Μέχρι και την ύστατη στιγµή εξελισσόταν το «µασάζ» στα στελέχη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας που όλο αυτό το διάστηµα εξέφραζαν ενστάσεις σχετικά µε το νοµοσχέδιο για τον γάµο και την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών. Το τελευταίο διήµερο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος πήρε την όλη διαχείριση πάνω του και εν τοις πράγµασι αναχαίτισε ορισµένους από τους διαφωνούντες. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο... κλειδοκράτορας του πρωθυπουργικού γραφείου µπήκε στη διαδικασία να δείξει τέτοια... ολύµπια ψυχραιµία και υποµονή και να πραγµατοποιήσει τόσα τηλεφωνήµατα ουσιαστικά εκτιµήθηκε από τους πάντες, ανεξαρτήτως της τελικής του στάσης. Την ίδια ώρα, πάντως, έτρεχε και µια παράλληλη διαδικασία από βουλευτές όπως ο Μίλτος Χρυσοµάλλης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης κ.ά. που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαµαρά και που (χωρίς φυσικά να προσπαθούν σε καµία περίπτωση να επηρεάσουν τους συναδέλφους τους) επιχειρούσαν να ιχνηλατήσουν το τοπίο σχετικά αφενός µε τις αριθµητικές ισορροπίες στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αφετέρου µε το ποσοστό των συναδέλφων τους που προετίθεντο να δώσουν το «παρών» στη διάρκεια της τοποθέτησης του Μεσσήνιου. Αυτό που πάντως κατάλαβαν για τα καλά οι ίδιοι είναι το αυτονόητο. Οτι δηλαδή απέναντι σε έναν τόσο εµφατικά κυρίαρχο πρωθυπουργό και µε δεδοµένη την απολύτως θεµιτή φιλοδοξία των βουλευτών είτε να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήµα είτε να διατηρηθούν σε αυτό, τα περιθώρια για... ταρζανιές ήταν εκ προοιµίου στενά...

Στη μάχη των ευρωεκλογών χωρίς διλήμματα...

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, «φλερτάρει» σοβαρά µε το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., αφού έχει ήδη συζητήσει το σχετικό ενδεχόµενο µε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στα ατού της υποψηφιότητάς του είναι και η παράµετρος της δυνατότητας που του αποδίδεται να απευθυνθεί στο παραδοσιακό δεξιό κοινό της Βόρειας Ελλάδας, όπου το κυβερνών κόµµα έχει ζήτηµα ακόµα και εν µέσω της απόλυτης κυριαρχίας του. Κατά τ’ άλλα, για να µην ξεχνιόµαστε, το νέο πρόσωπο κεντροαριστερής προέλευσης που µπαίνει δυναµικά στο παιχνίδι είναι ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος πάντως, και ανεξαρτήτως της πορείας του στη µάχη για την Ευρωβουλή, θα αναλάβει πόστο στην κοµµατική καθηµερινότητα. Κι όλα αυτά, παρά τις υπόνοιες που είχαν υπάρξει για επαναπροσέγγιση µε τον Ανδρέα Λοβέρδο, λόγω της ίδρυσης νέου φορέα από τον πρώην υπουργό. Βλέπετε, ο Καρανικόλας ήταν εκπρόσωπος της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο -όπως διαµηνύει σε συνοµιλητές του- ουδέποτε προέκυψε στη συνείδησή του σχετικό δίληµµα...

! Επική η αλλαγή στάσης του βουλευτή Θεσσαλονίκης Στράτου Σιµόπουλου έναντι του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια. Στο παρά πέντε και προφανώς µετά το σχετικό… µασάζ, διεµήνυσε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τις ρυθµίσεις, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε σθεναρά το προηγούµενο διάστηµα. Οχι τίποτα άλλο, αλλά πήγε τζάµπα κι εκείνη η εµφάνιση στη λατρεµένη Φαίη Σκορδά, όπου υπερθεµάτιζε υπέρ της... παραδοσιακής οικογένειας.

! ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΑΣΟΚ ΜΑΝΩΛΗ ΜΠΕΤΕΝΙΩΤΗ, ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΧΕΙ ∆ΕΧΘΕΙ ΚΡΟΥΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ. ΕΠΕΙ∆Η ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΥΞΕ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟ∆ΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.

! Οριστική είναι η απόφαση του Γιάννη Μανιάτη να µην επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή και, πολύ περισσότερο, να µην είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές µε το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός, παρότι είναι σε σταθερή επικοινωνία µε τον Ανδρουλάκη, θέλει να παραµείνει στο πανεπιστήµιο και να δώσει ιδιαίτερο βάρος στον τοµέα του, τα ενεργειακά.

Ο φίλος Χρύσανθος

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την παρουσία του στη Βουλή και την τοποθέτησή του σχετικά µε το νοµοσχέδιο για τον γάµο και την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς εθεάθη στο αγαπηµένο του στέκι στη Βαλαωρίτου παρέα µε τους στενούς συνεργάτες του, Νίκο Τσούτσια και Χρύσανθο Λαζαρίδη, που οµολογούµε ότι είχαµε καιρό να ακούσουµε νέα του. Ο ίδιος, παραδοσιακά, επιµελείται τους λόγους του Μεσσήνιου, οπότε, αν µη τι άλλο, είχε ενδιαφέρον η συγκεκριµένη περίσταση. Για την ιστορία, ήταν και ο εµπνευστής της ρητορικής περί αριστερής παρένθεσης πριν από περίπου µία δεκαετία, µε τα γεγονότα να µην τον δικαιώνουν τελικώς.

Κερδισμένος

Τα ρέστα του έδινε τις προάλλες ο Μανώλης Χριστοδουλάκης προκειµένου να πείσει τους συνοµιλητές του πως στο κοινό της εκδήλωσης στο θέατρο «Αλφα» ήταν και πολλά στελέχη, αλλά και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Η πραγµατικότητα είναι πως, πλην των ανθρώπων που ο ίδιος είχε προσκαλέσει από τον αδιαµφισβήτητα ισχυρό µηχανισµό του, το «παρών» έδωσαν κάποιοι συνδικαλιστές που κινούνται µεταξύ του άλλοτε κραταιού Κινήµατος και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη της κίνησης της Ανανεωτικής Αριστεράς του Θόδωρου Μαργαρίτη, που µετέχουν οργανικά στη Χαριλάου Τρικούπη και είναι σταθερά υπέρ των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάµεων. Πάντως, ο νεαρός «µέτρησε» τις δυνάµεις του και βγήκε εκ νέου κερδισµένος µόνο και µόνο από το γεγονός ότι βρέθηκε τόσες ηµέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος...

Αντιπαράθεση

Ακόµα και οι πιο µυηµένοι στις πολιτικές συγκρούσεις εντυπωσιάστηκαν από το µέγεθος της αντιπαράθεσης µεταξύ του Κασσελάκη και µιας πλειάδας µελών της Πολιτικής Γραµµατείας, µε πρώτο από όλους τον Φλαµπουράρη. Η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο φορτισµένη, που πολλοί αναρωτήθηκαν πώς το κόµµα θα πάει σε Συνέδριο έπειτα από πέντε ηµέρες.

Δημοσιεύθηκε στο Secret