερ Χιγκς, ο έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής και ασκών χρέη επικεφαλής του τµήµατος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώµης, απολύθηκε όταν αποκαλύφθηκαν οι κλοπές. Σε βάρος του έχει ξεκινήσει αστυνοµική έρευνα, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πάντως, ο Χιγκς δεν εκπροσωπήθηκε στην προχθεσινή ακροαµατική διαδικασία στο Ανώτατο ∆ικαστήριο του Λονδίνου. Ήταν όµως παρόντες οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούν στο ποινικό µέρος της υπόθεσης, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Κατά τα άλλα, το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι στα κλεµµένα αντικείµενα περιλαµβάνονται χρυσά δακτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσµήµατα που χρονολογούνται από τη ρωµαϊκή και την αρχαιοελληνική περίοδο. Ο δικηγόρος του, ο Ντάνιελ Μπέρτζις, ανέφερε στα δικαστικά έγγραφα: «Μολονότι η πλήρης έκταση των κλοπών είναι άγνωστη, πιστεύεται επί του παρόντος ότι περισσότερα από 1.800 αντικείµενα κλάπηκαν ή καταστράφηκαν και πολλές εκατοντάδες από αυτά πουλήθηκαν ή τέθηκαν προς πώληση» από τον Χιγκς. Ο έφορος, σύµφωνα µε τον δικηγόρο, «προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του χρησιµοποιώντας, µεταξύ άλλων, ψεύτικα ονόµατα, πλαστογραφώντας έγγραφα και αρχεία που φυλάσσονται στα συστήµατα πληροφορικής του µουσείου». Η δικαστής Χέδερ Γουίλιαµς εξέδωσε εντολή διατάσσοντας τον Χιγκς να επιστρέψει τυχόν αντικείµενα που έχει ακόµη στην κατοχή του και να παράσχει πληροφορίες για το πού βρίσκονται εκείνα