Η «Απλή µετάβαση» παίζεται στο Εθνικό Θέατρο και δεν είναι απλώς µια παράσταση... Είναι µια ευκαιρία να αναλογιστούµε το σήµερα στο σήµερα. Να προσεγγίσουµε το τώρα.

Το κείµενο της παράστασης υπογράφει ο Γεράσιµος Ευαγγελάτος, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαµβάνει ο νέος και πολυτάλαντος Μίνως Θεοχάρης.

Οκτώ πρόσωπα στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, αποφασισμένα να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για ένα αβέβαιο μέλλον στην Αγγλία, μοιράζονται τις ιστορίες, τους φόβους και την ανασφάλειά τους...

Οπως µας είπε ο Μίνως, αυτή η παράσταση «είναι ένα πρωτότυπο ελληνικό µιούζικαλ. Συνδυάζει δηλαδή τέχνες: µουσική, λόγο, κίνηση και εικόνα. Είναι κάπως µαγικά. Και είναι ένα πρωτότυπο µιούζικαλ για µια γενιά που µεγάλωσε µε την πεποίθηση ότι ο κόσµος τής ανήκει και βρέθηκε εκτεθειµένη σε έναν κόσµο που δεν περίµενε. Είναι ένα εγχείρηµα ενδοσκόπησης από εκπροσώπους αυτής της ίδιας γενιάς... Μιλάει για το σήµερα, για τη γενιά µας. Για όλα αυτά που συµβαίνουν γύρω µας, αλλά και µέσα µας, µε µια γλώσσα πολύ καινούργια, θέλω να πιστεύω».

Όλη η παράσταση είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε το σήμερα, στο σήμερα. Τις αντιξοότητες και τις αγωνίες μας μέσα από την ίδια την αμεσολάβητη εμπειρία τους. Να προσεγγίσουμε το τώρα σε χρόνο ενεστώτα

Ρώτησα τον πραγματικά ταλαντούχο Μίνωα τι ξεχωριστό έχει αυτή η παράσταση... «Εντιµότητα, αλήθεια. Πολύ καλή διανοµή, ωραίους ηθοποιούς. Σπάνιους συντελεστές. Κυρίως µιλάει µες στην καρδιά σου, σε συνεπαίρνει, νοµίζω, ο κόσµος της “Απλής µετάβασης”. Είµαστε όλοι πολύ περήφανοι µε αυτή τη συνάντηση».

Οσο για τον λόγο που δεν παίζει στην παράσταση, µας είπε: «∆εν αισθάνοµαι έτοιµος να έχω την αποστασιοποίηση που χρειάζεται για να µπορώ να παίζω και να σκηνοθετώ ταυτόχρονα. Ειδικά σε ένα τέτοιο εγχείρηµα».

∆εν θα µπορούσαµε να µη µιλήσουµε και για το «Κάτω παρτάλι» και την τηλεοπτική του συµµετοχή σε µια δουλειά που κόπηκε, παρά την απήχησή της, και όπου ο ηθοποιός είχε έναν από τους πιο αγαπητούς ρόλους.

«Με στεναχώρησε που µείναµε απλήρωτοι οι συνάδελφοί µου κι εγώ µετά τον κόπο που είχαµε κάνει για να φέρουµε όλοι µαζί αυτό το αποτέλεσµα. Βέβαια, από τη στιγµή που έκλεισε ένα ιστορικό κανάλι, θεωρώ σχεδόν ασήµαντο το ότι κόπηκε µια σειρά. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγµατα, δυστυχώς µοιάζει να µην έχει και τόση σηµασία».

Οσο για το αν θα τον ξαναδούµε σύντοµα στη µικρή οθόνη, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά πράγµατα που βρίσκονται σε εξέλιξη και διάφορες προτάσεις που µε ευχαρίστηση συζητάω. Για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγµή».

Ο Μίνως Θεοχάρης είναι από εκείνους τους νέους ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά και δίνουν έμφαση στις λεπτομέρεις. Παρά τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, αγαπά την «περίεργη πόλη µας» και δεν θα πήγαινε εύκολα στο εξωτερικό.

∆εν αντέχει με τίποτα να βλέπει ειδήσεις και απεχθάνεται την τσιγκουνιά, ενώ εκτιµά την αυθεντικότητα και δεν ασχολείται καθόλου µε τα social media.

Οσο για το τι δεν αντέχει στην κοινωνία και τους ανθρώπους;

«∆εν µου αρέσει στον κόσµο εκεί έξω ότι καταναλώνουν το µεγαλύτερο µέρος της ενέργειας και του χρόνου τους για να πείσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι, αντί να το καταναλώσουν στο να το αποδεχτούν και να ζήσουν ευτυχισµένοι µε αυτό».

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Πολιτισμός", της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ