Μια σημαντική διπλωματική και πολιτιστική επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η εκλογή της χώρας μας στην Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO του 1970 για την «Παρεμπόδιση και Πρόληψη της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταβίβασης Κυριότητας Πολιτιστικών Αγαθών». Η εκλογή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης των Κρατών-Μερών της Σύμβασης, που ολοκληρώθηκε χθες στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Την Ελλάδα στη συνάντηση εκπροσώπησαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, η Διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, Βάσω Παπαγεωργίου, και η Μαριάννα Πάσχου, στέλεχος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.


Yπουργείο Πολιτισμού: "Η εκλογή είναι αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας της Ελλάδας"

Μετά την ανακοίνωση της εκλογής, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η εκλογή της χώρας μας στη συγκεκριμένη Επιτροπή αποτελεί αναγνώριση της συστηματικής και μεθοδικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους».

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι η παράνομη διακίνηση και εμπορία πολιτιστικών αγαθών παραμένει μια σοβαρή και διεθνώς διαδεδομένη απειλή, τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε συνθήκες ένοπλων συγκρούσεων: «Δεν πρόκειται απλώς για μια εγκληματική δραστηριότητα. Είναι μια σύνθετη, καλά οργανωμένη και διεθνοποιημένη επιχείρηση, που σχετίζεται άμεσα με το παγκόσμιο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, με πολλαπλές επιπτώσεις που αντιστέκονται στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης». Η Υπουργός υπογράμμισε ότι για το Υπουργείο Πολιτισμού, η δράση της Επιτροπής αποτελεί πολιτική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προσφέρει εθελοντική συνεισφορά ύψους 10.000 ευρώ για την ενίσχυση του Ψηφιακού Μουσείου Κλαπέντων Πολιτιστικών Αγαθών της UNESCO, στηρίζοντας καινοτόμα εργαλεία διαφάνειας και ευαισθητοποίησης στην παγκόσμια προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην παρέμβασή του στη Συνέλευση, o Γιώργος Κουμουτσάκος, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της χώρας για την εκλογή, την οποία χαρακτήρισε ως πράξη αναγνώρισης όχι μόνο της σταθερής δέσμευσης της Ελλάδας στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως συλλογική επιβεβαίωση της σημασίας της Σύμβασης του 1970. Τόνισε πως η Σύμβαση δεν αποτελεί απλώς ένα νομικό εργαλείο, αλλά ένα ηθικό και πολιτιστικό καθήκον προστασίας της μνήμης και της ταυτότητας των λαών. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη έκδοση από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το ICOM, της «Κόκκινης Λίστας/Red List» ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η εκλογή της Ελλάδας στην Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO του 1970, σηματοδοτεί τον βαρύνοντα ρόλο της χώρας μας στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών και τεκμηριώνει τη συμβολή της σε ένα κοινό όραμα: Έναν κόσμο όπου οι πολιτιστικοί θησαυροί προστατεύονται, αποδίδονται εκεί όπου ανήκουν, στους φυσικούς δημιουργούς τους, ενώ και διατηρούνται ζωντανοί για τις επόμενες γενιές, στο πλαίσιο των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.