Πολλά νεύρα για Σέρμπο

Μιας και σας έλεγα για τη Χαριλάου Τρικούπη, να σας πω ότι υπάρχουν πολλά νεύρα στο στρατηγείο του Νίκου Ανδρουλάκη εξαιτίας της ένταξης του Σωτήρη Σέρµπου, πρώην συµβούλου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. Λένε ότι είναι πολιτικά ανήθικο να αξιοποιεί πολιτικά ο πρωθυπουργός έναν πρώην σύµβουλο του Νίκου Ανδρουλάκη. Βέβαια, τον Σωτήρη Σέρµπο δεν τον ήθελαν, µε συνέπεια να έρθει η ρήξη και ο ίδιος να αποµακρυνθεί, αφού του χρέωσαν πολλά. Υπάρχει, ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ και ένας βουλευτής που στο παρελθόν υµνούσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τώρα είναι στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα µπορούσε, λοιπόν, κανείς να πει ότι στις πρόσφατες µετακινήσεις έχουµε ισοπαλία…

Γέφυρα Παππά

Μου λένε οι πηγές µου στην Κουµουνδούρου ότι η συνάδελφος Βούλα Κεχαγιά, που είναι πλέον εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόσωπο της απόλυτου εµπιστοσύνης του Νίκου Παππά και ενδεχοµένως και δική του πρόταση, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης σκεφτόταν για καιρό άλλα πρόσωπα. Με αυτά τα δεδοµένα, και επειδή ο ρόλος της είναι κοµβικός, φαίνεται πως έπειτα από µια περίοδο αποµάκρυνσης, µετά το Συνέδριο Κασσελάκης και Παππάς είναι ξανά κοντά. Αυτό το κέρδισαν, οι συσχετισµοί στην Κ.Ε. όµως είναι διαφορετικοί, γι' αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν µπόρεσε να περάσει από το όργανο δικό του πρόσωπο για τη θέση του γραµµατέα, όπως επιθυµούσε, και άφησε τη Ράνια Σβίγκου.

Σάββατο βράδυ στο Σύνταγµα σταµάτησε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βγαίνοντας από ένα απλό Seat, ζήτησε συγγνώµη για τη διακοπή της κυκλοφορίας, ευγένεια όχι αυτονόητη δυστυχώς...


Rebranding Τσίπρα

Οι εταιρείες κινούνται µέσα σε ένα δυναµικό περιβάλλον διαρκών αλλαγών και κάπως έτσι συχνά ανανεώνουν τη στρατηγική και τις στοχεύσεις τους. Περνούν δηλαδή από το branding και τον αρχικό στρατηγικό τους σχεδιασµό στο rebranding, που σηµατοδοτεί την αλλαγή πλεύσης τους για να προσελκύσουν νέα κοινά.


Ευρύτερο πεδίο

Θα µου πείτε γιατί τα συσχετίζω αυτά µε τον Αλέξη Τσίπρα, εταιρεία είναι ο πρώην πρωθυπουργός; Σαφώς όχι, αλλά µιµείται απόλυτα τις συνταγές τους για να περάσει από το brand ΣΥΡΙΖΑ µε τη Novartis, που κρεµάστηκαν στα µανταλάκια των εφηµερίδων οι πολιτικοί του αντίπαλοι, και από τον νόµο των καναλιών, µε τις τέσσερις άδειες, τα τότε βοσκοτόπια και το περίφηµο Πανεπιστήµιο της Φλωρεντίας σε κάτι πολύ ευρύτερο στην επόµενη µέρα της Κεντροαριστεράς. Επειδή, όµως, η Κεντροαριστερά έχει στα βασικά συνθετικά της και το Κέντρο, βλέψεις στη δεξαµενή αυτή µε συνταγές και ρητορική Πολάκη για τη ∆ικαιοσύνη και τις τότε τακτικές Παππά για τα κανάλια δεν µπορεί να έχει ο Αλέξης Τσίπρας.


Ινστιτούτο

Εξ ου και το «mea culpa» που είπε, αδειάζοντας απολύτως τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά. Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός ετοιµάζει το δικό του συνέδριο, που θα έχει στο επίκεντρό του την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Μετά τις ευρωεκλογές θα ανακοινωθεί και το Ινστιτούτο που θα έχει το όνοµά του και στο οποίο, σύµφωνα µε πληροφορίες, αναµένεται να επαναδραστηριοποιηθεί η εκπρόσωπος Τύπου επί της ηγεσίας του, Πόπη Τσαπανίδου, που, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα έχει θέση στο ∆.Σ. του.

Ανατρέπεται η στασιµότητα για τη συµµετοχή του Γιάννη Μανιάτη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Επειτα από συζητήσεις, βλέπει θετικά την ενδεχόµενη υποψηφιότητά του. Εξ ου και η παρουσία Ανδρουλάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του.


Κεντροαριστερές βάρκες

Είναι γνωστό ότι όποιος πατά σε δύο βάρκες στο τέλος πέφτει στο νερό, ακόµα και αν αυτές είναι κεντροαριστερές. Κάπως έτσι ο Νίκος Ανδρουλάκης µε τις διαρροές που είχε στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, πατώντας και στην προοδευτική βάρκα και αφήνοντας 11 βουλευτές του να πατούν στη συντηρητική, έπεσε στο δηµοσκοπικό κενό, δυσαρεστώντας υπερµάχους και πολεµίους του νοµοσχεδίου µε στάσιµα ποσοστά, παρά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δυσαρέσκεια

Το ίδιο κινδυνεύει να πάθει ξανά µε το νοµοσχέδιο για τα µη κρατικά ΑΕΙ, για τα οποία έλεγε στην αρχή ότι δεν θα µπει εµπόδιο στην ίδρυσή τους και πλέον το καταψήφισε. Οι δηµοσκόποι βλέπουν ότι οι κεντρώοι του ΠΑΣΟΚ δυσαρεστούνται, γιατί θεωρούν τη µεταρρύθµιση αυτονόητη, και οι αριστεροί που προέρχονται από τη δεξαµενή του ΣΥΡΙΖΑ δυσαρεστούνται επίσης, γιατί ακούν παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ, όταν έρθει η ώρα για την αναθεώρηση του Αρθρου 16, θα πει το «ναι» που εκείνοι δεν θέλουν να σκέφτονται.

Ανοικτή υπόθεση

Κάπως έτσι, µε τις συνταγές αυτές, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται, αντί να «τσιµπά» από την αναµπουµπούλα στον ΣΥΡΙΖΑ, να µην ανεβάζει τα ποσοστά του και να αφήνει το παιχνίδι για τη δεύτερη θέση ανοιχτό. ΚΚΕ και Ελληνική Λύση γράφουν πλέον διψήφια ποσοστά και ο ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Κασσελάκη ισχυροποιηµένο από το Συνέδριο, δίνει την τελική του µάχη. Κανείς δεν θέλει να φαντάζεται στη Χαριλάου Τρικούπη τη δηµοσκοπική επιστροφή στην τρίτη θέση...