Το δίκιο των αγροτών και η κοινωνική αποδοχή

Οι περισσότερες κινητοποιήσεις στη χώρα µας σπάνια έχουν κοινωνική αποδοχή. Η «παράδοση» αυτή φαίνεται πως έσπασε µε τον αγώνα που κάνουν οι αγρότες τις τελευταίες εβδοµάδες. Είναι ενδεικτικό πως ακόµα και την Τετάρτη, όταν είχε παραλύσει η Αθήνα από την κάθοδο των τρακτέρ και τη µεγάλη διαδήλωση, δεν υπήρχαν τα συνηθισµένα αρνητικά σχόλια. Aυτό συµβαίνει για ποικίλους λόγους. Πρωτίστως, γιατί είναι διάχυτη η αίσθηση πως οι αγρότες έχουν πολλά δίκια µε το µέρος τους. Πολύ περισσότερο µετά την ολοσχερή καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία. Αλλά και για έναν επιπλέον λόγο. ∆ιότι οι επικεφαλής των αγροτικών µπλόκων µιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς κραυγές και χωρίς να εκβιάζουν καταστάσεις. Το γεγονός, για παράδειγµα, ότι δεν έκλεισαν τις εθνικές οδούς έδωσε πόντους στον αγώνα τους. Κατά συνέπεια, όλο αυτό που έχει συµβεί είναι ένα µάθηµα για όσες κοινωνικές οµάδες σκέφτονται να κινητοποιηθούν. ∆ιότι στην πραγµατικότητα το πρώτο στοιχείο για να πετύχει µια απεργία είναι να έχει µαζί της µεγάλο κοµµάτι της κοινωνίας. Οπως συνέβη µε τους αγρότες!

Συνδιάσκεψη

Σε οργανωτικούς ρυθµούς κινούνται στη «Νέα Αριστερά», έχοντας έπειτα από καιρό τα πρώτα θετικά δηµοσκοπικά µηνύµατα, αλλά και το αισιόδοξο κλίµα που επέφερε η ένταξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο υπό διαµόρφωση σχήµα. Ετσι, λοιπόν, από τη μία έως τις τρεις Μαρτίου η «Νέα Αριστερά» θα πραγµατοποιήσει στο ΣΕΦ(αίθουσα Μελίνα Μερκούρη) την ιδρυτική πανελλαδική συνδιάσκεψή της, για να ληφθούν µια σειρά από αποφάσεις.


Στα ΜΜΕσα

Μια καταπληκτική εκποµπή έκανε στην ΕΡΤ ο παρακείµενος Γ. Κουβαράς µε τη σπουδαία αρχαιολόγο Αγγ. Κοτταρίδη. Εµαθα πως ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κ. Ζούλας, της έχει προτείνει εκποµπή, µε την κ. Κοτταρίδη να είναι θετική.

Παρέμβαση Σημίτη για την A.I.

Μια σηµαντική εκδήλωση θα διοργανώσει στα µέσα Απριλίου το Ιδρυµα Κωνσταντίνου Σηµίτη στην αίθουσα «Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας. Το θέµα της εκδήλωσης είναι «Τεχνητή νοηµοσύνη και αρχεία». Θα µιλήσουν η πρώην επίτροπος Αννα ∆ιαµαντοπούλου, ο καθηγητής του ΕΜΠ Βασίλης Μάγκλαρης, ο βραβευµένος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για θέµατα έρευνας, Τίµος Σελλής, και το παιδί-θαύµα του ΜΙΤ, Κωστής ∆ασκαλάκης. Στην εκδήλωση θα απευθύνει -πιθανότατα- χαιρετισµό ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης.

Στα... γήπεδα

Oι στιγµές χαλάρωσης είναι πάντα σηµαντικές για τους πολιτικούς. Ιδίως για πολιτικούς όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τον τελευταίο ενάµιση χρόνο έχει ταλαιπωρηθεί από την περιπέτεια που πέρασε µε το πόδι του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χτυπήσει κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ για τον εορτασµό της 3ης του Σεπτέµβρη το 2022. Επειτα από ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα ταλαιπωρίας και φυσικοθεραπειών, ο Νίκος Ανδρουλάκης έπαιξε ξανά µπάσκετ τη ∆ευτέρα το βράδυ, χωρίς να αισθανθεί ενόχληση, και αυτό, όπως είναι φυσικό, τον έκανε πολύ χαρούµενο.

Quiz: Ποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκε σφόδρα από τις συνεχείς επιθέσεις Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ;


Εμφάνιση

Την πρώτη της συνέντευξη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθµό θα δώσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, µε αφορµή τη συµπλήρωση τεσσάρων χρόνων στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Η κ. Σακελλαροπούλου θα µιλήσει στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκποµπή «Πρωταγωνιστές» του Αlpha. Κατά τα λοιπά, το περασµένο Σάββατο ήταν στο «Φίλιον» του Κολωνακίου, αρκετά ευδιάθετη και µε αγαπηµένα της πρόσωπα.


Εξαιρετική

Με νέα και αξιόλογα πρόσωπα θέλει να στελεχώσει το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα της Ολγας Μαρκογιαννάκη, µέλους του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Μαρκογιαννάκη έχει ένα εξαιρετικό βιογραφικό, καθώς είναι αντιπρόεδρος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, διδάκτωρ του ΑΠΘ και µε µεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia University.


«Γαύρος»

Mπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να βρίσκεται εν αναµονή της ανακοίνωσης του νέου φορέα (σ.σ.: Στις 4 Μαρτίου), ωστόσο η αγάπη του για τον Ολυµπιακό είναι τέτοια, που ταξίδεψε έως τη Βουδαπέστη, για να παρακολουθήσει από κοντά τοναγώνα µε τη Φερεντσβάρος.

Ενα ξεχωριστό comeback

Η επιστροφή του Γ. Σακελλαρίδη στην κεντρική πολιτική σκηνή έπειτα από εννέα χρόνια, ως υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασµού της «Νέας Αριστεράς», µόνο τυχαία δεν µπορεί να θεωρείται. Αναφερόµαστε στην κινητικότητα που θα αναπτυχθεί σε όλο το φάσµα της Κεντροαριστεράς αµέσως µετά τις ευρωεκλογές. Ο Σακελλαρίδης είναι ένα πρόσωπο που µπορεί να παίξει ευρύτερο ρόλο και µαζί µε την Ε. Αχτσιόγλου και τον Αλ. Χαρίτση είναι τα πρόσωπα εκείνα της ανανεωτικής Αριστεράς που µπορεί να συνοµιλήσουν µε το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι θετικά διακείµενος και προς τους τρεις, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υποψηφιότητες

Εντός των ηµερών θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, για να αποφασίσει τις υποψηφιότητες του κόµµατος για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά και να καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο µε το οποίο θα δώσει την πολιτική µάχη στην Ευρώπη, µε στόχο την ενίσχυσή του.