Ο πρώτος άνθρωπος που ασχολήθηκε με τα μνημεία της Βεργίνας ήταν ο Γάλλος αρχαιολόγος Λέων Εζέ όταν το 1855 κι ενώ έκανε περιήγηση στη Μακεδονία, άρχισε να ανακαλύπτει διάσπαρτες αρχαιότητες. Λίγα χρόνια αργότερα έμελε να ανακαλύψει την αρχαία Βεργίνα που πιστεύεται πως είναι η θέση των Αιγών, δηλαδή η πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου.

andronikosm

Η ανακάλυψη του Μανόλη Ανδρόνικου

Ωστόσο η Βεργίνα, η μικρή κωμόπολη του νομού Ημαθίας έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον Μανόλη Ανδρόνικο, ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσα τους και ένα ταφικό μνημείο που, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ανδρόνικου, ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η αμφισβήτηση 

Ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητήθηκε από ορισμένους επιστήμονες, οι οποίοι, βασιζόμενοι σε μελέτες που έκαναν χρήση της άποψης ότι κάποια κατασκευαστικά στοιχεία των τάφων, οι ζωγραφικές παραστάσεις και ορισμένα κτερίσματα τους χρονολογούνται δύο δεκαετίες μετά τη δολοφονία και την ταφή του Φιλίππου Β΄ το 336 π.Χ., καθώς και σε μελέτες που χρησιμοποίησαν ανθρωπολογικά στοιχεία, υποστήριξαν ότι ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο Γ΄, γιο του Φιλίππου Β΄ και ετεροθαλή αδελφό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανόν η χρυσελεφάντινη πανοπλία που βρέθηκε στον τάφο να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.

mitsotakis-aiges2


Τα εγκαίνια του ανακτόρου στις Αιγές από τον Πρωθυπουργό

Σήμερα το θέμα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό ενώ μετά τα λαμπρά εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Ιανουάριο οι δυο πλευρές των επιστημόνων έχουν πάρει θέση μάχης, με τον καυγά να φουντώνει ύστερα από την ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβούλιου Μνημείων/ICOMOS το προηγούμενο διάστημα.

img_8383



Η κόντρα αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων

«Το δήθεν ανάκτορο της Βεργίνας, που κατά το Υπουργείο Πολιτισμού υπερτερεί του Παρθενώνα, προπαγανδίζει πάνω σε μυθεύματα, αβάσιμες ερμηνείες και κοπτοραπτική των δεδομένων, την υλοποίηση ενός δήθεν μεγαλειώδους αναστηλωτικού εγχειρήματος με εθνική σημασία, δεν κατορθώνει, όμως, να συγκαλύψει την πραγματικότητα αυτού του πανάκριβου και ημιτελούς έργου και του συνόλου των θεμελιωδών προβλημάτων του αφηγήματος της Βεργίνας», αναφέρει η ανακοίνωση του ICOMOS.

ο_ταφος_του_φιλιππου_β_στη_βεργινα


«Η δουλειά σε ένα τέτοιο μνημείο μπορεί να αλλάζει και να γυρίζει τα πάνω κάτω σε ότι ξέρουμε αρχαιολογικά. Και πρέπει να το παραδεχόμαστε όταν γίνεται. Όλα αυτά τα χρόνια ήρθαν στο φως πολύ διαφορετικά στοιχεία που απαντούν στις ανοησίες του ICOCMOS» δήλωσε την Τετάρτη στην διάλεξη που έκανε για το θέμα στο Μουσείο Ακρόπολης η Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, τέως Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και υπεύθυνη του έργου συντήρησης – αναστήλωσης του ανακτόρου των Αιγών για 17 συναπτά έτη.

«Το εν λόγω λιβελλογράφημα επιχειρεί να αποδομήσει το συστηματικό έργο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη, όπως δείχνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, αλλά και η αθρόα προσέλευση επισκεπτών στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 3 Μαρτίου προσήλθαν 5.500 επισκέπτες, αριθμός που φανερώνει την μοναδική δυναμική που αναπτύσσεται πλέον σε όλα τα επίπεδα» είχε δηλώσει η κ. Κοτταρίδη.

αθανασιος_νακασης


«Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει την αλήθεια. Αυτό το αφήγημα της Βεργίνας ότι δήθεν εκεί είναι οι Αιγές είναι μια παλιά ιστορία που έχει ξεκινήσει την εποχή που βρέθηκαν αυτοί οι τάφοι. Το γεγονός ότι ήταν ασύλητοι, πράγμα πολύ σημαντικό, οδήγησε τον Ανδρόνικο να υποθέσει χωρίς κανέναν στοιχείο ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου Β και κατά συνέπεια ότι εκεί είναι οι Αιγές. Αυτό αμφισβητήθηκε εξ’ αρχής από δεκάδες επιστήμονες μεταξύ των οποίων και εγώ. Κυρίως τις περισσότερες αποδείξεις έχει δώσει ο καθηγητής του ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης, αλλά και δεκάδες άλλοι επιστήμονες. Σχετικά με το λεγόμενο ανάκτορο, αυτό το κτήριο δεν υπήρχε την εποχή του Φιλίππου Β’, ούτε και του Αλεξάνδρου. Όλα αυτά είναι μυθεύματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα κτήριο με πολλά δωμάτια ανδρών για συμπόσια. Τίποτα άλλο. Κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό αλλά και τους ξένους, που έρχονται και βλέπουν πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ. Είχε γίνει ακριβώς το ίδιο (πριν δέκα χρόνια) και με την ανασκαφή της Αμφίπολης.Και είχαμε βγει εξαρχής και είχαμε πει ότι εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται θαμμένος κανένας βασιλιάς» αναφέρει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο αρχιτέκτονας Αθανάσιος Νακάσης, Επίτιμος Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων μνημείων, πρώην Προϊστάμενος στη Γ.Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού.