Τι να πει κανείς για το φαινόμενο «Τρένο στο Ρουφ»;

Πώς να περιγράψεις μια παράσταση που διαδραματίζεται μέσα σε ένα βαγόνι τρένου;

Πρέπει να ζήσεις αυτή την εμπειρία για να καταλάβεις πόσο ιδιαίτερη είναι. Στην Αμαξοστοιχία της Τατιάνας Λύγαρη, που γιορτάζει φέτος τα 20ά γενέθλιά της, η μαγεία ξεκινάει μόλις φτάνεις, από την αποβάθρα. Η πρωτοτυπία είναι φωλιασμένη σε κάθε γωνιά. Η έκπληξη δημιουργείται τόσο από την ομορφιά του χώρου όσο και από την αίσθηση ότι μπαίνεις σε ένα τρένο για να φύγεις προς άγνωστο προορισμό. Και δεν σε νοιάζει πού πας. Αρκεί να φύγεις για λίγο. Να κάνεις μια διαδρομή διαφορετική από τις άλλες και να γίνεις επιβάτης στο όνειρο.

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα «Stamboul Train» του Γκράχαμ Γκριν, που σκηνοθετεί εκεί φέτος η Τατιάνα Λύγαρη, παρουσιάζει όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από την Οστάνδη στην Κωνσταντινούπολη παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα περιπετειώδες και μοιραίο για τους επιβάτες του ταξίδι. Ο εύπορος Εβραίος επιχειρηματίας, η φτωχή χορεύτρια, η σκληρή δημοσιογράφος, ο στυγνός δολοφόνος, ο κυνηγημένος επαναστάτης είναι πρόσωπα τραγικά, μοναχικά, outsider της κατεστημένης ζωής, που κινούνται στα όρια του γκροτέσκο και του μελοδραματικού.

Το έργο ξεκινάει με το βαγόνι να κινείται και οι θεατές χαμογελούν αυθόρμητα. Η υπόθεση φανερώνεται αργά μέσα από μια σκηνοθεσία εντελώς ρεαλιστική και έντονη. Τα οκτώ πρόσωπα του έργου κινούνται μέσα στο βαγόνι ακριβώς σαν να ταξιδεύουν με τρένο, ενώ οι θεατές από τα καθίσματά τους είναι κι αυτοί μέρος του έργου. Μέχρι και το σκοτάδι και τα φώτα της πόλης που φαίνονται από τα παράθυρα παίζουν ρόλο στη θεατρική ψευδαίσθηση. Από την άλλη, τα σκηνικά και τα κοστούμια που επιμελήθηκε ο Γιάννης Μετζικώφ δημιουργούν επιτυχώς το κλίμα της Γερμανίας του ‘30 με το ξεχωριστό στυλ τους, δίνοντας μια ατμοσφαιρική αίσθηση εποχής.

Ο Λεωνίδας Κακούρης σκιαγραφεί με νεύρο την ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη ακριβώς έναν χρόνο πριν ανατείλει στη Γερμανία η δύναμη του Χίτλερ και του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Ο Ορφέας Ζαφειρόπουλος, η Δάφνη Καφετζή, η Τάνια Παλαιολόγου, η Έρη Παπαγαλάνη, ο Βασίλης Πουλάκος, ο Δημήτρης Σταμούλης, ο Βασίλης Ψυλλάς δημιουργούν ένα σύνολο ηρώων με διεισδυτική και ψυχαναλυτική ματιά στις αρχές της ηθικής στις σύγχρονες κοινωνίες, της πίστης, της προδοσίας και του ρατσισμού, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στα τούνελ της ψυχής.

Η παράσταση πήρε παράταση μετά το Πάσχα, από 13 έως 29 Απριλίου 2018

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.30 & Κυριακή στις 20.30

Εισιτήρια: 14 ευρώ Ολόκληρο / 10 ευρώ Φοιτητικό - Μειωμένο / 5 ευρώ Ατέλειες/ Άνεργοι

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ Τηλ. 210 5298922 / 6937 604988

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018.