Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδωσε μια τιτάνια μάχη, ωστόσο δεν κατάφερε να κατακτήσει τον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας του και να ανέβει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. 

Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε με 3-0 σετ από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Australian Open, χωρίς όμως αυτό να τον επηρεάζει ψυχολογικά όπως φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Ο Έλληνας τενίστας εξήγησε πως ηττήθηκε και τόνισε ότι δεν το βάζει κάτω και θα συνεχίσει να κυνηγάει τα όνειρά του. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να μειώνω τις προσδοκίες ή τους στόχους μου. Είμαι γεννημένος πρωταθλητής. Το νιώθω στο αίμα μου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κορυφαίος αθλητής.

Αναλυτικά όσα είπε ο Έλληνας τενίστας

Για τον σημερινό τελικό: «Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορώ να βελτιώσω και να γίνω καλύτερος, δεδομένων των συνθηκών σήμερα. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να επηρεαστώ από τη σημερινή ήττα. Είναι ένα βήμα μπροστά. Ανυπομονώ να κερδίσω περισσότερους βαθμούς κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν, να φέρω μεγαλύτερα αποτελέσματα, να παλέψω για μεγαλύτερα τρόπαια.
323596213_1181111666106355_343443978106354388_n__1_
 

Απολαμβάνω πολύ τον τρόπο που παίζω, τη στάση μου στο γήπεδο, την πνευματική μου σταθερότητα, τα επίπεδα συγκέντρωσης. Υπάρχουν ακόμα λίγα πράγματα να προσθέσω σε όλη τη δομή του παιχνιδιού μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος που κατευθύνομαι προς αυτό το μονοπάτι».

Για τον Νόβακ Τζόκοβιτς: «Έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να κάνω έναν καλό αγώνα εναντίον του. Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσα να έχω βγάλει περισσότερο για σήμερα. Έκανα ό,τι ήταν δυνατόν. Ξέρεις, ο Νόβακ είναι ένας παίκτης που σε ωθεί στα όριά σου. Δεν το βλέπω αυτό ως κατάρα. Δεν το βλέπω σαν κάτι ενοχλητικό. Αυτό είναι πολύ καλό για το άθλημα, να έχουμε ανταγωνιστές σαν αυτόν, να έχουμε πρωταθλητές σαν αυτόν.

Είναι πολύ σημαντικός για εμάς που θέλουμε να φτάσουμε στο επίπεδό του μια μέρα. Το να μας κάνουν σκόνη είναι σίγουρα ένα πολύ καλό μάθημα κάθε φορά. Με έχει κάνει πολύ καλύτερο παίκτη.

Έχει κάνει τα επίπεδα της συγκέντρωσής μου όλο και πιο ψηλά κάθε φορά που τον παίζω. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της καριέρας μου, να έχω έναν παίκτη σαν αυτόν που θα με βοηθήσει να εξελιχθώ καλύτερα και να κάνω μεγαλύτερα πράγματα, μιλώντας για το παιχνίδι μου».

325595586_555116163310137_2830492027395023161_n
 Για το τι κρατά από τον τελικό: «Δεν σκέφτομαι πια τον αγώνα. Είμαι απλώς χαρούμενος που βρέθηκα σε έναν ακόμη τελικό Grand Slam. Φυσικά, ονειρευόμουν το τρόπαιο, να σηκώνω αυτό το τρόπαιο. Το ονειρεύτηκα ακόμη και χθες το βράδυ, το είδα στον ύπνο μου. Η επιθυμία είναι πραγματικά εκεί. Πραγματικά το θέλω πολύ. Αλλά και μόνο να το ονειρεύεσαι δεν θα το κάνει πραγματικότητα. Πρέπει να δράσεις. Πρέπει να κάνεις κάτι εκεί έξω. Πρέπει να είσαι ακόμα περισσότερο παρών και να κάνεις καλύτερα.

Σήμερα ένιωσα ότι υπήρξαν στιγμές που ήμουν κοντά, αλλά στο τάι μπρέικ δεν φάνηκε. Οπότε θα το διαγράψω, θα πάρω τα καλά πράγματα, θα προχωρήσω από εκεί. Είναι μια μεγάλη σεζόν. Είναι μια εξαντλητική σεζόν.

Πρέπει να είμαι σωματικά έτοιμος για τα δύσκολα ματς που θα πρέπει να παίξω φέτος απέναντι στους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Απλώς κοιτάω μπροστά. Κοιτάω μπροστά και όχι πίσω. Το να χάνεις τελικούς δεν είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο, σίγουρα. Ίσως μερικές φορές, ας πούμε, να είναι πιο εύκολο να δεχτείς μια ήττα στον ημιτελικό επειδή δεν έχεις να κάνεις με τα φώτα της δημοσιότητας του τελικού».

26748604
Για τη σύγκριση του σημερινού τελικού, με εκείνον στο Roland Garros το 2021: «Το Παρίσι ήταν αποκαρδιωτικό. Ήμουν δύο σετ πάνω. Δεν σκεφτόμουν πραγματικά ότι ήμουν μπροστά με 2-0. Εννοώ, το γνώριζα, αλλά δεν καταλάμβανε πάρα πολύ τη διαδικασία σκέψης μου. Ας πούμε ότι έκανα κάποιες τεχνικές αποφάσεις που ήταν λανθασμένες, τις οποίες είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να επαναλάβω ξανά στην καριέρα μου. Ήταν απλά πείσμα από την πλευρά μου. Δεν μπορώ να δω ή να νιώσω ξανά το ίδιο, γιατί ήταν ένας διαφορετικός τελικός από αυτόν που είχαμε σήμερα. Αυτό ήταν σίγουρα απογοητευτικό.

Πολλά όχι και τόσο ωραία πράγματα συνέβησαν για μένα εκείνη την ημέρα, έχασα τη γιαγιά μου την ημέρα του τελικού, δεν το ήξερα αλλά το έμαθα αργότερα. Υπήρχε κάτι στον αέρα εκείνη την ημέρα που το έκανε να νιώθω ότι κάτι περίεργο συνέβαινε. Ακόμα το θυμάμαι. Δεν θέλω να το θυμάμαι γιατί δεν είναι ωραίο συναίσθημα. Είναι ανάμεικτα συναισθήματα γιατί έπαιξα τον πρώτο μου τελικό Grand Slam και την ίδια στιγμή υπήρξε αυτή η περίσταση. Απλά προχωράμε».


Για τον στόχο του Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης: «Ήταν η ευκαιρία μου να γίνω Νο. 1 στον κόσμο. Είχα έναν καλύτερο αντίπαλο στην άλλη πλευρά, που έκανε τα πράγματα πολύ καλύτερα από εμένα. Αυτή τη στιγμή του αξίζει αυτή η θέση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαι στο tour εδώ και μερικά χρόνια, έχω πολλές διαφορετικές εμπειρίες, έχω πολλά διαφορετικά πράγματα τα οποία αντιμετωπίζω.

26748600
Ήρθε η ώρα μου να στοχεύσω σε κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μειώνω τις προσδοκίες ή τους στόχους μου. Είμαι γεννημένος πρωταθλητής. Το νιώθω στο αίμα μου. Μπορώ να το νιώσω σαν το ανταγωνιστικό παιδί που ήμουν όταν ήμουν νέος.

Είναι κάτι που υπάρχει μέσα μου. Θέλω να το βγάλω, να το κάνω να ανθίσει, να το κάνω ακόμα πιο δυνατό, να εργαστώ σκληρά για αυτούς τους στόχους. Είναι αυτός ο όμορφος αριθμός, ο αριθμός ένα, που θα κάνει τα πράγματα πολύ συγκινητικά όταν καταφέρω να τον φτάσω».
26746998
26747106
26747169
26747377