Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021 ήταν ίσως οι πιο ιδιαίτεροι των σύγχρονων Αγώνων. Μόνο από το γεγονός πως παντού στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας έγραψε «Τόκιο 2020», καταλαβαίνει κανείς πως η πανδημία δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει. Δεν ήταν μόνο όσα έγιναν πριν, με την αγωνία της ενδεχόμενης αναβολής ή ακύρωσης μέχρι τελευταία στιγμή, αλλά και όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Τόκιο.

Καθημερινά τεστ για τον κορωνοϊό, ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, πολλοί αθλητές επηρεάστηκαν από την αγχωτική ατμόσφαιρα και υπέκυψαν στη πίεση. Υπήρξαν, επίσης, πολλά παράπονα για τη διαβίωση στο Ολυμπιακό Χωρίο, τις ξεχωριστές συνθήκες, μέχρι και τα κρεβάτια από χαρτόνι σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως.
5355831
5355838
5355840
5355842

Οπως είναι λογικό, η τελετή λήξης ήρθε ως ανακούφιση για τους διοργανωτές που πάσχισαν για να γίνουν οι Αγώνες, με όποιον τρόπο έγιναν αυτοί. Η απουσία του κόσμου όμως ήταν και πάλι αισθητή από την τελετή Λήξης.

Η Τελετή Λήξης ήταν σαφώς εμπνευσμένη από την Ιαπωνική παράδοση, με έντονα τα στοιχεία της ιστορίας της χώρας. Μουσικοί, χορευτές και εντυπωσιακά ψηφιακά εφέ έδωσε το «παρών».
3b9c6d554f04570be7b7783078ac929f
E8Q5e67VkAYWwoR
E8Q6uUCVUAgD3M9
E8REfD6VcAoywD8

Μετά την είσοδο των αποστολών, στη κεντρική σκηνή στήθηκε στηθεί ένα μικρό πάρτι με μουσική και χορό σε swing ρυθμούς. Ενώ, ακολούθησαν πιο μοντέρνοι ήχοι με DJ και breakdance.

Η στιγμή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας

Η ελληνική σημαία υψώθηκε στον ουρανό του Τόκιο στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Εθνικός ύμνος ακούστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, στην τελετή λήξης της διοργάνωσης, με έπαρση της ελληνικής σημαίας, σε ένδειξη τιμής προς τη χώρα που γέννησε τους Αγώνες.

Η ελληνική αποστολή που μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο με σημαιοφόρο τον Γιάννη Φουντούλη κατέκτησε τέσσερα μετάλλια στην Ιαπωνία, δύο λιγότερα από το Ρίο όπου είχε κατακτήσει έξι.

Η Ελλάδα κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια με τον Στέφανο Ντούσκο στην κωπηλασία και τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος. Οι Ελληνες πολίστες κρέμασαν στο στήθος τους το ασημένιο μετάλλιο και ο Λευτέρης Πετρούνιας κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους. Με τη συγκομιδή αυτή η Ελλάδα βρέθηκε στην 36η θέση του πίνακα των μεταλλίων.

Στην κορυφή βρέθηκαν την τελευταία ημέρα οι ΗΠΑ καθώς η Κίνα είχε περισσότερα χρυσά, όμως οι πρωτιές σε μπάσκετ γυναικών και βόλεϊ γυναικών, έφεραν τις ΗΠΑ στην κορυφή με 39 χρυσά (113 μετάλλια συνολικά) και την Κίνα με 38 στην δεύτερη (88 συνολικά). Η οικοδέσποινα Ιαπωνία με 27 χρυσά και 58 μετάλλια στο σύνολο βρέθηκε στην τρίτη θέση.

Λίγο πριν σβήσει η Ολυμπιακή Φλόγα, που άναψε στις 12 Μαρτίου 2020, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κήρυξε την λήξη της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη: «Κηρύσσω το τέλος των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ την νεολαία της υφηλίου, να συγκεντρωθεί στο Παρίσι της Γαλλίας, σε τρία χρόνια, για να γιορτάσει τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Απευθυνόμενος στους αθλητές, ο Μπαχ τόνισε: «Μας εμπνεύσατε με αυτήν την ενωτική δύναμη του αθλητισμού. Αυτό ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτο, δεδομένων των πολλών προκλήσεων που έπρεπε να αντιμετωπίσετε λόγω της πανδημίας», ενώ αναφερόμενος στην διοργάνωση, επεσήμανε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης».

Η σκυτάλη πέρασε στο Παρίσι

Το ραντεβού με τους Ολυμπιακούς αγώνες ανανεώνεται για το 2024 και το Παρίσι. Με την ευχή όλων οι συνθήκες να είναι καλύτερες. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Παρισιού είναι προγραμματισμένοι για τις 26 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 11 Αυγούστου.

Η γιορτή των Ολυμπιακών μπορεί να ολοκληρώθηκε στο Τόκιο, ωστόσο ακολουθούν οι Παραολυμπιακοί αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 24 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου.