Πέμπτη 18 Μαΐου 2017. «Η Νότιγχαμ Φόρεστ ανακοινώνει την εξαγορά του συλλόγου από κοινοπραξία, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μαρινάκη, Eλληνα εφοπλιστή, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακού. Η ολοκλήρωση της αγοράς του 100% των μετοχών του συλλόγου έρχεται μετά την έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου που αφορά τη Νότιγχαμ από την EFL (English Football League)».

Οι διαπραγματεύσεις με τον Φαουάζ ΑλΧασάουι διήρκεσαν μήνες. Οι έλεγχοι ήταν αυστηροί, εξονυχιστικοί. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πέρασε με άριστα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες στις οποίες υπόκεινται όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες αγγλικών ομάδων. Kάπως έτσι, η ιστορική Νότιγχαμ Φόρεστ άνοιξε νέα σελίδα στη λαμπρή ιστορία της.

Tην ίδια ημέρα, σε μεγάλη συνέντευξη στο βρετανικό BBC, ο κ. Μαρινάκης αναλύει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να διοικήσει τη Φόρεστ και κυρίως το πλάνο του για την αναγέννηση του συλλόγου. Το οποίο είχε μία και μοναδική στόχευση: «Εχουμε ένα πλάνο μακράς διάρκειας και με βάση αυτό το πλάνο θέλουμε να επαναφέρουμε τη Νότιγχαμ εκεί όπου ανήκει. Και φυσικά η Νότιγχαμ ανήκει στην Premier League. Ανήκει στην ελίτ της Premier League».
notigham1_2
Κυριακή 29 Μαΐου 2022 στο ιστορικό «Γουέμπλεϊ». Εκεί όπου έχουν γραφτεί τόσες και τόσες «χρυσές σελίδες» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Εκεί όπου έχουν εμφανιστεί όλα τα ιερά τέρατα της μουσικής. Σε αυτόν τον γεμάτο μνήμες και συμβολισμούς χώρο, άλλη μία υπόσχεση του Βαγγέλη Μαρινάκη έγινε πράξη. Με τον τρόπο που μόνο εκείνος ξέρει και δείχνει τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό, αλλά και στους άλλους τομείς της πολύπλευρης δραστηριότητάς του. Με πολύ μεράκι, πάθος, αλλά και μεθοδικότητα και αφοσίωση.
notigham8_2
Σε μόλις πέντε χρόνια η Νότιγχαμ Φόρεστ επέστρεψε στην ελίτ, με τους χιλιάδες φίλους της που βρίσκονταν στις εξέδρες να δακρύζουν από χαρά και να παραληρούν στην έναρξη μιας 48ωρης γιορτής για τον τόπο του μυθικού Ρομπέν των Δασών, που μόλις άρχιζε... Οι «ερυθρόλευκοι» του Νότιγχαμ, των δύο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και των εγχώριων βρετανικών τίτλων επέστρεψαν στην Premier League όχι ως «φτωχοί συγγενείς», αλλά ως η ομάδα που κουβαλάει πίσω της τον θρύλο του Μπράιαν Κλαφ και των δύο Champions League. Αλλά και τη νέα αύρα που της έδωσε η διοίκηση Μαρινάκη εκτός γηπέδων και το τεχνικό επιτελείο, με επικεφαλής τον Στιβ Κούπερ.

notigham2_2
«Τώρα πρέπει να χαράξουμε μια γραμμή και να γράψουμε νέα ιστορία γι’ αυτόν τον σύλλογο. O Μπράιαν Κλαφ έκανε πολλά γι’ αυτό το κλαμπ, πολύ μεγάλες επιτυχίες. Αλλά τώρα, 40 χρόνια μετά, ο Στιβ Κούπερ έκανε κάτι παρεμφερές ή και ακόμα μεγαλύτερο, εάν υπολογίσουμε τις συνθήκες, αλλά και πόσο ανταγωνιστικό έχει γίνει το ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σεβόμαστε την ιστορία μας, αλλά τώρα είναι η ώρα να γράψουμε νέα ιστορία, ακόμα πιο λαμπρή», είπε ο Β. Μαρινάκης την επομένη του θριάμβου στους χιλιάδες οπαδούς της Νότιγχαμ που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης, σε ένα τρελό ποδοσφαιρικό πάρτι, συνδέοντας το ένδοξο παρελθόν με το υψηλών προσδοκιών μέλλον που σχεδιάζει ο ίδιος και η ομάδα των συνεργατών του.

H οργάνωση και λειτουργία του Ολυμπιακού, οδηγός για τη Νότιγχαμ

Θα μπορούσε η Νότιγχαμ να έχει ανέβει νωρίτερα στην Premier League. Ναι, και έφτασε κοντά στο να το πετύχει, αλλά το απόλυτο «πατατράκ» της σεζόν 2019-20, όταν τα play-offs χάθηκαν για ένα γκολ διαφορά και με την ομάδα να παίρνει μόλις έναν βαθμό στα τελευταία παιχνίδια της, ήταν ένα σοκ που χρειάστηκε χρόνο να ξεπεραστεί. Οπως χρειάστηκε χρόνος για να μπουν τα θεμέλια σε όλο τον οργανισμό.
notigham7


Εξηγούμαστε... Οταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τη Φόρεστ, ο σύλλογος λειτουργούσε σχεδόν ερασιτεχνικά σε όλα τα επίπεδα. Από τα ξενοδοχεία, τα ταξίδια και τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος έως το ιατρικό επιτελείο, τις προπονητικές εγκαταστάσεις, ακόμα και θέματα καθημερινότητας. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού έπρεπε να «ξηλώσει» τα πάντα, για να κάνει τα πράγματα με τον τρόπο του.

Και το έκανε. Αλλαξαν όλα! Και φυσικά οδηγός ήταν ο Ολυμπιακός, η οργάνωσή του, ο τρόπος λειτουργίας, η κατάρτιση των μελών διοίκησης, ποδοσφαιρικού τμήματος, ιατρικού επιτελείου. Ο Γιάννης Βρέντζος ανέλαβε να «τρέξει» για μεγάλο χρονικό διάστημα τη Φόρεστ και επί της ουσίας ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας συνολικά της αγγλικής ομάδας.

Ο Φρανσουά Μοντεστό ήταν ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη για την πλειονότητα των μεταγραφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το καλοκαίρι του 2017 έως και σήμερα τρεις ποδοσφαιριστές είναι ίδιοι: ο 25χρονος αρχηγός της ομάδας, Τζο Γουόραλ, ο 24χρονος βασικός μέσος, Ράιαν Γέιτς, αλλά και ο 3ος τερματοφύλακας, Τζόρνταν Σμιθ. Και οι τρεις, παίκτες του Νότιγχαμ. Παιδιά των East Midlands, γεννημένοι στην περιοχή, ανδρωμένοι εκεί. Επί της ουσίας, ωστόσο, όλοι είναι προσθήκες της εποχής Μαρινάκη. Διότι και οι κομβικοί Γουόραλ και Γέιτς εξελίχθηκαν μέσα από το πλάνο της νέας διοίκησης, έλαβαν εμπιστοσύνη και εξελίχθηκαν.
notigham9

Ο δρόμος για την επάνοδο στην Premier League στρώθηκε με υπομονή, σχέδιο και αλλαγές

Από την πρώτη ημέρα η διοίκηση Μαρινάκη άλλαξε τα πάντα. Ισχυροποίησε το ρόστερ της Νότιγχαμ. Κυρίως, όμως, επανέφερε στη Φόρεστ τη νοοτροπία νικητή, που διέπει και τον Ολυμπιακό, αλλά και τον μεγαλομέτοχό του. Γι’ αυτό πήρε όλες τις αποφάσεις που χρειάζονταν για να επαναφέρει τη Φόρεστ εκεί που ήθελε. Ο δρόμος για την επάνοδο στην Premier League στρώθηκε με υπομονή, σχέδιο και αλλαγές.

notigham5
Η πρόσληψη του Στιβ Κούπερ στην τεχνική ηγεσία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από προσωπική συζήτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Πειραιά, άλλαξε το κλίμα και την ιστορία της χρονιάς. Αλλωστε το σχέδιο ήταν εξαρχής μεγαλόπνοο. Σε ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό και απαιτητικό. Με αντιπάλους την ελίτ της παγκόσμιας οικονομίας.

Ορισμένοι από τους ισχυρότερους οικονομικούς παίκτες του πλανήτη δραστηριοποιούνται στην Premier League και την Championship. Η Φόρεστ άφησε κολοσσούς πίσω της. Ξεχωριστό ρόλο στον άθλο της Φόρεστ είχε ο υιός του Βαγγέλη Μαρινάκη, Μιλτιάδης, ο οποίος πίστεψε στις δυνατότητες της ομάδας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την αλλαγή που συντελέστηκε μέχρι και τη στιγμή του θριάμβου μέσα στο «Γουέμπλεϊ».

Ως εκ τού του, μόνο τυχαίες δεν ήταν οι ευχαριστήριες αναφορές του Βαγγέλη Μαρινάκη από το μπαλκόνι της Market Square, την ημέρα των εορτασμών της ανόδου, μαζί με τις αντίστοιχες για όλο το stuff, συμπεριλαμβανομένων και των Κούλη Δουρέκα, Γιάννη Βρέντζου, καθώς και του επικεφαλής του μάνατζμεντ της ομάδας. Νωρίτερα μίλησε για τη δημιουργία μιας ομάδας που δεν θα παρίσταται απλώς στην Premier League, αλλά σταδιακά θα μεγαλώνει, θα ισχυροποιείται και θα κερδίσει νέους τίτλους.

Η οικονομική ενίσχυση από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η αύξηση των εμπορικών εσόδων, των εισιτηρίων και του «μπόνους» ανόδου περιγράφονται ως κάτι εξωπραγματικό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται απλώς για κάποια απαραίτητα χρήματα ώστε να μπορέσει με κάποιον τρόπο να προσαρμοστεί μια ομάδα της Championship στις τρομερές απαιτήσεις της Premier League.
notigham4_2


Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ωστόσο, να έχει ήδη προαναγγείλει ότι το πλάνο της επόμενης ημέρας έχει καταρτιστεί. Ο ίδιος προανήγγειλε την ανανέωση του συμβολαίου του Στιβ Κούπερ για πολλά ακόμα χρόνια (σ.σ.: λήγει το 2023), την παραμονή των παικτών-κλειδιά, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση. Ενδεικτική των προθέσεών του είναι η περίπτωση του κορυφαίου νέου παίκτη της Championship και παιδιού της Φόρεστ από τα μικράτα του, Μπρέναν Τζόνσον. Ενός παίκτη που ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης αρνήθηκε να πουλήσει τον Ιανουάριο, παρά την τρελή πρόταση των 20.000.000 ευρώ από την Μπρέντφορντ.

Ενα «όχι» που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, καθώς ο Ουαλός επιθετικός αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της Φόρεστ στην τρελή πορεία έως την άνοδο. Αλλά τέτοιοι παίκτες θα αποκτηθούν κι άλλοι. Αυτό αποκάλυψε ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου. Οχι οπουδήποτε, αλλά και μπροστά στο κοινό της Νότιγχαμ και στις συνεντεύξεις που παραχώρησε στα κορυφαία media της χώρας (BBC, Sky, «Telegraph»). Η Νότιγχαμ της εποχής Μαρινάκη χτίζει γερές βάσεις, εξελίσσεται και ετοιμάζεται να ισχυροποιηθεί για τη μεγάλη επιστροφή στην Premier League. Ετοιμάζεται να νικήσει. Οποιον κι αν έχει αντίπαλο.

Η Νότιγχαμ Φόρεστ στη νέα εποχή

«Από την αρχή η στρατηγική μας δεν ήταν να δώσουμε υποσχέσεις, αλλά να κάνουμε πράξεις. Ημασταν σαφείς όταν είπαμε ότι θέλαμε οι ενέργειές μας να είναι πιο δυνατές από τα λόγια μας. Επειτα από περισσότερο από έναν χρόνο διαβουλεύσεων, είμαστε τώρα στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε το όραμά μας για το νέο City Ground». Με αυτά τα λόγια ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε «εγκαινιάσει» την είσοδο της Νότιγχαμ Φόρεστ στη νέα εποχή.
notigham10
Επιβεβαιώνοντας ότι το σχέδιο της αναμόρφωσης του ιστορικού γηπέδου της αγγλικής ομάδας έπαψε πλέον να είναι μακέτες και εξελίσσεται σε πραγματικότητα. Οι εργασίες που επρόκειτο να ξεκινήσουν μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2019- 2020 μπλοκαρίστηκαν από τον Covid-19, αλλά το πλάνο θα συνεχιστεί. Με τις εργασίες να καθιστούν το νέο «City Ground» ως το μεγαλύτερο στάδιο στα East Midlands, με χωρητικότητα άνω των 38.000 θέσεων. Επιπλέον, ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης προανήγγειλε ότι αυτό το καλοκαίρι θα επενδυθούν πάνω από 5.000.000 λίρες στο προπονητικό κέντρο και στους αγωνιστικούς χώρους, ώστε όλα όσα έχουν να κάνουν με τη Νότιγχαμ να είναι επιπέδου Premier League. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν ξέρει να χτίζει αλλιώς τις ομάδες του.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 4 Ιουνίου