Μια διαφορετική παράσταση παρουσιάζουν οι Τακίμ στο Κήπο της Πειραιώς στις 14 Ιουνίου. Με τίτλο: «Γιατί, γλυκό μου sweet heart / Τζαζ και χιτζάζ: από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο» το συγκρότημα ασχολείται με το θέμα της μετανάστευσης.


Την περίοδο 1891-1924 υπολογίζεται ότι μετανάστευσαν στην Αμερική περίπου 500.000 Έλληνες (το 15% του συνολικού πληθυσμού). Για τους μετανάστες το τραγούδι, η μουσική και ο χορός λειτούργησαν ως στοιχεία ταυτότητας και σύμβολα εθνικής και κοινωνικής προέλευσης.


Ανάμεσά τους υπήρξαν μουσικοί και τραγουδιστές που σταδιοδρόμησαν στα κέντρα διασκέδασης της ομογένειας, με μουσικές που ξεκινούσαν από τα μικρασιάτικα συρτά, τους καρσιλαμάδες και τα ζεϊμπέκικα, τους εβραϊκούς χορούς και τις ανατολίτικες μελωδίες για να δημιουργήσουν ένα έξοχο πάντρεμα με την τζαζ, το σουίνγκ, τις οπερέτες. Το κανονάκι, το ούτι και το κλαρίνο πήραν θέση δίπλα στις αμερικάνικες μπάντες πνευστών, σε τραγούδια που ηχογραφήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ.


Στη μουσική παράσταση που θα παρουσιάσουν στον Κήπο της Πειραιώς 260, τους Τακίμ θα συνοδεύσουν στο τραγούδι ο Γιάννης Νιάρχος και η Κατερίνα Τζιβίλογλου, καθώς και ο κορυφαίος δεξιοτέχνης στο λαϊκό κλαρίνο Πετρολούκας Χαλκιάς, που γνώρισε από κοντά τα μουσικά κέντρα της ομογένειας, παίζοντας εκεί επί μία εικοσαετία (1960-1979).