Ξεχωριστή φυσιογνωμία, γλυκός άνθρωπος, ταλαντούχος και εργατικός. Από εκείνους τους λίγους ηθοποιούς στην Ελλάδα που δεν ακούσαμε ποτέ τίποτα αρνητικό γύρω από το όνομά τους. Από την πρώτη στιγμή που τον είδαμε στην τηλεόραση είναι τόσο φιλικός, όσο και στην πραγματικότητα.

Φέτος απολαμβάνουμε τον Θανάση Τσαλταμπάση σε έναν ιδιαίτερο ρόλο, που έχει ήδη αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές.

Η παράσταση «Τσάρλι Τσάπλιν» δείχνει με κινηματογραφική σχεδόν ματιά, μέσα σε δύο ώρες, όλη τη ζωή του Τσάπλιν.

«Μέσα από τη λιτή και καλαίσθητη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια μεταφερόμαστε πραγματικά σε άλλες εποχές και ταξιδεύουμε μαγικά στον χρόνο παρέα με τον μεγάλο κωμικό Τσάπλιν», λέει στο «S» ο ηθοποιός σχετικά με την παράσταση.

Οσο για το πόσο επίκαιρος είναι ο ήρωας, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης παραδέχεται ότι «το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, η αγάπη, η ζήλια, ο φθόνος, ο ρατσισμός είναι λίγα από αυτά που δεν αλλάζουν ποτέ στο ανθρώπινο γένος. Ισως αλλάζει ο τρόπος που εκφράζονται, αλλά υπήρχαν και νομίζω ότι πάντα θα υπάρχουν».

Κάθε φορά που ανεβαίνει στο σανίδι αποσκοπεί στην επικοινωνία. Θέλει να νιώθει τον παλμό και να μεταφέρει την ενέργειά του σε κάθε θεατή ξεχωριστά.

«Αυτό που θέλω είναι να υπάρξει αυτή η μαγική επικοινωνία σκηνής και πλατείας και να πλημμυρίσουν οι θεατές από συναισθήματα που θα τους μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη».

Το ταλέντο του υπήρξε πάντα οδηγός και το όνομά του «σήμα κατατεθέν» σε επιτυχημένες δουλειές.

Ο ίδιος έχει, όμως, κάποιο γούρι;

«Το γούρι μου είναι η δουλειά που έχω ρίξει πριν! Ε και κανένα “μικροπραγματάκι”, όπως μια κάρτα με ευχή ενός αγαπημένου προσώπου στο καμαρίνι, με τονώνει», εξομολογείται. Οταν η συζήτηση έρχεται στην τηλεόραση, ο αγαπητός ηθοποιός εξηγεί ότι εφέτος δεν θα τον δούμε σε κάποια σειρά, ωστόσο παραδέχεται ότι δεν του λείπει: «Η φράση “μου λείπει” πάει μόνο σε ανθρώπους. Από εκεί και πέρα είμαι πάντα ενεργός ως ηθοποιός και δεν έχω καλλιτεχνικές ελλείψεις. Μόνο όνειρα. Λόγω της παράστασης, δεν ήθελα παράλληλα τίποτα άλλο. Αλλωστε δεν έχω κάνει καμιά μεγάλη αποχή από την τηλεόραση. Μέχρι τον Ιούλιο έπαιζε το “Daddy Cool”».

Οταν ο Θανάσης Τσαλταμπάσης μιλάει για τη δουλειά του είναι αποστομωτικός.

«Το θέατρο και η τηλεόραση είναι η δουλειά μου. Στιγμές μαζί με τους ανθρώπους που αγαπώ είναι η ζωή μου. Χωρίς ένα από τα δύο θα ήμουν μισός».

Οσο για εκείνες τις λίγες στιγμές της καθημερινότητάς του που δεν βρίσκεται στις πρόβες και στο θέατρο φροντίζει να αποφορτίζεται με χαλαρές στιγμές και δικούς του ανθρώπους.

«Ενα φαγητό, ένας καφές, σινεμά, ένα ταξίδι είναι οι μεγάλες-μικρές μου απολαύσεις».

Και αν σας έλειψε από τη μεγάλη οθόνη, σύντομα θα τον απολαύσουμε σε ένα από τα αγαπημένα του είδη. «Θα κάνω μια ταινία με τον Νίκο Ζαπατίνα στη Νάξο. Θα είμαστε ντουέτο με τον Λευτέρη Ελευθερίου. Είναι μια υπέροχη, γλυκιά κωμωδία».

Info: Θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9-11)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 21:15, Δευτέρα στις 20:00 και Τρίτη στις 21:00

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Πολιτισμός", στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 18/11/2017