Ζαχαρίας Καρούνης στα Παραπολιτικά: "Η στάση του Χρόνη Αηδονίδη με επηρέασε βαθιά" - Όσα λέει για τη συναυλία στον Λυκαβηττό
"Το παραδοσιακό τραγούδι δεν είναι μόδα"
Ο Ζαχαρίας Καρούνης μιλά για τον Χρόνη Αηδονίδη, τη σχέση του με την παράδοση και τη συναυλία "Στον Γαλατά ψιλή βροχή" στο Θέατρο Λυκαβηττού, την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026
Η συνέντευξη του Ζαχαρία Καρούνη στο parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο φωτίζει τη βαθιά του σχέση με την παράδοση, τον Χρόνη Αηδονίδη και τη μεγάλη συναυλία «Στον Γαλατά ψιλή βροχή – Η Πόλη, η Θράκη και η Σμύρνη του Χρόνη Αηδονίδη», που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Λυκαβηττού την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, στις 9 μ.μ.
Ο Ζαχαρίας Καρούνης μιλά για τη βαθιά σχέση του με το έργο του Χρόνη Αηδονίδη, εξηγώντας πώς η αγάπη του για τη Βυζαντινή μουσική και το παραδοσιακό τραγούδι τον οδήγησε στις ερμηνείες του μεγάλου δασκάλου. Αναφέρεται στη σημαντικότερη επιρροή που δέχθηκε, όχι μέσα από μίμηση αλλά μέσα από τη στάση και τη φιλοσοφία του Αηδονίδη απέναντι στην παράδοση, ενώ θυμάται και τη συνεργασία τους, αλλά και την περίοδο που βρέθηκε δίπλα στη Δόμνα Σαμίου. Παράλληλα, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει σήμερα το συγκεκριμένο ρεπερτόριο, μιλώντας για σεβασμό απέναντι σε κάτι «πολύ ακριβό». Στη συνέντευξη τοποθετείται και για τη θέση της παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη εποχή, εκφράζοντας αισιοδοξία για το ενδιαφέρον των νέων, ενώ αποκαλύπτει τις καλλιτεχνικές του επιρροές και τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια, με συναυλίες, θεατρικές παραγωγές και περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδας.
Σχολιάζοντας τη θέση της παραδοσιακής μουσικής σήμερα, ο Ζαχαρίας Καρούνης εκφράζει αισιοδοξία: «Θεωρώ ότι στις μέρες μας η παραδοσιακή μουσική κερδίζει έδαφος, ειδικά στους νέους ανθρώπους. Ένας θεσμός, αυτός των μουσικών σχολείων που πολεμήθηκε πολύ στο παρελθόν, σήμερα δίνει τα υπέροχα αποτελέσματα του όχι μόνο στην μουσική αλλά και στην κοινωνία. Αυτό που συμβαίνει σήμερα σε πλατείες, σε αίθουσες, σε πάρκα και σε μαγαζιά με τα παραδοσιακά τραγούδια και τους χορούς, δεν είναι μόδα αλλά αποτέλεσμα σοβαρής δουλείας, κυρίως από τα μουσικά σχολεία που γέμισαν τον τόπο καινούργιους μουσικούς σολίστες καθώς και από τους χορευτικούς συλλόγους που έφεραν τους νέους σε επαφή με την παράδοση μέσω του χορού».
Κλείνοντας, αποκαλύπτει τα επόμενα βήματά του: «Το καλοκαίρι θα βρεθώ σε συναυλίες ανά την Ελλάδα. Παράλληλα έκανε πρεμιέρα στην Σερβία η παράσταση της Λυρικής σκηνής με τίτλο «Τόσαις φοραίς τόσο κοντά να είμαι...», στην οποία πρωταγωνιστώ και ερμηνεύω τις μουσικές του Γιώργου Κουμεντάκη πάνω σε ποιήση του Κ.Π. Καβάφη. Η παράσταση αυτή θα κάνει περιοδεία στον κόσμο αλλά θα ανέβει και στο φεστιβάλ Νόστος 27-28 Ιουνίου, στο Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας και στην Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής σκηνής τον Οκτώβριο. Τώρα το Μάιο θα βρεθώ στην Κρήτη για μια σειρά συναυλιών από 7 μέχρι 14 του μήνα με τραγούδια παραδοσιακά ανέκδοτα, τα οποία βρίσκονται σε κώδικα της συλλογής του ΜΙΕΤ. Θα γίνουν 6 συναυλίες σε όλες τις πόλεις της Κρήτης».
Το Κέντρο Έρευνας, Τεχνών και Πολιτισμού ΔΟΜΟΣ υπογράφει την παραγωγή, συνεχίζοντας το νήμα μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης διαδρομής, μετά τη μεγαλειώδη, sold out συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο τον περασμένο Οκτώβριο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει ξανά αυτή την ολοκληρωμένη μουσικοχορευτική πρόταση, η οποία φωτίζει τη βαθιά σχέση της Θράκης, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης μέσα από τη φωνή και την παρακαταθήκη του μεγάλου δασκάλου.
Στη σκηνή του Λυκαβηττού θα βρεθούν σημαντικοί ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής, με τη συμμετοχή της Γλυκερίας, του Παντελή Θαλασσινού, της Βιολέτας Ίκαρη, του Ζαχαρία Καρούνη και του Δημήτρη Μπάση, ενώ το μουσικό σχήμα πλαισιώνεται από τους Βαγγέλη Δημούδη, Μάνο Κουτσαγγελίδη και Λευκοθέα Φιλιππίδη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης υπογράφουν ο Πάνος Δημητρακόπουλος, ο Βαγγέλης Δημούδης και ο Νίκος Φιλιππίδης, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Νίκος Σούλης και τα κείμενα η Φεβρωνία Ρεβίνθη.
Κεντρικό ρόλο στη βραδιά έχει η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Χρόνης Αηδονίδης», ένα σύνολο που δημιουργήθηκε από στενούς συνεργάτες και διακεκριμένους δεξιοτέχνες που πορεύτηκαν δίπλα στον μεγάλο ερμηνευτή. Το ρεπερτόριο αντλείται από τη βαθιά και πολυδιάστατη μουσική του κληρονομιά, συνδέοντας τη Θράκη, την Πόλη και τη Σμύρνη, εκεί όπου το παραδοσιακό τραγούδι συναντά το βυζαντινό ήθος και την ελληνική μνήμη.
Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης κορυφαίοι μουσικοί και σολίστες, ανάμεσά τους ο Γιώργος Μαρινάκης στο βιολί, ο Στρατής Ψαραδέλλης στην πολίτικη λύρα και το πολίτικο λαούτο, ο Ανδρέας Παπάς στα κρουστά και ο Μανώλης Δημούδης στο νταούλι, ενώ ιδιαίτερη παρουσία έχουν οι «Γκάιντες της Θράκης» με τους Ηλία Δρίτσα, Σωτήρη Ιντζούδη, Δημήτρη Μπάκο και Γιώργο Πεζιργιανίδη. Τον βασικό κορμό της ορχήστρας συγκροτούν ο Βαγγέλης Δημούδης στο τραγούδι και στο ούτι, ο Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο, ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι, ο Κώστας Φιλιππίδης στο λαούτο και ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και στο τραγούδι.
Η σκηνική αφήγηση εμπλουτίζεται με τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού «Τρόπος», υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη, του Εργαστηρίου Τραγουδιού του Ωδείου «Σίμων Καράς», καθώς και χορευτικών συγκροτημάτων όπως η Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας, η Θρακική Παράδοση Κ.Ε. Μελισσίων, οι Θρακιώτες Αθηνών και οι Μακεδόνες – Θράκες Φυλής, δημιουργώντας ένα πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερη θέση στην παράσταση κατέχει και η εικαστική πρόταση «Το Μετάξι», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Σούλη, η οποία λειτουργεί ως συμβολικός άξονας της βραδιάς. Το μετάξι αναδεικνύεται ως στοιχείο μεταμόρφωσης και πολιτισμικής σύνδεσης, μετατρέποντας τη σκηνή σε έναν ζωντανό καμβά όπου η ελληνική ταυτότητα «υφαίνεται» μέσα από ήχους, εικόνες και παραδοσιακές μορφές.
Ο Χρόνης Αηδονίδης δεν υπήρξε απλώς ένας θεματοφύλακας της παράδοσης, αλλά ένας αυθεντικός εκφραστής και μεταφραστής των πολιτισμικών αξιών του ελληνισμού. Μέσα από τη φωνή του κατάφερε να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν, μεταφέροντας τη δύναμη και την ουσία της παράδοσης σε επόμενες γενιές. Αυτή ακριβώς η διαδρομή συνεχίζεται μέσα από την παράσταση, που λειτουργεί ως φόρος τιμής αλλά και ως ζωντανή συνέχεια ενός πολιτιστικού νήματος.
Τα εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται μέσω της πλατφόρμας Ticketservices.gr, ενώ η προσέλευση του κοινού αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ενός αφιερώματος που ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμά του.
Ποιος είναι ο Ζαχαρίας Καρούνης;
Ο Ζαχαρίας Καρούνης γεννήθηκε το 1977 στα Πάκια Λακωνίας και αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους ερμηνευτές της γενιάς του, με βαθιά σχέση με τη βυζαντινή μουσική, το παραδοσιακό τραγούδι, το θέατρο και τη λόγια ελληνική μουσική. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Λειτουργικής, με ειδίκευση στην Υμνολογία, ενώ παράλληλα σπούδασε βυζαντινή μουσική και θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, με υποτροφία, λαμβάνοντας πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής με άριστα παμψηφεί. Στο ίδιο ωδείο παρακολούθησε και μαθήματα κλασικού τραγουδιού. Η καλλιτεχνική του πορεία συνδέθηκε με σημαντικές συνεργασίες, ανάμεσά τους με τη Δόμνα Σαμίου, στο αρχείο της οποίας καταγράφονται ερμηνείες του σε τραγούδια από την Πελοπόννησο, τη Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, τη Σάμο, τη Ρόδο και άλλες περιοχές της ελληνικής παράδοσης. Το 1998 συμμετείχε ως τραγουδιστής, στον ρόλο του κορυφαίου του Χορού, στους «Βατράχους» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, ενώ στη συνέχεια η διαδρομή του άνοιξε σε μουσικές και θεατρικές παραγωγές, με ρεπερτόριο που κινείται από την παράδοση και το λαϊκό τραγούδι μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος, ανάμεσά τους η Μαρία Φαραντούρη, η Μαριώ, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ η Εθνική Λυρική Σκηνή τον περιλαμβάνει στους καλλιτέχνες της σε παραγωγές που συνδέουν τη μουσική ερμηνεία με την ποίηση και τη σκηνική πράξη.
Όσα είπε ο Ζαχαρίας Καρούνης στα Παραπολιτικά
Ο Ζαχαρίας Καρούνης μιλά για τη βαθιά σχέση του με το έργο του Χρόνη Αηδονίδη, εξηγώντας πώς η αγάπη του για τη Βυζαντινή μουσική και το παραδοσιακό τραγούδι τον οδήγησε στις ερμηνείες του μεγάλου δασκάλου. Αναφέρεται στη σημαντικότερη επιρροή που δέχθηκε, όχι μέσα από μίμηση αλλά μέσα από τη στάση και τη φιλοσοφία του Αηδονίδη απέναντι στην παράδοση, ενώ θυμάται και τη συνεργασία τους, αλλά και την περίοδο που βρέθηκε δίπλα στη Δόμνα Σαμίου. Παράλληλα, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει σήμερα το συγκεκριμένο ρεπερτόριο, μιλώντας για σεβασμό απέναντι σε κάτι «πολύ ακριβό». Στη συνέντευξη τοποθετείται και για τη θέση της παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη εποχή, εκφράζοντας αισιοδοξία για το ενδιαφέρον των νέων, ενώ αποκαλύπτει τις καλλιτεχνικές του επιρροές και τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια, με συναυλίες, θεατρικές παραγωγές και περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδας.Η πρώτη επαφή του Ζαχαρία Καρούνη με τον Χρόνη Αηδονίδη
Ανατρέχοντας στην πρώτη του γνωριμία με το έργο του Χρόνη Αηδονίδη, ο Ζαχαρίας Καρούνης εξηγεί: «Η αγάπη μου για τη Βυζαντινή μουσική και το παραδοσιακό τραγούδι με έφερε από πολύ νωρίς σε επαφή με όποιον ασχολιόταν σοβαρά με την παράδοση. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα χωρίο της Λακωνίας. Στην άλλη άκρη της Ελλάδας δηλαδή, από αυτήν που γεννήθηκε ο Χρόνης Αηδονίδης. Ωστόσο, τα τραγούδια που άκουγα και αγαπούσα ήδη από την εφηβεία μου, με οδήγησαν στην ανυπέρβλητες ερμηνείες του».
Η επιρροή της στάσης και όχι της μίμησης
Μιλώντας για τα στοιχεία που τον επηρέασαν περισσότερο, ξεκαθαρίζει ότι δεν στάθηκε τόσο στο ερμηνευτικό ύφος, όσο στη συνολική του παρουσία: «Δε θα έλεγα πως έχω επηρεαστεί από τον τρόπο ερμηνείας του Χρόνη Αηδονίδη ως ερμηνευτής. Έτσι και αλλιώς ήταν τόσο προσωπικός ο τρόπος του και συνάμα τόσο μοναδικός, που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τον προσεγγίσει. Ίσως να μην είναι και αυτό το ζητούμενο. Προσωπικά με επηρέασε η σύνολη στάση του απέναντι στο παραδοσιακό τραγούδι. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία το προσέγγιζε. Οι λεπτομέρειες στις μουσικές του φράσεις. Το "ήσυχο" και χωρίς καμία προσπάθεια επίδειξης τραγούδισμα. Η σοβαρή και συνάμα τόσο εύθραυστη στάση του σώματός του πάνω στη σκηνή».Η γνωριμία και η συνεργασία του Ζαχαρία Καρούνη με τον Χρόνη Αηδονίδη
Αναφερόμενος στη σχέση τους, θυμάται: «Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίζω και να συνεργαστώ μαζί του, όχι όμως όσο θα ήθελε σε επίπεδο συνεργασίας, διότι την ίδια περίοδο που αυτός έκανε συναυλίες, εγώ είχα αποκλειστική συνεργασία με την επίσης πολύ μεγάλη προσωπικότητα της παράδοσης, την μακαριστή Δόμνα Σαμίου. Ωστόσο είχα συνεργαστεί και με τον Χρόνη Αηδονίδη, όπως επίσης είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του πάνω σε πολλά θέματα ρεπερτορίου».Η ερμηνευτική προσέγγιση του ρεπερτορίου
Για τον τρόπο που προσεγγίζει σήμερα τα τραγούδια του μεγάλου ερμηνευτή, δηλώνει με σαφήνεια: «Με σεβασμό και με την αίσθηση ότι καταπιάνομαι με κάτι πολύ "ακριβό"».
Η παραδοσιακή μουσική στη σύγχρονη εποχή
Σχολιάζοντας τη θέση της παραδοσιακής μουσικής σήμερα, ο Ζαχαρίας Καρούνης εκφράζει αισιοδοξία: «Θεωρώ ότι στις μέρες μας η παραδοσιακή μουσική κερδίζει έδαφος, ειδικά στους νέους ανθρώπους. Ένας θεσμός, αυτός των μουσικών σχολείων που πολεμήθηκε πολύ στο παρελθόν, σήμερα δίνει τα υπέροχα αποτελέσματα του όχι μόνο στην μουσική αλλά και στην κοινωνία. Αυτό που συμβαίνει σήμερα σε πλατείες, σε αίθουσες, σε πάρκα και σε μαγαζιά με τα παραδοσιακά τραγούδια και τους χορούς, δεν είναι μόδα αλλά αποτέλεσμα σοβαρής δουλείας, κυρίως από τα μουσικά σχολεία που γέμισαν τον τόπο καινούργιους μουσικούς σολίστες καθώς και από τους χορευτικούς συλλόγους που έφεραν τους νέους σε επαφή με την παράδοση μέσω του χορού».Οι καλλιτεχνικές επιρροές του Ζαχαρία Καρούνη
Μιλώντας για τις επιρροές του, αναφέρεται στις ρίζες του αλλά και στις μεγάλες συνεργασίες: «Όπως προανέφερα μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό της Λακωνίας, οπότε επηρεάστηκα πολύ από την Ελληνική επαρχία, γι΄αυτό και ό,τι κάνω είτε μουσικό, είτε σκηνοθετικό πάντα έχει μέσα του αυτά μου τα βιώματα. Έπειτα θα έλεγα πως έχω επηρεαστεί από τους μεγάλους καλλιτέχνες με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Μαριώ, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος κ.α. Ειδικά ο Σταυρός Ξαρχάκος μου καθόρισε τον ερμηνευτικό μου τρόπο».
Τα επόμενα σχέδια και οι εμφανίσεις
Κλείνοντας, αποκαλύπτει τα επόμενα βήματά του: «Το καλοκαίρι θα βρεθώ σε συναυλίες ανά την Ελλάδα. Παράλληλα έκανε πρεμιέρα στην Σερβία η παράσταση της Λυρικής σκηνής με τίτλο «Τόσαις φοραίς τόσο κοντά να είμαι...», στην οποία πρωταγωνιστώ και ερμηνεύω τις μουσικές του Γιώργου Κουμεντάκη πάνω σε ποιήση του Κ.Π. Καβάφη. Η παράσταση αυτή θα κάνει περιοδεία στον κόσμο αλλά θα ανέβει και στο φεστιβάλ Νόστος 27-28 Ιουνίου, στο Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας και στην Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής σκηνής τον Οκτώβριο. Τώρα το Μάιο θα βρεθώ στην Κρήτη για μια σειρά συναυλιών από 7 μέχρι 14 του μήνα με τραγούδια παραδοσιακά ανέκδοτα, τα οποία βρίσκονται σε κώδικα της συλλογής του ΜΙΕΤ. Θα γίνουν 6 συναυλίες σε όλες τις πόλεις της Κρήτης».
Ένα μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη στον Λυκαβηττό
Η συναυλία «Στον Γαλατά ψιλή βροχή - Η Πόλη, η Θράκη και η Σμύρνη του Χρόνη Αηδονίδη» επιστρέφει δυναμικά αυτό το καλοκαίρι, φέρνοντας στο προσκήνιο μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία αφιερωμένη στη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της ελληνικής παράδοσης. Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, στις 9 μ.μ., το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού θα φιλοξενήσει μια μεγάλη μουσική βραδιά που ενώνει ήχους, μνήμες και πολιτισμικές διαδρομές, σε μια παράσταση που αναδεικνύει το καλλιτεχνικό αποτύπωμα του Χρόνη Αηδονίδη.Το Κέντρο Έρευνας, Τεχνών και Πολιτισμού ΔΟΜΟΣ υπογράφει την παραγωγή, συνεχίζοντας το νήμα μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης διαδρομής, μετά τη μεγαλειώδη, sold out συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο τον περασμένο Οκτώβριο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει ξανά αυτή την ολοκληρωμένη μουσικοχορευτική πρόταση, η οποία φωτίζει τη βαθιά σχέση της Θράκης, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης μέσα από τη φωνή και την παρακαταθήκη του μεγάλου δασκάλου.
Στη σκηνή του Λυκαβηττού θα βρεθούν σημαντικοί ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής, με τη συμμετοχή της Γλυκερίας, του Παντελή Θαλασσινού, της Βιολέτας Ίκαρη, του Ζαχαρία Καρούνη και του Δημήτρη Μπάση, ενώ το μουσικό σχήμα πλαισιώνεται από τους Βαγγέλη Δημούδη, Μάνο Κουτσαγγελίδη και Λευκοθέα Φιλιππίδη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης υπογράφουν ο Πάνος Δημητρακόπουλος, ο Βαγγέλης Δημούδης και ο Νίκος Φιλιππίδης, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Νίκος Σούλης και τα κείμενα η Φεβρωνία Ρεβίνθη.
Κεντρικό ρόλο στη βραδιά έχει η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Χρόνης Αηδονίδης», ένα σύνολο που δημιουργήθηκε από στενούς συνεργάτες και διακεκριμένους δεξιοτέχνες που πορεύτηκαν δίπλα στον μεγάλο ερμηνευτή. Το ρεπερτόριο αντλείται από τη βαθιά και πολυδιάστατη μουσική του κληρονομιά, συνδέοντας τη Θράκη, την Πόλη και τη Σμύρνη, εκεί όπου το παραδοσιακό τραγούδι συναντά το βυζαντινό ήθος και την ελληνική μνήμη.
Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης κορυφαίοι μουσικοί και σολίστες, ανάμεσά τους ο Γιώργος Μαρινάκης στο βιολί, ο Στρατής Ψαραδέλλης στην πολίτικη λύρα και το πολίτικο λαούτο, ο Ανδρέας Παπάς στα κρουστά και ο Μανώλης Δημούδης στο νταούλι, ενώ ιδιαίτερη παρουσία έχουν οι «Γκάιντες της Θράκης» με τους Ηλία Δρίτσα, Σωτήρη Ιντζούδη, Δημήτρη Μπάκο και Γιώργο Πεζιργιανίδη. Τον βασικό κορμό της ορχήστρας συγκροτούν ο Βαγγέλης Δημούδης στο τραγούδι και στο ούτι, ο Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο, ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι, ο Κώστας Φιλιππίδης στο λαούτο και ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και στο τραγούδι.
Η σκηνική αφήγηση εμπλουτίζεται με τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού «Τρόπος», υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη, του Εργαστηρίου Τραγουδιού του Ωδείου «Σίμων Καράς», καθώς και χορευτικών συγκροτημάτων όπως η Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας, η Θρακική Παράδοση Κ.Ε. Μελισσίων, οι Θρακιώτες Αθηνών και οι Μακεδόνες – Θράκες Φυλής, δημιουργώντας ένα πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερη θέση στην παράσταση κατέχει και η εικαστική πρόταση «Το Μετάξι», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Σούλη, η οποία λειτουργεί ως συμβολικός άξονας της βραδιάς. Το μετάξι αναδεικνύεται ως στοιχείο μεταμόρφωσης και πολιτισμικής σύνδεσης, μετατρέποντας τη σκηνή σε έναν ζωντανό καμβά όπου η ελληνική ταυτότητα «υφαίνεται» μέσα από ήχους, εικόνες και παραδοσιακές μορφές.
Ο Χρόνης Αηδονίδης δεν υπήρξε απλώς ένας θεματοφύλακας της παράδοσης, αλλά ένας αυθεντικός εκφραστής και μεταφραστής των πολιτισμικών αξιών του ελληνισμού. Μέσα από τη φωνή του κατάφερε να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν, μεταφέροντας τη δύναμη και την ουσία της παράδοσης σε επόμενες γενιές. Αυτή ακριβώς η διαδρομή συνεχίζεται μέσα από την παράσταση, που λειτουργεί ως φόρος τιμής αλλά και ως ζωντανή συνέχεια ενός πολιτιστικού νήματος.
Τα εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται μέσω της πλατφόρμας Ticketservices.gr, ενώ η προσέλευση του κοινού αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ενός αφιερώματος που ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμά του.
En