Θανάσης Βούτσας στα Παραπολιτικά: "Το ΚΡΑΚ γεννήθηκε από τις ρωγμές μου" - Η συνεργασία με Νίκο Ζούδιαρη και Μαρία Φαραντούρη
"Από τις προσωπικές ρωγμές μου βγήκε το φως"
Ο Θανάσης Βούτσας μιλά για το πρώτο του άλμπουμ «ΚΡΑΚ», τις εσωτερικές ρωγμές, τη δημιουργία και τις συνεργασίες με τον Νίκο Ζούδιαρη και τη Μαρία Φαραντούρη - «Το ΚΡΑΚ είναι το εσωτερικό ρήγμα που υπάρχει μέσα μας»
Η συνέντευξη του Θανάσης Βούτσας στο parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του ομώνυμου άλμπουμ «ΚΡΑΚ» και τη ζωντανή παρουσίασή του την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στην ΠΛΥΦΑ. Στο άλμπουμ, που σηματοδοτεί την πρώτη του ολοκληρωμένη παρουσία ως τραγουδοποιός, ξεχωρίζουν η συνεργασία του με τον Νίκος Ζούδιαρης στην παραγωγή, καθώς και η εμβληματική συμμετοχή της Μαρία Φαραντούρη στο τραγούδι «Σιγή 8΄46"».
Ο Θανάσης Βούτσας μιλά για το πώς γεννήθηκε η ανάγκη να εκφραστεί ολοκληρωμένα μέσα από δικά του λόγια και μουσική. «Το να φτιάχνω τραγούδια είναι ο λόγος που με έκανε να αγαπήσω τη μουσική και το τραγούδι από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Το ότι ο πρώτος μου ολοκληρωμένος δίσκος είναι σε δικά μου λόγια και μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος να συστηθώ. Μέχρι να φτάσω εδώ έχουν υπάρξει κάποιες κυκλοφορίες τραγουδιών από συνθέτες και στιχουργούς πολύ σπουδαίους που εκτιμώ πολύ. Όπως και δείγματα δικιάς μου γραφής».
Ο καλλιτέχνης εξηγεί τι σημαίνει γι’ αυτόν το εσωτερικό ρήγμα που έδωσε το όνομα και την κατεύθυνση στο άλμπουμ. «Αυτό το εσωτερικό ρήγμα υπάρχει μέσα μας. Προσπάθησα να το ακολουθήσω πιστά και πάνω σε αυτό να χτιστεί ο πρώτος μου δίσκος. Μια ανάγκη να συστηθώ καλλιτεχνικά και ολοκληρωμένα».
Ο Θανάσης Βούτσας μιλά για τον χρονικό άξονα που διατρέχει το άλμπουμ και το τραγούδι που λειτουργεί ως γέφυρα. «Σίγουρα η γέφυρα ανάμεσα στις παιδικές μνήμες και στις σιωπές της ενήλικης ζωής είναι η μουσική γενικότερα. Αν κάποιο τραγούδι με έναν τρόπο τα συνδέει είναι το «Για σένα».
Ο καλλιτέχνης περιγράφει τις δύο φάσεις της δημιουργίας του άλμπουμ. «Την διαδικασία αυτή της εργασίας την χωρίζω σε δύο περιόδους: η μία ήταν τελείως μοναχική, γράψιμο, σβήσιμο, ανασφάλειες και απορίες. Η δεύτερη ήταν γεμάτη μοίρασμα με τους συνταξιδιώτες μου σε αυτό το ταξίδι. Με την τέχνη τους μου απάντησαν σε όλες τις απορίες και με βγάλανε από όλα τα αδιέξοδα μου».
Είμαι πανευτυχής που υπάρχει αυτή η τόσο σπουδαία καλλιτέχνης μέσα στον πρώτο μου δίσκο».
Ο Θανάσης Βούτσας περιγράφει μια καθοριστική στιγμή στο στούντιο. «Θυμάμαι να ήμαστε με τον Νίκο τον Ζούδιαρη στο στούντιο και η Μαρία Φαραντούρη να τραγουδάει στο μικρόφωνο και κάποια στιγμή να κοιταζόμαστε και να έχουμε ανατριχιάσει. Μόλις μπήκε η φωνή της και είπε «μην ξαναπείς για το σωστό»… ένιωσα πως το τραγούδι είχε μια κατεύθυνση ξαφνικά σε όλο τον κόσμο. Δε χώραγε πια μέσα στο στούντιο».
Ο καλλιτέχνης μιλά για το τι άνοιξε μετά τον πρώτο του δίσκο. «Ότι άνοιξε ένας δημιουργικός δρόμος».
«Πως . . δε ξέρω που να πάω,
δε ξέρω τι να πω
ξένος που είναι ο τόπος
ξένος του και εγώ
Δε θέλω να ξεχάσω
ούτε να θυμηθώ
θέλω να σ´ αγκαλιάσω
και ν´ αποκοιμηθώ»
Η ζωντανή παρουσίαση του «ΚΡΑΚ» στην ΠΛΥΦΑ είναι μια πρόσκληση σε μια ακουστική, εσωτερική διαδρομή, μια συνάντηση με τα ρήγματα, τις σιωπές και τις αλήθειες που μας ενώνουν. Εκτός από τα νέα τραγούδια, θα υπάρχει και μια επιλογή του καλλιτέχνη από αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου που όλοι έχουμε αγαπήσει και σιγοτραγουδήσει.
Καλεσμένη μας η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Γκουντούλια.
Παίζουν οι μουσικοί:
Κιθάρα: Αριστείδης Χατζησταύρου
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τσεκούρας
Τύμπανα: Θάνος Μιχαηλίδης
Συντονισμός: Κωνσταντίνος Τσακαλάκης
Info:
Ημερομηνία: 27/01/2026
Ώρα Έναρξης: 21:00
ΠΛΥΦΑ: Κορυτσάς 39, Βοτανικός
Τηλ: 2103473642
Για τη στιγμή που αποφάσισε να συστηθεί ως τραγουδοποιός
Ο Θανάσης Βούτσας μιλά για το πώς γεννήθηκε η ανάγκη να εκφραστεί ολοκληρωμένα μέσα από δικά του λόγια και μουσική. «Το να φτιάχνω τραγούδια είναι ο λόγος που με έκανε να αγαπήσω τη μουσική και το τραγούδι από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Το ότι ο πρώτος μου ολοκληρωμένος δίσκος είναι σε δικά μου λόγια και μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος να συστηθώ. Μέχρι να φτάσω εδώ έχουν υπάρξει κάποιες κυκλοφορίες τραγουδιών από συνθέτες και στιχουργούς πολύ σπουδαίους που εκτιμώ πολύ. Όπως και δείγματα δικιάς μου γραφής».
Για το προσωπικό "κρακ" που άνοιξε τον κύκλο των τραγουδιών
Ο καλλιτέχνης εξηγεί τι σημαίνει γι’ αυτόν το εσωτερικό ρήγμα που έδωσε το όνομα και την κατεύθυνση στο άλμπουμ. «Αυτό το εσωτερικό ρήγμα υπάρχει μέσα μας. Προσπάθησα να το ακολουθήσω πιστά και πάνω σε αυτό να χτιστεί ο πρώτος μου δίσκος. Μια ανάγκη να συστηθώ καλλιτεχνικά και ολοκληρωμένα».
Για τη διαδρομή από την παιδική μνήμη στη σιωπή της ενήλικης ζωής
Ο Θανάσης Βούτσας μιλά για τον χρονικό άξονα που διατρέχει το άλμπουμ και το τραγούδι που λειτουργεί ως γέφυρα. «Σίγουρα η γέφυρα ανάμεσα στις παιδικές μνήμες και στις σιωπές της ενήλικης ζωής είναι η μουσική γενικότερα. Αν κάποιο τραγούδι με έναν τρόπο τα συνδέει είναι το «Για σένα».Για τη σχέση του με τη φωνή του όταν τραγουδά δικά του τραγούδια
Ο ίδιος εξηγεί πώς άλλαξε η σχέση του με τη φωνή του όταν άρχισε να υπηρετεί δικά του τραγούδια. «Νομίζω πως ήταν καθαρά συγκυρίες που ακολούθησα και με γνώρισε ο κόσμος ως ερμηνευτή πρώτα. Δεν ξέρω αν δεν υπήρχε η τραγουδοποιία στη ζωή μου από πάντα αν θα γινόμουν τραγουδιστής. Τα τραγούδια μου με βοήθησαν να τραγουδήσω και να με εμπιστευτώ».Για τον ακουστικό και εσωτερικό χαρακτήρα του "ΚΡΑΚ"
Ο Θανάσης Βούτσας αναφέρεται στη βασική αισθητική επιλογή που καθόρισε τον ήχο του άλμπουμ. «Η σημαντικότερη διαδικασία της παραγωγής του δίσκου ήταν η διαδικασία της αφαίρεσης. Μέσα από αυτή, αναδύθηκε εκεί το φως των τραγουδιών που περνούσε από εκείνο το εσωτερικό ρήγμα: το ΚΡΑΚ».
Για τη μοναξιά και το μοίρασμα στη δημιουργική διαδικασία
Ο καλλιτέχνης περιγράφει τις δύο φάσεις της δημιουργίας του άλμπουμ. «Την διαδικασία αυτή της εργασίας την χωρίζω σε δύο περιόδους: η μία ήταν τελείως μοναχική, γράψιμο, σβήσιμο, ανασφάλειες και απορίες. Η δεύτερη ήταν γεμάτη μοίρασμα με τους συνταξιδιώτες μου σε αυτό το ταξίδι. Με την τέχνη τους μου απάντησαν σε όλες τις απορίες και με βγάλανε από όλα τα αδιέξοδα μου».Για το «Σιγή 8΄46"» και τη θέση του στο άλμπουμ
Ο Θανάσης Βούτσας μιλά για το τραγούδι-διαμαρτυρία και τη σημασία του. «Το Σιγή 8’46’’ ήταν από τη πρώτη στιγμή στο μυαλό μου από τα σημαντικότερα του δίσκου».Για τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη
Ο καλλιτέχνης αναφέρεται στη συμβολική και καλλιτεχνική βαρύτητα της παρουσίας της. «Η ιέρεια του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου τραγουδιού, Μαρία Φαραντούρη, με την παρουσία της στο πρώτο μου δίσκο συνδέει το δικό μου σήμερα με όλη την ιστορία που φέρει με τη φωνή της.Είμαι πανευτυχής που υπάρχει αυτή η τόσο σπουδαία καλλιτέχνης μέσα στον πρώτο μου δίσκο».
Για τη στιγμή της ηχογράφησης που άλλαξε το τραγούδι
Ο Θανάσης Βούτσας περιγράφει μια καθοριστική στιγμή στο στούντιο. «Θυμάμαι να ήμαστε με τον Νίκο τον Ζούδιαρη στο στούντιο και η Μαρία Φαραντούρη να τραγουδάει στο μικρόφωνο και κάποια στιγμή να κοιταζόμαστε και να έχουμε ανατριχιάσει. Μόλις μπήκε η φωνή της και είπε «μην ξαναπείς για το σωστό»… ένιωσα πως το τραγούδι είχε μια κατεύθυνση ξαφνικά σε όλο τον κόσμο. Δε χώραγε πια μέσα στο στούντιο».Για τη συνεργασία με τον Νίκο Ζούδιαρη
Ο καλλιτέχνης μιλά για τη σημασία της παραγωγής στο τελικό αποτέλεσμα. «Η συμβολή του Νίκου και η παρουσία του στο δίσκο δεν ήταν απλά σημαντική. Ήταν καθοριστική. Πρόσθεσε πολλά και μου άνοιξε δρόμους που δεν είχα την εμπειρία να τους περπατήσω, πράγματα που θα τα κρατάω μέσα μου για πάντα. Είναι σαν μια σπουδή στο πρώτο δίσκο μου να έχω την ευτυχία να κάνει την παραγωγή ο καλλιτέχνης που θαυμάζω από μικρός για το έργο του αλλά και για την στάση του στα πράγματα. Θα του είμαι πάντα ευγνώμων γι’ αυτό το δημιουργικό ταξίδι».Για τη μουσική χωρίς χρονικές ταμπέλες
Ο Θανάσης Βούτσας εξηγεί πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της εποχής στη μουσική. «Θέλω να φτιάχνω μουσική που να έχει χρόνο, τόπο, πρόσωπα και συναισθήματα. Δε ξέρω να υπηρετώ τις ταμπέλες. Δε μου ταιριάζουν. Με απασχολεί η αισθητική στη μουσική και στους ανθρώπους και είναι αυτό που με ενδιαφέρει πολύ να το αναζητώ όσο δημιουργείται κάτι. Αισθητική υπάρχει παντού και στα πάντα».Για την απώλεια και το ιδεατό
Ο καλλιτέχνης μιλά για τις θεματικές που διατρέχουν το άλμπουμ. «Μιλούν για την απώλεια με πολλούς τρόπους αλλά και για την ολοκλήρωση μιας φανταστικής συνύπαρξης με το ιδεατό. Τον άνθρωπο που υπάρχει μέσα στους στίχους και στις μελωδίες».Για όσα θα ήθελε να μείνουν όταν πέσει η σιωπή
Ο Θανάσης Βούτσας απαντά για το συναίσθημα που θα ήθελε να συνοδεύει τον ακροατή. «Να του μείνει ότι συνάντησε σε ένα μέρος καινούριο τον εαυτό του και θυμήθηκε πως από τις προσωπικές ρωγμές του βγήκε το φως που του έδειξε τον δρόμο».
Για τον δρόμο μετά το “ΚΡΑΚ”
Ο καλλιτέχνης μιλά για το τι άνοιξε μετά τον πρώτο του δίσκο. «Ότι άνοιξε ένας δημιουργικός δρόμος».Οι πιο προσωπικές του λέξεις
Ο Θανάσης Βούτσας μοιράζεται στίχους που εκφράζουν όσα μέχρι τώρα κρατούσε μέσα του.«Πως . . δε ξέρω που να πάω,
δε ξέρω τι να πω
ξένος που είναι ο τόπος
ξένος του και εγώ
Δε θέλω να ξεχάσω
ούτε να θυμηθώ
θέλω να σ´ αγκαλιάσω
και ν´ αποκοιμηθώ»
Για τις λέξεις που βαραίνουν περισσότερο
Ο καλλιτέχνης απαντά με ειλικρίνεια. «Οι λέξεις που δεν ειπώθηκαν».Για τη μουσική και τις ανασφάλειες
Ο Θανάσης Βούτσας μιλά για τις στιγμές απόστασης και επιστροφής. «Δε το έχω σκεφτεί ποτέ, όμως η αναβλητικότητά μου και οι ανασφάλειές μου με κρατάνε κάποιες φορές - άθελά μου - σε απόσταση από τους στόχους μου. Όχι όμως από τη μουσική».Για το ενδεχόμενο μιας άλλης δημιουργικής διαδρομής
Ο καλλιτέχνης αναφέρεται στην αρχιτεκτονική ως δεύτερη δημιουργική του γλώσσα. «Σίγουρα η αρχιτεκτονική είναι κάτι που με γεμίζει και μπορώ να εκτονώσω τη δημιουργικότητά μου που είναι ζωτικής σημασίας για εμένα. Είναι ο ίδιος τρόπος σύνθεσης. Όσο σπούδαζα αρχιτεκτονική ένιωθα ότι ίσως με απομακρύνει από τη μουσική. Αργότερα ωστόσο, κατάλαβα ότι την σπούδασα αλλά από άλλο δρόμο και όταν έκανα και τις σπουδές μου πάνω στη μουσική με έναν τρόπο το επιβεβαίωσα. Χρειαζόμουν τελικά όλα όσα έχω ζήσει για να είμαι αυτός που είμαι σήμερα».
Η ζωντανή παρουσίαση του «ΚΡΑΚ» στην ΠΛΥΦΑ
Η ζωντανή παρουσίαση του «ΚΡΑΚ» στην ΠΛΥΦΑ είναι μια πρόσκληση σε μια ακουστική, εσωτερική διαδρομή, μια συνάντηση με τα ρήγματα, τις σιωπές και τις αλήθειες που μας ενώνουν. Εκτός από τα νέα τραγούδια, θα υπάρχει και μια επιλογή του καλλιτέχνη από αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου που όλοι έχουμε αγαπήσει και σιγοτραγουδήσει.Καλεσμένη μας η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Γκουντούλια.
Παίζουν οι μουσικοί:
Κιθάρα: Αριστείδης Χατζησταύρου
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τσεκούρας
Τύμπανα: Θάνος Μιχαηλίδης
Συντονισμός: Κωνσταντίνος Τσακαλάκης
Info:
Ημερομηνία: 27/01/2026
Ώρα Έναρξης: 21:00
ΠΛΥΦΑ: Κορυτσάς 39, Βοτανικός
Τηλ: 2103473642
En